BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  18/01/2021
Data da última atualização:  25/05/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  LIMA, E. M. B.; MIDDEA, A.; NEUMANN, R.; THIRÉ, R. M. da S. M.; PEREIRA, J. F.; FREITAS, S. C. de; STEPHAN, M. P.; LIMA, A. M.; MINGUITA, A. P. da S.; MATTOS, M. da C.; TEIXEIRA, A. da S.; PEREIRA, I. C. S.; SANTOS, N. R. R. dos; MARCONCINI, J. M.; OLIVEIRA, R. N.; CORREA, A. C.
Afiliação:  EDLA MARIA BEZERRA LIMA, CTAA; Antonieta Middea, CETEM; Reiner Neumann, CETEM; Rossana Mara da Silva Moreira Thiré, UFRJ; Jéssica Fernandes Pereira; SIDINEA CORDEIRO DE FREITAS, CTAA; MARILIA PENTEADO STEPHAN, CTAA; Aline Muniz Lima; ADRIANA PAULA DA SILVA MINGUITA, CTAA; MARIANA DA COSTA MATTOS, CTAA; ALESSANDRA DA SILVA TEIXEIRA, CTAA; Ingrid Cristina Soares Pereira; Natália Rodrigues Rojas dos Santos; José Manoel Marconcini; Renata Nunes Oliveira, UFRRJ; Ana Carolina Correa, UFSCar.
Título:  Biocomposites of PLA and Mango Seed Waste: Potential Material for Food Packaging and a Technological Alternative to Reduce Environmental Impact.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Starch, v. 73, n. 5/6, e2000118, 2021.
DOI:  https://doi.org/10.1002/star.202000118
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Mango seeds from agro-industry represents an environmental problem due to the amounts of by-products produced. Conversely, poly (lactic acid) (PLA) is a potential green alternative to conventional plastics. The goal of this study aimed to develop a biocomposite based on PLA and mango's by?product for rigid packaging. Six biocomposites were obtained by extrusion/injection processing using formulations with PLA as a matrix and up to 20% by weight of mango seed's by-products (integument or/and kernel). The materials were characterized by chemical analysis; helium pycnometry; particle size distribution; scanning electron microscopy/energy dispersive X-Ray (SEM/EDX), X-Ray diffraction (XRD); Fourier transform infrared spectroscopy (FTIR); thermal gravimetric analysis/differential thermogravimetry (TGA/DTG); differential scanning calorimetry (DSC), and mechanical analysis. Fourier Transform Infrared Spectroscopy (FTIR) bands and DSC transitions related to starch were higher in the kernel, while more cellulose bands were found in the integument. Kernel presented thermal degradation in the biocomposites, specifically the sample PLA+20 wt% kernel. For the other compositions, it was possible to observe that they could keep their morphology. Significant improvements in both mechanical and barrier properties were found in the formulation with 20 wt% integument (an increase of up to 38% in elastic modulus). Therefore, this study suggests that biocomposites developed from PLA / Integument... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Biomaterials; Mango; PLA.
Thesaurus Nal:  Extrusion.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPDIA17772 - 1UPCAP - DDPROCI.21/332021/33
CTAA15116 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoOSORIO, E. A. Estabilidade de rendimento de variedades brasileiras de trigo. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, V.17, n.8, p. 1141-1144, ago. 1982. Título em inglês: Yield stability of brazilian wheat varieties.
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
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2.Imagem marcado/desmarcadoOSORIO, E. A. El mejoramiento genetico del trigo en el Brasil y las posibilidades de utilizacion de mutaciones inducidas. In: LATIN AMERICAN STUDY GROUP MEETING ON INDUCED MUTATIONS AND PLANT IMPROVEMENT, 1970, Buenos Aires. Induced mutations and plant improvement. Vienna: International Atomic Energy Agency, 1972. (IAEA. Panel Proceedings Series). p. 435-441.
Biblioteca(s): Embrapa Trigo.
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3.Imagem marcado/desmarcadoMOREIRA, J. C. S.; OSORIO, E. A. Associação de caracteres morfológicos da planta de trigo com o rendimento de grãos. In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA PARA O PROGRESSO DA CIÊNCIA, 29., 1977, São Paulo. Resumo... Ciência e Cultura, São Paulo, v. 29, n. 7, p. 706-707, 1977. S
Biblioteca(s): Embrapa Trigo.
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4.Imagem marcado/desmarcadoMOREIRA, J. C. S.; OSORIO, E. A. Densidade de semeadura. In: IPEAS. Cultura do trigo no Rio Grande do Sul e Santa Catarina. Pelotas, 1971. p. 42-53 (IPEAS. Circular, 48).
Biblioteca(s): Embrapa Trigo.
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5.Imagem marcado/desmarcadoOSORIO, E. A.; BARCELLOS, A. L.; MOREIRA, J. C. S. Reações a campo de cultivares de trigo à ferrugem da folha. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Série Agronomia, Brasília, DF, v. 11, n. 12, p. 15-18, 1976.
Biblioteca(s): Embrapa Trigo; Embrapa Unidades Centrais.
