BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Uva e Vinho.
Data corrente:  21/06/2021
Data da última atualização:  21/06/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  VINCIGUERRA, L. L.; BÖCK, F. C.; SCHNEIDER, M. P.; REIS, N. A. P. C.; SILVA, L. F. da; SOUZA, K. C. M de; GUERRA, C. C.; GOMES, A. de A.; BERGOLD, A. M.; FERRÂO, M. F.
Afiliação:  LAYANE LENARDON VINCIGUERRA, Faculty of Pharmacy, Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Porto Alegre, Rio Grande do Sul, Brazil; FERNANDA CARLA BÖCK, Institute of Chemistry, Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Porto Alegre, Rio Grande do Sul, Brazil; MATEUS PIRES SCHNEIDER, Institute of Chemistry, Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Porto Alegre, Rio Grande do Sul, Brazil; NATALIA ALEJANDRA PISONI CANEDO REIS, Faculty of Pharmacy, Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Porto Alegre, Rio Grande do Sul, Brazil; LETICIA FLORES DA SILVA, CNPUV; KELLY CHRISTINA MENDES DE SOUZA, Instituto de Ciˆencias Exatas-ICE. Universidade Federal do Sul e Sudeste do Para-Unifesspa; CELITO CRIVELLARO GUERRA, CNPUV; ADRIANO DE ARAÚJO GOMES, Instituto de Ciˆencias Exatas-ICE. Universidade Federal do Sul e Sudeste do Pará-Unifesspa; ANA MARIA BERGOLD, Faculty of Pharmacy, Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Porto Alegre, Rio Grande do Sul, Brazil; MARCO FLÔRES FERRÂO, Instituto Nacional de Ciˆencia e Tecnologia-Bioanalítca (INCT-Bioanalítica), Cidade Universit´aria, Zeferino Vaz s/n, Campinas, São Paulo, Brazil.
Título:  Geographical origin authentication of southern Brazilian red wines by means of EEM-pH four-way data modelling coupled with one class classification approach.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Food Chemistry, v. 362, n. 130087, 2021.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  EEM data recorded at different pH values was exploited by MCR-ALS in order to determine qualitative information about Brazilian red wines. In addition, the geographical traceability of wines produced in the Serra Gaúcha (Rio Grande do Sul) was carried out by DD-SIMCA considering 53 samples from the target class and 20 from other producing regions. The fluorescence signal corresponds to 9 EEMs recorded at different pH (3?11), generating four-way data. By MCR-ALS decomposition, eight factors were retrieved and related to typical chemical compounds found in red wine. In addition, the EEM pH data was used to build a one-class classification model, considering that MCR scores and all samples of the target class were properly recognised as belonging to the target class, with maximal sensitivity equal to 1. Samples of the non-target class were also adequately rejected by the model, and the specificity was found to be 0.97.
Palavras-Chave:  MCR-ALS; Multiway data; One-class classification; Red wine; Serra Gaúcha.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/bitstream/doc/1132416/1/Layane.Vinciguerra.et.al-Food.Chemistry-2021.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Uva e Vinho (CNPUV)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPUV18680 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Pecuária Sudeste.
Data corrente:  18/08/2008
Data da última atualização:  07/03/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  Internacional - A
Autoria:  GONZALEZ, M. H.; ARAÚJO, G. C. L.; PELIZARO, C. B.; MENEZES, E. A.; LEMOS, S. G.; SOUZA, G. B. de; NOGUEIRA, A. R. de A.
Afiliação:  MARIO HENRIQUE GONZALES, UFSCar/SÃO CARLOS, SP.; GEÓRGIA C. L. ARAÚJO, USP; CLAÚDIA B. PELIZARO, UFSCar/SÃO CARLOS, SP.; EVELINE A. MENEZES, UFSCar/SÃO CARLOS, SP.; SHERLAN G. LEMOS, UFSCar/SÃO CARLOS, SP.; GILBERTO BATISTA DE SOUZA, CPPSE; ANA RITA DE ARAUJO NOGUEIRA, CPPSE.
Título:  Coconut coir as bioserbent for Cr(VI) removal from laboratory wastewater.
Ano de publicação:  2008
Fonte/Imprenta:  Journal of Hazardous Materials, v. 159, n. 2-3, p. 252-256, nov. 2008.
DOI:  10.1016/j.jhazmat.2008.02.014
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  A high cost-effective treatment of sulphochromic waste is proposed employing a raw coconut coir asbiosorbent for Cr(VI) removal. The ideal pH and sorption kinetic, sorption capacities, and sorption sites were the studied biosorbent parameters. After testing five different isotherm models with standard solutions, Redlich?Peterson and Toth best fitted the experimental data, obtaining a theoretical Cr(VI) sorption capacity (SC) of 6.3mgg-1. Acid?base potentiometric titration indicated around of 73% of sorption sites were from phenolic compounds, probably lignin. Differences between sorption sites in the coconut coir before and after Cr adsorption identified fromFourier transform infrared spectra suggested a modification of sorption sites after sulphochromic waste treatment, indicating that the sorption mechanism involves organic matter oxidation and chromium uptake. For sulphocromic waste treatment, the SC was improved to 26.8±0.2mgg-1, and no adsorbed Cr(VI) was reduced, remaining only Cr(III) in the final solution. The adsorbed materialwas calcinated to obtain Cr2O3, with a reduction of more than 60% of the original mass.
Palavras-Chave:  Coconut coir; Cr; Sulphochromic wasterwater treatment.
Thesaurus NAL:  biosorption.
Categoria do assunto:  W Química e Física
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Pecuária Sudeste (CPPSE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPPSE17800 - 1UPCAP - DDPROCI-2008.00049GON2008.00049
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