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Registro Completo |
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Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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Data corrente: |
18/02/2021 |
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Data da última atualização: |
19/02/2021 |
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Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
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Autoria: |
VIEIRA, E. de A.; ALCÂNTARA, M. A.; SANTOS, N. A. dos; GODIM, A. D.; IACOMINI, M.; SILVA, C. M.; CORDEIRO, A. M. T. de M. |
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Afiliação: |
Érica de Andrade Vieira, UFPB; Maristela Alves Alcântara, UFPB; Nataly Albuquerque dos Santos, UFPB; Amanda Duarte Gondim, UFRN; Marcello Iacomini, UFPR; CAROLINE MELLINGER SILVA, CTAA; Angela Maria Tribuzy de Magalhães Cordeiro, UFPB. |
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Título: |
Mucilages of cacti from Brazilian biodiversity: Extraction, physicochemical and technological properties. |
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Ano de publicação: |
2021 |
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Fonte/Imprenta: |
Food Chemistry, v. 346, e128892, 2021. |
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DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2020.128892 |
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Idioma: |
Inglês |
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Conteúdo: |
Brazilian cacti have the high potential to be used as a source of mucilages with different technological functions that can be widely explored. The physicochemical, structural and technological properties of mucilages extracted from seven cladodes of cacti native from the semi-arid region of the Brazil were investigated. The mucilages exhibited high yields (8.9 to 21.54%), high contents of carbohydrates (39.77 to 87.68%), proteins (4.27 to 14.76%), and minerals, specifically Ca (2.90 to 15.65%). All species evaluated presented a diverse mono-saccharide composition, mainly constituted of galactose and arabinose, suggesting the presence of arabinoga-lactans as the main polysaccharides. Both showed peaks and bands characteristic of polysaccharides with semi- crystalline structure (14.50?38.60%), due to the high concentration of calcium. From the results, mucilages functional properties showed good water and oil retention capacities and a high emulsification capacity (100%) with stability above 83%. Foaming capacity was above 58% with stability greater than 95%. This study high-lights the potential of using cacti as a source of functional mucilages for use in food applications. |
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Palavras-Chave: |
Arabinogalactan; Facheiro; Mandacaru; Xique-xique. |
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Thesagro: |
Cactaceae; Tecnologia de Alimento. |
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Thesaurus Nal: |
Chemical composition; Food technology. |
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Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
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Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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| Registros recuperados : 2 | |
| 1. |  | CUNHA, J. R. da; LEITE, L. F. C.; SANTOS, F. S. R.; BRASIL, E. L.; SANTIAGO, A. D.; FELIPE, E. A. Estoques totais de carbono orgânico e nitrogênio de um planossolo cultivado com cana-de-açúcar. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA DO SOLO, 33., 2011, Uberlândia. Solos nos biomas brasileiros: sustentabilidade e mudanças climáticas: anais. [Uberlândia]: SBCS: UFU, ICIAG, 2011. Resumo expandido.| Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
| Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
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| 2. |  | FERREIRA, J. da S.; LEITE, L. F. C.; VELOSO, M. E. da C.; ROCHA JUNIOR, A. F.; MOUSINHO, F. E. P.; SANTOS, W. D. da C.; FELIPE, E. A. Distribuição espacial das frações lábeis e estáveis da matéria orgânica em um argissolo sob processo de desertificação em Gilbués - Piauí. ENCONTRO BRASILEIRO DE SUBSTÂNCIAS HÚMICAS, 9., 2011, Aracaju. Matéria orgânica natural e substâncias húmicas: dos avanços das técnicas de caracterização ao seqüestro de C: anais. [Aracaju: UFS: IHSS, 2011]. 1 CD-ROM.| Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
| Biblioteca(s): Embrapa Cerrados. |
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| Registros recuperados : 2 | |
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