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6.Imagem marcado/desmarcadoOSORIO, E. A.; MOREIRA, J. C. S.; GOMES, E. P. Avaliação do potencial do triticale no sul do Brasil. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Série Agronomia, Rio de Janeiro, v. 8, n. 8, p. 217-221, 1973.
Biblioteca(s): Embrapa Trigo; Embrapa Unidades Centrais.
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7.Imagem marcado/desmarcadoOSÓRIO, E. A.; MOREIRA, J. C. S.; SILVA, E. C. da; SILVA, M. L. da. Estudos de adaptação de cultivares de trigo no Rio Grande do Sul. I. Adaptação regional das cultivares precoces. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Série Agronomia, Rio de Janeiro, v. 9, n. 10. p. 151-154, 1974.
Biblioteca(s): Embrapa Trigo; Embrapa Unidades Centrais.
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8.Imagem marcado/desmarcadoOSÓRIO, E. A.; MOREIRA, J. C. S.; SILVA, E. C. da. Estudos de adaptação de cultivares de trigo no Rio Grande do Sul. II. Adequação de cultivares precoces à semeadura em julho. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Série Agronomia, Rio de Janeiro, v. 9, n. 10. p. 155-157, 1974.
Biblioteca(s): Embrapa Trigo; Embrapa Unidades Centrais.
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9.Imagem marcado/desmarcadoPANIAGUA, C. A.; OSORIO, E. A.; BEEK, M.; LUZZARDI, G. C. Periodo de latencia da ferrugem-da-folha em trigo e sua correlacao com nivel de resistencia no campo. Pesquisa Agropecuaria Brasileira, Brasilia, v.19, n.9, p. 1109-1115,set. 1984.
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
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10.Imagem marcado/desmarcadoDIAS, J. C. A.; SOUZA, P. G.; MOREIRA, J. C. S.; OSORIO, E. A.; LUZZARDI, G. C. Experimentação com trigo - Pelotas - 1974. In: REUNIÃO ANUAL CONJUNTA DE PESQUISA DE TRIGO, 7., 1975, Passo Fundo. Súmula... Passo Fundo: EMBRAPA-CNPT, 1975. p. 70-72
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11.Imagem marcado/desmarcadoLUZZARDI, G. C.; PIEROBOM, C. R.; OSORIO, E. A.; MOREIRA, J. C. S.; DIAS, J. C. A.; SOUZA, P. G. Reação de cultivares de trigo a giberela, em casa de vegetação, nos anos de 1971 a 1974. In: REUNIÃO ANUAL CONJUNTA DE PESQUISA DE TRIGO, 7., 1975, Passo Fundo. Súmula... Passo Fundo: EMBRAPA-CNPT, 1975. p. 44-45
Biblioteca(s): Embrapa Trigo.
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12.Imagem marcado/desmarcadoLUZZARDI, G. C.; PIEROBON, C. R.; OSORIO, E. A.; MOREIRA, J. C. S.; WETZEL, M. M.; DIAS, J. C. A. Wheat reaction to Septoria nodorum (Berk.). Annual Wheat Newsletter, Fort Collins, v. 21, p. 52, May 1975.
Biblioteca(s): Embrapa Trigo.
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13.Imagem marcado/desmarcadoMOREIRA, J. C.; LANGER, F. A.; DOTTO, S. R.; PAN, C. L.; MEDEIROS, M. C.; GOMES, E. P.; OSORIO, E. A.; IGNACZAK, J. C.; PERUZZO, G. Experimentação com trigo no IPEAS-RS. In: IPEAS - Estação Experimental de Passo Fundo. Trigo - experimentação. Passo Fundo, 1973. p. 1-49 Trabalho apresentado na V Reunião Anual Conjunta de Pesquisa de Trigo, Porto Alegre, 1973.
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14.Imagem marcado/desmarcadoLUZZARDI, G. C.; PIEROBOM, C. R.; OSORIO, E. A.; MOREIRA, J. C. S.; WETZEL, M. M. V. S.; DIAS, J. C. A. Melhoramento de trigo para resistência à "Giberela". In: REUNIÃO LATINOAMERICANA DO TRIGO, 1974, Porto Alegre. [Lincoln: University of Nebraska], 1974. p. 117-121
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
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15.Imagem marcado/desmarcadoLUZZARDI, G. C.; PIEROBOM, C. R.; OSORIO, E. A.; MOREIRA, J. C. S.; WETZEL, M. M. V. S.; DIAS, J. C. A. Melhoramento de trigo para resistência às "septorioses". In: REUNIÃO LATINOAMERICANA DO TRIGO, 1974, Porto Alegre. [Lincoln: University of Nebraska], 1974. p. 110-116
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16.Imagem marcado/desmarcadoMOREIRA, J. C. S.; OSORIO, E. A.; MEDEIROS, M. C. C.; LANGER, F. A.; LINHARES, V. I.; GOMES, E. P.; SOUZA, C. N. A. de; COPPOLLA, G. C. Variedades. In: IPEAS. Cultura do trigo no Rio Grande do Sul e Santa Catarina. Pelotas, 1971. p. 19-29 (IPEAS. Circular, 48).
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