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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  17/06/2021
Data da última atualização:  18/06/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  BANOVIC, M.; ASCHEMANN-WITZEL, J.; DELIZA, R.
Afiliação:  MARIJA BANOVIC, MAPP Centre, Department of Management, Aarhus University, Aarhus, Denmark; JESSICA ASCHEMANN-WITZEL, MAPP Centre, Department of Management, Aarhus University, Aarhus, Denmark; ROSIRES DELIZA, CTAA.
Título:  Taste perceptions mediate the effect of a health goal on food choice.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Food Quality and Preference, v. 94, 104305, Dec. 2021.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.foodqual.2021.104305
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Although considerable research has been done on the role of a health goal in food choices, little effort is devoted to the contexts intervening between the health goal and choices and its relationship with taste and price in the congruent non-conflicting versus the incongruent conflicting choice context. The present research experimentally examined through an online study, with 1303 participants, the process through which the health goal affects food choices taking into account both the congruent non-conflicting and the incongruent conflicting choice contexts. Furthermore, the study examined whether the impact of the health goal on these choices would be mediated by taste perceptions evoked by the products? imagery. Results show that when the health goal is activated in a non-conflicting (vs. conflicting) choice context, the consumers are more likely to choose more expensive (vs. cheaper) products. The consumers? expected product taste further mediate this effect of the health goal on the product choice, where a non-conflicting (vs. conflicting) choice-set additionally intensifies the consumers? taste perceptions, producing a congruent healthy ? tasty relationship. These findings suggest that the health goals do not always invoke incongruence with taste, at least in the context of products perceived as naturally healthy. For a broader market, this effect could actually be a blessing in disguise, where health-related communication efforts effectively inducing congruence with ... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Choice; Health goal; Price perceptions; Taste perceptions.
Thesaurus Nal:  Fish; Food technology.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
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1.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, L. de J. de S.; MENEGHETTI, G. A.; PINHEIRO, J. O. C.; SANTOS, E. M. dos; PARINTINS, D. M. O extrativismo como elemento de desenvolvimento e sustentabilidade na Amazônia: um estudo a partir das comunidades coletoras de castanha-do-brasil em Tefé, AM. Revista Destaques Acadêmicos, Lajeado, v. 11, n. 2, p. 168-187, 2019.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 4
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental.
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2.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, L. de J. de S.; PINHEIRO, J. O. C.; CARNEIRO, E. de F.; GASPAROTTO, L.; PARINTINS, D. M. Tecnologia agropecuária e desenvolvimento: análise da adoção tecnológica em uma comunidade rural de Rio Preto da Eva, AM. Manaus: Embrapa Amazônia Ocidental, 2018. 33 p. (Embrapa Amazônia Ocidental. Documentos, 143).
Tipo: Documentos
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Pesca e Aquicultura.
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3.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, L. de J. de S.; MENEGHETTI, G. A.; GUIMARAES, R. dos R.; BRITO, M.; PARINTINS, D. M.; SANTOS, E. M. dos. Ensaio sobre os desafios para a transferência tecnológica em uma comunidade de agricultores familiares no Amazonas. In: SILVA, L. de J. de S.; PINHEIRO, J. O. C.; MUNIZ, A. W. (Ed.). Pesquisa e agricultura familiar: intercâmbio de ações e conhecimentos para transferência tecnológica na Amazônia. Manaus: Embrapa Amazônia Ocidental, 2019. Cap. 8. p. 137-166.
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental.
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