BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  01/02/2021
Data da última atualização:  19/02/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  GOUVEA, F. S.; PADILLA-ZAKOUR, O. I.; WOROBO, R. W.; XAVIER, B. M.; WALTER, E. H. M.; ROSENTHAL, A.
Afiliação:  Fabiola S. Gouvea, UFRRJ; Olga I. Padilla-Zakour, Cornell University; Randy W. Worobo, Cornell University; Bruno M. Xavier, Cornell University; EDUARDO HENRIQUE MIRANDA WALTER, CTAA; AMAURI ROSENTHAL, CTAA.
Título:  Effect of high-pressure processing on bacterial inactivation in açaí juices with varying pH and soluble solids content.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Innovative Food Science & Emerging Technologies, v. 66, e102490, 2020.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.ifset.2020.102490
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  This study evaluated microbial inactivation effects of high-pressure processing (HPP) applied to açaí juices formulated with varying pH and soluble solids content (SSC). Açaí juice with pH 4.3 and 2.9°Brix was initially inoculated with cocktails of 5 strains of E. coli O157:H7, Listeria monocytogenes or Salmonella spp. and processed at varying pressures (300, 400 and 600 MPa) and dwelling times (1 and 3 min) at 5 °C. The lethality at 400 MPa for 3 min was >6-log CFU/mL. Further inactivation was observed during storage under refrigeration in the populations of Salmonella spp. and L. monocytogenes. In order to study the influence of pH and SSC on inactivation of Salmonella spp. by HPP, pH of açaí juice samples was adjusted to a range between 4.0 and 5.5 and SSC was adjusted between 2.9 and 14.9°Brix. The ability of HPP to provide a 5-log reduction in the population of Salmonella spp. was reduced with increasing pH and SSC. Immediately after HPP the juices with pH 4.0 and 2.9°Brix presented >6-log reduction while the one with 8.9°Brix resulted in 5-log reduction. In one week of refrigerated storage (7 °C), the juices (pH 4.0?14.9°Brix and pH 4.5?2.9°Brix) also presented >6-log reduction in Salmonella spp. concentration. These results indicated that a less intense process (below commonly recommended commercial conditions - 600 MPa/3 min) could be applied for açaí juice thus assuring required safety, in addition to an extra microbial inactivation verified during refrigerated stor... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Escherichiacoli; High hydrostatic pressure.
Thesagro:  Açaí; Listeria Monocytogenes; Processamento; Salmonella spp; Suco; Tecnologia de Alimento.
Thesaurus Nal:  Food processing; Food technology.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
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1.Imagem marcado/desmarcadoSOUZA, D. D. de. Caracterização molecular de dois isolados de Rice stripe necrosis virus. 2021. 51 p. Dissertação (Mestrado em Agronomia) - Escola de Agronomia, Universidade Federal de Goiás, Goiânia. Orientador: Érico de Campos Dianese; Coorientadora: Raquel Neves de Mello, CNPAF.
Tipo: Orientação de Tese de Pós-Graduação
Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão.
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2.Imagem marcado/desmarcadoSOUZA, A. V. de; SOUZA, D. D. de; OLIVEIRA, F. J. V. de. Germoplasm bank of umburana-de-cheiro of the Embrapa Semiarido. In: SIMPÓSIO INTERNACIONAL DE BIODIVERSIDADE, 2013, Lavras. Anais... Lavras: UFLA, 2013. SINBIO 2013.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.
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3.Imagem marcado/desmarcadoSOUZA, A. V. de; SOUZA, D. D. de; OLIVEIRA, F, J. V. de; CORRÊA, R. M. Como produzir mudas de umburana-de-cheiro. Petrolina: Embrapa Semiárido, 2015. 5 p. il. (Embrapa Semiárido. Comunicado Técnico, 162).
Tipo: Comunicado Técnico/Recomendações Técnicas
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.
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4.Imagem marcado/desmarcadoSANTOS, U. S. dos; SOUZA, D. D. de; SILVA, F. P. da; GUIMARÃES, N. B.; SOUZA, A. V. de. Cultivo do Alecrim-do-Mato no Vale do São Francisco em função da adubação organo-mineral em condições de estresse hídrico. In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA SEMIÁRIDO, 7.; JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA FACEPE/UNIVASF, 1., 2012, Petrolina. Anais... Petrolina: Embrapa Semiárido, 2012. p. 165-170, 1 CD-ROM. (Embrapa Semiárido. Documentos, 248).
