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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Florestas. |
Data corrente: |
14/05/2021 |
Data da última atualização: |
01/11/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
TOMASI, J. de C.; LIMA, G. G. de; WENDLING, I.; HELM, C. V.; HANSEL, F. A.; GODOY, R. C. B. de; GRUNENNVALDT, R. L.; MELO, T. O. de; TOMAZZOLI, M. M.; DESCHAMPS, C. |
Afiliação: |
JÉSSICA DE CÁSSIA TOMASI, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANÁ; GABRIEL GOETTEN DE LIMA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANÁ; IVAR WENDLING, CNPF; CRISTIANE VIEIRA HELM, CNPF; FABRICIO AUGUSTO HANSEL, CNPF; ROSSANA CATIE BUENO DE GODOY, CNPF; RENATA LÚCIA GRUNENNVALDT, UNIVERSITY OF THE SUNSHINE COAST, AUSTRALIA; TAMIRES OLIVEIRA DE MELO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANÁ; MAÍRA MACIEL TOMAZZOLI, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANÁ; CÍCERO DESCHAMPS, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANÁ. |
Título: |
Effects of different drying methods on the chemical, nutritional and colour of yerba mate (Ilex paraguariensis) leaves. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
International Journal of Food Engineering, v. 7, n. 7, p. 551-560, 2021. |
DOI: |
https://doi.org/10.1515/ijfe-2020-0312 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
This work investigates the effect of different drying processes on chemical, nutritional and leaves colour characteristics for Ilex paraguariensis leaves. These processes were composed of typical drying techniques (roasting + rotary dryer and roasting + conveyor dryer), and cutting-edge techniques (microwave oven [MW], freezedrying (FD) and oven dryer [OD]). The MW can be an alternative technique, this is because the content of phenolic compounds (77 mg/g), antioxidant capacity (DPPH and ABTS) (∼370 and ∼1040 μM TE/g), methylxanthines and caffeoylquinic acids (2?4 mg/g) were similar, and sometimes higher, to the conventional drying processes. Leaves dried with MW also exhibited satisfactory nutritional analysis for protein (16.4%), dietary fibre (52.3%), ash (6.4%), lipid (6.1%) and moisture (5.7%), implying that yerba mate is a potential source of fibre and protein. Furthermore, the MW preserved leaves green colour (high and low scores of b* and a*, respectively). |
Palavras-Chave: |
Erva mate. |
Thesagro: |
Cafeína; Ilex Paraguariensis. |
Thesaurus Nal: |
Bioactive compounds; Caffeine; Yerba mate. |
Categoria do assunto: |
K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Florestas (CNPF) |
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Biblioteca |
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Origem |
Tipo/Formato |
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Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Cerrados. |
Data corrente: |
28/01/2005 |
Data da última atualização: |
02/08/2017 |
Autoria: |
VELOSO, R. F.; FERNANDES, F. B. |
Título: |
Resultados técnico-financeiros de um cultivo (plantio convencional) de algodão em solo arenoso de Correntina-BA. |
Ano de publicação: |
2004 |
Fonte/Imprenta: |
Planaltina, DF: Embrapa Cerrados, 2004. |
Descrição Física: |
1 folder. |
Idioma: |
Português |
Palavras-Chave: |
Bahia; Brasil. |
Thesagro: |
Algodão; Análise Econômica; Desenvolvimento Rural; Sistema de Produção; Solo Arenoso; Tomada de Decisão. |
Thesaurus NAL: |
cotton; decision making; economic analysis; farming systems; rural development. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/CPAC-2009/25331/1/p2004_48.pdf
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Marc: |
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Embrapa Cerrados (CPAC) |
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