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Biblioteca(s):  Embrapa Agroenergia; Embrapa Meio-Norte.
Data corrente:  03/12/2020
Data da última atualização:  04/12/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  FERREIRA, T. M. M.; SANTOS, M. de L.; LOPES, C. L.; SOUSA, C. A. F. de; SOUZA JUNIOR, M. T.
Afiliação:  Thalita Massaro Malheiros Ferreira, Universidade Federal de Lavras; Mariana de Lima Santos, Universidade Federal de Lavras; Cecilia Lima Lopes; CARLOS ANTONIO FERREIRA DE SOUSA, CPAMN; MANOEL TEIXEIRA SOUZA JUNIOR, CNPAE.
Título:  Effect of salinity stress in Setaria viridis (L.) P. Beauv. accession A10.1 during seed germination and plant development.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Ciência e Agrotecnologia, v. 44, e010020, p. 1-16, 2020.
DOI:  http://dx.doi.org/10.1590/1413-7054202044010020
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Setaria viridis (L.) P. Beauv. is a species proposed to be used as model plant in reverse genetics studies for the validation of gene function. Soil salinity is a recurring problem present in more than a 100 countries worldwide, and approximately 20% of the agricultural land in the world has saline and/or sodium soils. Saline stress affects all the main processes of the plant, such as germination, growth, and, consequently, the yield. The present study aimed at determining the tolerance levels of S. viridis A10.1 to saline stress and identify its potential as a model plant to validate salt-tolerance candidate genes/alleles as well as promoter sequences from salt-responsive genes. In an initial experiment, the seeds of the plant were sown on a germination medium containing an increasing concentration of NaCl (0, 30, 60, 90, 120, or 150 mM), and maintained there during the initial growth stage; and, in another experiment, the plants at the vegetative growth stage were submitted to increasing doses of NaCl (0.0, 0.2, 0.4, 0.6, 0.8, and 1.0g per 100g of the substrate). The germination rate was found to be affected a little by the salinity, while the seedlings development was impaired right after germination. Plant in the vegetative growth stage experienced a reduction in the evapotranspiration rates and pigment levels, along with an impairment in the system of capture and use of light, and a decrease in the leaf gas exchange rates, resulting in less accumulation of dry and fresh... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Agricultura biosalina; Estresse abiótico.
Thesagro:  Biotecnologia; Gene; Germinação; Salinidade.
Thesaurus Nal:  Abiotic stress; Agricultural biotechnology; Phenomics; Salinity; Setaria viridis.
Categoria do assunto:  --
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/218721/1/Effect-of-salinity-stress-2020.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio-Norte (CPAMN)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAE3780 - 1UPCAP - DD
CPAMN33054 - 1UPCAP - DD
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Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia; Embrapa Meio-Norte.
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