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.
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5.Imagem marcado/desmarcadoOLIVEIRA, F. J. V. de; SOUZA, A. V. de; SOUZA, D. D. de; SILVA, N. B. G. da. Desenvolvimento in vitro de plantas de aroeira do sertão (Myracrodruon urundeuva Fr. All) a partir da geminação de sementes. In: SIMPÓSIO DE PLANTAS MEDICINAIS DO VALE DO SÃO FRANCISCO, 3., 2011, Juazeiro. Resumos... Juazeiro: UNIVASF: NEPLAME, 2011.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.
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6.Imagem marcado/desmarcadoSOUZA, A. V. de; COSTA, E. S. S.; SOUZA, D. D. de; OLIVEIRA. F. J. V. de. Substrato, concentração e tempo de permanência de estacas em ácido indolbutírico na propagação vegetativa de alecrim-do-mato. Petrolina: Embrapa Semiárido, 2024. 12 p. (Embrapa Semiárido. Boletim de pesquisa e desenvolvimento, 153). ODS 15.
Tipo: Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.
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7.Imagem marcado/desmarcadoSOUZA, M. D. de; SANTOS, M. C.; SOUZA, D. D. de; SOUZA, A. V. de; SANTANA, J. R. F. de. Estabelecimento in vitro de baraúna sob diferentes concentrações de BAP e AIA. In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA SEMIÁRIDO, 9., 2014, Petrolina. Anais... Petrolina: Embrapa Semiárido, 2014. p. 57-61. (Embrapa Semiárido. Documentos, 261).
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.
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8.Imagem marcado/desmarcadoSOUZA, A. V. de; SANTOS, U. S. dos; CORRÊA, R. M.; SOUZA, D. D. de; OLIVEIRA, F. J. V. de. Essential oil content and chemical composition of Lippia gracilis Schauer cultived in the Sub-meddle São Francisco Valley. Journal of Essential Oil Bearing Plants, v. 20, n. 4, p. 983-994, 2017.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.
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9.Imagem marcado/desmarcadoOLIVEIRA, F. J. V. de; SOUZA, A. V. de; SILVA, N. B. G. da; SOUZA, D. D. de. Efeito do meio de cultura e da sacarose na germinação in vitro de sementes de aroeira do sertão (Myracrodruon urundeuva Fr. All). In: SIMPÓSIO DE PLANTAS MEDICINAIS DO VALE DO SÃO FRANCISCO, 3., 2011, Juazeiro. Resumos... Juazeiro: UNIVASF: NEPLAME, 2011.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.
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10.Imagem marcado/desmarcadoSOUZA, A. V. de; OLIVEIRA, F. J. V. de; SOUZA, D. D. de; SILVA, N. B. G. da. Germinação in vitro de Coroa de frade visando a produção comercial de mudas. In: SIMPÓSIO DE PLANTAS MEDICINAIS DO VALE DO SÃO FRANCISCO, 3., 2011, Juazeiro. Resumos... Juazeiro: UNIVASF: NEPLAME, 2011.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.
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11.Imagem marcado/desmarcadoSOUZA, A. V. de; SILVA, F. P.; SILVA, N. G. B.; SOUZA, D. D. de; OLIVEIRA, F. J. V. Influência do tempo de exposição em ácido indol butírico no enraizamento de estacas de velame. Horticultura Brasileira, Brasília, DF, v. 30, n. 2, p. S5997-S6002, jul. 2012. 1 CD-ROM. Suplemento. Edição dos Anais do 52 Congresso Brasileiro de Olericultura, Salvador, jul. 2012.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.
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12.Imagem marcado/desmarcadoSOUZA, A. V. de; OLIVEIRA, F. J. V. de; SOUZA, D. D. de; SILVA, N. B. G. da. Efeito do tipo de selamento do recipiente de cultura no desenvolvimento in vitro de plantas de Umburana de cheiro. In: SIMPÓSIO DE PLANTAS MEDICINAIS DO VALE DO SÃO FRANCISCO, 3., 2011, Juazeiro. Resumos... Juazeiro: UNIVASF: NEPLAME, 2011.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.
