BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Uva e Vinho.
Data corrente:  21/06/2021
Data da última atualização:  21/06/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  VINCIGUERRA, L. L.; BÖCK, F. C.; SCHNEIDER, M. P.; REIS, N. A. P. C.; SILVA, L. F. da; SOUZA, K. C. M de; GUERRA, C. C.; GOMES, A. de A.; BERGOLD, A. M.; FERRÂO, M. F.
Afiliação:  LAYANE LENARDON VINCIGUERRA, Faculty of Pharmacy, Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Porto Alegre, Rio Grande do Sul, Brazil; FERNANDA CARLA BÖCK, Institute of Chemistry, Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Porto Alegre, Rio Grande do Sul, Brazil; MATEUS PIRES SCHNEIDER, Institute of Chemistry, Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Porto Alegre, Rio Grande do Sul, Brazil; NATALIA ALEJANDRA PISONI CANEDO REIS, Faculty of Pharmacy, Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Porto Alegre, Rio Grande do Sul, Brazil; LETICIA FLORES DA SILVA, CNPUV; KELLY CHRISTINA MENDES DE SOUZA, Instituto de Ciˆencias Exatas-ICE. Universidade Federal do Sul e Sudeste do Para-Unifesspa; CELITO CRIVELLARO GUERRA, CNPUV; ADRIANO DE ARAÚJO GOMES, Instituto de Ciˆencias Exatas-ICE. Universidade Federal do Sul e Sudeste do Pará-Unifesspa; ANA MARIA BERGOLD, Faculty of Pharmacy, Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Porto Alegre, Rio Grande do Sul, Brazil; MARCO FLÔRES FERRÂO, Instituto Nacional de Ciˆencia e Tecnologia-Bioanalítca (INCT-Bioanalítica), Cidade Universit´aria, Zeferino Vaz s/n, Campinas, São Paulo, Brazil.
Título:  Geographical origin authentication of southern Brazilian red wines by means of EEM-pH four-way data modelling coupled with one class classification approach.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Food Chemistry, v. 362, n. 130087, 2021.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  EEM data recorded at different pH values was exploited by MCR-ALS in order to determine qualitative information about Brazilian red wines. In addition, the geographical traceability of wines produced in the Serra Gaúcha (Rio Grande do Sul) was carried out by DD-SIMCA considering 53 samples from the target class and 20 from other producing regions. The fluorescence signal corresponds to 9 EEMs recorded at different pH (3?11), generating four-way data. By MCR-ALS decomposition, eight factors were retrieved and related to typical chemical compounds found in red wine. In addition, the EEM pH data was used to build a one-class classification model, considering that MCR scores and all samples of the target class were properly recognised as belonging to the target class, with maximal sensitivity equal to 1. Samples of the non-target class were also adequately rejected by the model, and the specificity was found to be 0.97.
Palavras-Chave:  MCR-ALS; Multiway data; One-class classification; Red wine; Serra Gaúcha.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/bitstream/doc/1132416/1/Layane.Vinciguerra.et.al-Food.Chemistry-2021.pdf
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Registro original:  Embrapa Uva e Vinho (CNPUV)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPUV18680 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Pecuária Sudeste.
Data corrente:  29/09/2023
Data da última atualização:  28/11/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  ROMANELLO, N.; BARRETO, A. DO N.; SOUZA, M. A. P. DE; BALIEIRO, J. C. DE C.; BRANDÃO, F. Z.; TONATO, F.; BERNARDI, A. C. de C.; PEZZOPANE, J. R. M.; PORTUGAL, J. A. B.; GARCIA, A. R.
Afiliação:  NARIAN ROMANELLO, University of São Paulo; ANDRÉA DO NASCIMENTO BARRETO, Federal University of Pará; MARCO ANTONIO PAULA DE SOUSA, Federal University of Pará; JÚLIO CESAR DE CARVALHO BALIEIRO, University of São Paulo; FELIPE ZANDONADI BRANDÃO, Fluminense Federal University; FELIPE TONATO, CPPSE; ALBERTO CARLOS DE CAMPOS BERNARDI, CPPSE; JOSE RICARDO MACEDO PEZZOPANE, CPPSE; JOSE ALBERTO BASTOS PORTUGAL, CPPSE; ALEXANDRE ROSSETTO GARCIA, CPPSE.
Título:  Thermal comfort of Nelore (Bos indicus) and Canchim (Bos taurus x Bos indicus) bulls kept in an integrated crop-livestock-forestry system in a tropical climate.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Agricultural Systems, v. 209, June 2023, 103687.
Páginas:  12 p.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.agsy.2023.103687
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  CONTEXT: Climate change presents challenges for livestock productivity and animal health. Thus, management strategies to mitigate the effects of the global temperature increase on livestock production have become progressively relevant. However, the use of integrated crop-livestock-forestry systems to optimize the beef cattle thermal balance has not been examined more deeply. OBJECTIVE: The study aimed to evaluate the microclimate in a non-shaded pasture system (NS) and in an integrated crop-livestock-forestry system (ICLF) and its influence on thermoregulatory and endocrine responses of zebu and composite bulls, during different climatic seasons. METHODS: The experiment was carried out in a tropical region, São Carlos-SP, Brazil (21o57'42"S, 47o50'28"W). Nelore (Bos indicus) and Canchim (5/8 Bos taurus x 3/8 Bos indicus) bulls were equally allocated in a non-shaded system (NS; n = 32) or in an integrated crop-livestock-forestry system (ICLF; n = 32). The animals were monthly evaluated and the data were analyzed using a GLM Model. Means were compared using Tukey test (P < 0.05).
Palavras-Chave:  ILPF; Infrared thermography; Integrated systems; Sustainability.
Thesaurus NAL:  Animal welfare; Thermoregulation; Tropical agriculture.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Pecuária Sudeste (CPPSE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPPSE26185 - 1UPCAP - DDPROCI-2023.00063ROM2023.00224
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