BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  11/05/2021
Data da última atualização:  12/05/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  PESSANHA, K. L. F.; MENEZES, J. P. de; SILVA, A. dos A.; FERREIRA, M. V. da; TAKEITI, C. Y.; CARVALHO, C. W. P. de.
Afiliação:  KÊNIA LETÍCIA FERREIRA PESSANHA, UFRRJ; JOÃO PAULO DE MENEZES, UFRRJ; ANDREA DOS ANJOS SILVA, UFRRJ; MARCUS VINICIUS DA SILVA FERREIRA, UFRRJ; CRISTINA YOSHIE TAKEITI, CTAA; CARLOS WANDERLEI PILER DE CARVALHO, CTAA.
Título:  Impact of whole millet extruded flour on the physicochemical properties and antihyperglycemic activity of gluten free bread.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  LWT - Food Science and Technology, 111495, v. 147, 2021.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.lwt.2021.111495
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Millet (Pennisetum glaucum) is a small gluten-free cereal originated from Africa that is not currently introduced in the Western diet. It is an interesting source of dietary fiber, vitamins, minerals, proteins and phenolic compounds superior to the most traditional consumed cereals. It is very effective crop adopted in no tilling farming system planted in a vast cultivated area in Brazil. Bread is a food product of high acceptance that is traditionally made from wheat, particularly from refined flours. However, it is known to present a high glycemic index and low levels of dietary fiber and naturally contains gluten proteins. The objective of this work was to develop whole grain bread using blends of raw and extruded flours from millet and to evaluate the physicochemical parameters in comparison to commercial whole bread products with and without gluten. The use of extrusion increased antioxidant capacity (215.2 ± 1.9 μM Trolox/g) and enzymatic inhibition (96.31 ± 0.005) in relation to the product elaborated from raw flour. Millet is presented as potential food interesting for the production of bread considered in the diet of Brazilian population, particularly to those suffering from gluten allergy and diabetes.
Palavras-Chave:  Antioxidant capacity.
Thesaurus Nal:  Alpha-glucosidase; Antioxidants; Food technology; Gluten-free foods.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
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CTAA15165 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoMATIAS, T. B.; NÓBREGA, J. A.; KAMOGAWA, M. Y.; NOGUEIRA, A. R. de A. Análise química de rochas por espectrometria de emissão óptica com plasma induzido: um pote de ouro ou apenas mais um caso de interferências espectrais? In: CONGRESSO NACIONAL DE QUÍMICA ANALÍTICA, 12., 2003, São Luís. Anais... São Luís: UFMA, 2003. OT 013.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste.
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2.Imagem marcado/desmarcadoPEREIRA, C. D.; MATIAS, T.; PACHÊCO, B.; BEZERRA, E.; ANDRADE, L. R. M. de. Effect of inoculation of arbuscularmycorrhizal fungi (AMF) and cultivation of Axonopus chrysoblepharis on the development of Mimosa claussenii in ultramafic soils, Barro Alto (GO). In: INTERNATIONAL CONFERENCE ON SERPENTINE ECOLOGY, 9., 2017, Tirana. Proceedings... Nancy: Progepi, 2017. p. 51.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.
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3.Imagem marcado/desmarcadoMATIAS, T. de S.; PEREIRA, C. D.; MACHADO, C. T. de T.; FLORIANO, P. R. C.; FARIA, E. A. J. Ocorrência de fungos micorrízicos arbusculares(FMA) em sistema agroflorestal no Estado de Goiás, Brasil. Cadernos de Agroecologia, v. 10, n. 3, out. 2015. Resumo apresentado no IX Congresso Brasileiro de Agroecologia, 2015, Belém, PA.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.
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4.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, C. R.; BRAUN, J. A.; MATIAS, T. B.; PEREIRA, B. F.; SCIVITTARO, W. B.; PILLON, C. N. Treatment of wastewater containing As, Cd, Cr, Hg and Pb and subsequent determination by ICP OES. In: SYMPOSIUM ON ATOMIC SPECTROMETRY, 10, 2008, Salvador. Resumo...Salvador: UFBA, 2008. 1 CD-ROM.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado.
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5.Imagem marcado/desmarcadoBRAUN, J. A. F.; SILVA, C. R.; MATIAS, T. B.; PEREIRA, B. F.; SCIVITTARO, W. B.; PILLON, C. N. Utilização do uso de cinzas de rochas eleígenas para adsorção de chumbo, cámido, arsênio. mercúrio e cromo. In: CONGRESSO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 2.; ENCONTRO DE PÓS GRADUAÇÃO DA EMBRAPA CLIMA TEMPERADO, 2., 2008, Pelotas. anais... Pelotas: Embrapa Clima Temperado, 2008. p. 44 Volume 1.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado.
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6.Imagem marcado/desmarcadoROCHA, P. R. R.; MELO, V. F.; MAIA, S. da S.; BATISTA, K. D.; AMORIM, R. J. P.; MATIAS, T. M. de L. C. Fluxo de co2 no solo cultivado com feijão-caupi sob diferentes palhadas. In: REUNIÃO BRASILEIRA DE FERTILIDADE DO SOLO E NUTRIÇÃO DE PLANTAS, 31.; REUNIÃO BRASILEIRA SOBRE MICORRIZAS, 15.; SIMPÓSIO BRASILEIRO DE MICROBIOLOGIA DO SOLO, 13.; REUNIÃO BRASILEIRA DE BIOLOGIA DO SOLO, 10., 2014, Araxá. Fertilidade e biologia do solo: integração e tecnologias para todos: anais. Araxá: Núcleo Regional Leste da Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2014. Fertbio 2014.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Roraima.
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7.Imagem marcado/desmarcadoDIONÍSIO, L. F. S.; BRITO, A. P. de; SMIDERLE, O. J.; MONTENEGRO, R. A.; NEVES, R. L. P.; MATIAS, T. M. de L. C. Biometria de Frutos e Sementes de Astrocaryum aculeatum G. Meyer., na Amazônia Setentrional, Roraima, Brasil. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE AGRONOMIA, 30., 2017, Fortaleza. Segurança hídrica: um desafio para os engenheiros agrônomos do Brasil: [anais]. Fortaleza: AEAC: CONFAEAB, 2017.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Roraima.
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8.Imagem marcado/desmarcadoDUARTE, E. D. R. S.; MELO, V. F.; NOVOTNY, E. H.; UCHÔA, S. C. P.; FARIAS, H. L. S.; VELOSO, G. V.; AMORIM, R. J. P.; MATIAS, T. M. de L. C.; CABRAL, J. V. de P. Chemical of soils with histic horizon of lakes and riparian of the Savanna, Northern Amazonia, Brazil. Journal of Agricultural Science, v. 11, n. 1, p. 159-173, 2019.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Solos.
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