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13.Imagem marcado/desmarcadoSOUZA, D. D. de; OLIVEIRA, F. J. V. de; SILVA, N. B. G. da; SOUZA, A. V. de. Conservação de umburana-de-cheiro em Banco Ativo de Germoplasma na Embrapa Semiárido. In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA SEMIÁRIDO, 6., 2011, Petrolina. Anais... Petrolina: Embrapa Semiárido, 2011. p. 103-107. (Embrapa Semiárido. Documentos, 238).
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.
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14.Imagem marcado/desmarcadoSOUZA, A. V. de; SOUZA, D. D. de; SILVA, N. B. G. da; OLIVEIRA, F. J. V. de. Produção in vitro de mudas de Coroa-de-Frade (Melocatus oreas Miq. - Cactaceae): uma espécie nativa da Caatinga de potencial ornamental. Petrolina: Embrapa Semiárido, 2012. 29 p. (Embrapa Semiárido. Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento, 94).
Tipo: Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.
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15.Imagem marcado/desmarcadoSOUZA, D. D. de; SILVA, N. B. G. da; OLIVEIRA, F. J. V. de; SOUZA, A. V. de. Produção de mudas de umburana-de-cheiro em diferentes recipientes e substratos. In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA SEMIÁRIDO, 7.; JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA FACEPE/UNIVASF, 1., 2012, Petrolina. Anais... Petrolina: Embrapa Semiárido, 2012. p. 171-176. 1 CD-ROM. (Embrapa Semiárido. Documentos, 248).
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.
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16.Imagem marcado/desmarcadoALMEIDA, A. S. de; SOUZA, D. D. de; SANTOS, L. G.; SAMPAIO NETO, A.; LIMA, J. R. F. de. O protagonismo de mulheres na cooperativa agropecuária familiar de Canudos, Uauá e Curaçá-BA (Coopercuc). In: SOUZA, M. M. A. de; DINIZ, L. F. A. C.; SILVA, J. C. S.; CLEMENTINO, V. D. R.; FIGUEIREDO NETO, A. Desenvolvimento do semiárido: organizações, gestão, inovação & empreendedorismo. Belo Horizonte: Poisson, 2021. v. 2 cap. 3, p. 31-45
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.
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17.Imagem marcado/desmarcadoAIDAR, S. de T.; SOUZA, D. D. de; SOUZA, A. V. de; OLIVEIRA, F. J. V. de. Trocas gasosas foliares de imburana-de-cheiro (Amburana cearensis) em função da concentração de dióxido de carbono no ar. In: SIMPÓSIO DE MUDANÇAS CLIMÁTICAS E DESERTIFICAÇÃO NO SEMIÁRIDO BRASILEIRO, 3., 2011, Juazeiro. Experiências para mitigação e adaptação. Petrolina: Embrapa Semiárido, 2011. 1 CD-ROM.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.
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18.Imagem marcado/desmarcadoSOUZA, A. V. de; SANTOS, U, S. dos; SILVA, F. P. da; SOUZA, D. D. de; SANTOS, M. C.; OLIVEIRA, F. J. V. de. Efeito da adubação mineral e do estresse hídrico no rendimento de óleo essencial de alecrim do mato. Horticultura Brasileira, v. 30, n. 2, p. S5979-S5984, jul. 2012. 1 CD-ROM. Suplemento. Edição dos Anais do 52 Congresso Brasileiro de Olericultura, Salvador, jul. 2012
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.
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19.Imagem marcado/desmarcadoSOUZA, A. V. de; HERNANDES, C.; SOUZA, D. D. de; COSTA, E. S. S.; BISPO, L. dos P.; OLIVEIRA, F. J. V. de; PEREIRA, A. M. S. Bioprospecção de plantas da Caatinga com potencial para produção de fitomedicamentos. Revista Fitos, V. 16, p. 212-226, 2022. Suplemento 2 - Bioprospecção.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 4
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20.Imagem marcado/desmarcadoSOUZA, A. V. de; SOUZA, D. D. de; SILVA, F. P. da; SANTOS, U. S. dos; SANTOS, M. C.; OLIVEIRA, F, J. V. de. Influência do estresse hídrico e adubação orgânica na produção e rendimento de óleo essencial de alecrim de tabuleiro. Horticultura Brasileira, Brasília, DF, v. 30, n. 2, p. S6003-S6009, jul. 2012. 1 CD-ROM. Suplemento. Edição dos Anais do 52 Congresso Brasileiro de Olericultura, Salvador, jul. 2012.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
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