BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Suínos e Aves.
Data corrente:  05/11/2020
Data da última atualização:  05/11/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  COSTA, E. de F.; CARDOSO, M. R. de I.; KICH, J. D.; CORBELLINI, L. G.
Afiliação:  EDUARDO DE FREITAS COSTA, UFRGS; MARISA RIBEIRO DE ITAPEMA CARDOSO, UFRGS; JALUSA DEON KICH, CNPSA; LUIS GUSTAVO CORBELLINI, UFRGS.
Título:  A qualitative risk assessment approach to microbial foodborne hazards in Brazilian intensive pork production: a step towards risk prioritization.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Microbial Risk Analysis, v.15, 2020.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.mran.2020.100105
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: The application of biosecurity measures in pig farms has prompted a shift in epidemiological reality, altering the risk profile attributed to the consumption of pork. The inspection of pig carcasses in Brazil is based on incisions and palpations to seek lesions mainly related to classic zoonotic diseases. We describe the use of a qualitative risk assessment from the farm to the table to characterize the risk of foodborne disease caused by biological hazards to humans due to the consumption of pork. The model was adapted from the Codex Alimentarius and comprises four steps: (I) hazard identification, (II) hazard characterization, (III) exposure assessment, and (IV) risk characterization. The exposure assessment step considers the release of hazards at a pre-harvest level (i.e., swine in herds) and the amplification or reduction of the release during the procedure to obtain pork from a carcass. Risk characterization is classified into five levels, from very low to very high. No hazard had very high risk, Salmonella sp. [nontyphoidal] had high risk, no hazard had moderate risk, seven hazards had low risk, and other hazards had very low risk. When the initial release was increased, the risk for hazards with higher adverse effects (e.g. C. botulinum, B. suis, and E. coli [STEC]) increased to very high or high. The uncertainty was very high for seven hazards and very low for three. These findings can help the Brazilian Ministry of Agriculture discuss changes in the routi... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Avaliação de risco; Carcass inspection; Hazard prioritization; Priorização de perigo.
Thesagro:  Biossegurança; Carcaça; Inspeção Sanitária; Porco Tipo Carne; Produção de Carne.
Thesaurus Nal:  Pork; Risk assessment.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Suínos e Aves (CNPSA)
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CNPSA21965 - 1UPAAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoAGUIAR, R. A. de. Efeito do manejo do solo com plantas de cobertura, cultivares/híbridos e nitrogênio na cultura do milho. 2008. 55 f. Dissertação (Mestrado em Agronomia) - Escola de Agronomia e Engenharia de Alimentos, Universidade Federal de Goiás, Goiânia. Orientador: Pedro Marques da Silveira, CNPAF; Co-orientador: José Aloísio Alves Moreira, CNPAF.
Tipo: Orientação de Tese de Pós-Graduação
Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão.
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2.Imagem marcado/desmarcadoAGUIAR, R. A. de. Manejo do mofo branco (Sclerotinia sclerotiorum L.) em tomateiro industrial. 2011. 95 f. Tese (Doutorado em Agronomia) - Escola de Agronomia e Engenharia de Alimentos, Universidade Federal de Goiás, Goiânia. Orientador: Marcos Gomes da Cunha, UFG; co-orientador: Murillo Lobo Junior, CNPAF.
Tipo: Orientação de Tese de Pós-Graduação
Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão.
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3.Imagem marcado/desmarcadoAGUIAR, R. A. de; SILVEIRA, P. M. da; MOREIRA, J. A. A.; WANDER, A. E. Análise econômica de diferentes práticas culturais na cultura do milho (Zea mays L.). Pesquisa Agropecuária Tropical, v. 38, n. 4, p. 241-248, out./dez. 2008.
Tipo: Artigo em Periódico Indexado
Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão.
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4.Imagem marcado/desmarcadoAGUIAR, R. A. de; ROESSLER, R.; SCAGLIUSI, S. M. M.; MINELLA, E. Pré-tratamento de espigas na resposta androgênica de cevada para produção de plantas duplo-haploides. In: MOSTRA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 14.; MOSTRA DE PÓS-GRADUAÇÃO DA EMBRAPA TRIGO, 11., 2019, Passo Fundo. Resumos... Brasília, DF: Embrapa, 2019. Resumos graduação, p. 36.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Trigo.
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5.Imagem marcado/desmarcadoAGUIAR, R. A. de; MOREIRA, J. A. A.; STONE, L. F.; BERNARDES, T. G.; JESUS, R. P. de. Sustentabilidade de sistemas orgânicos com plantas de cobertura na cultura do arroz, por meio de alterações físicas do solo. Pesquisa Agropecuária Tropical, v. 40, n. 2, p. 142-149, abr./jun. 2010.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 3
Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Milho e Sorgo.
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6.Imagem marcado/desmarcadoAGUIAR, R. A. de; SILVEIRA, P. M. da; MOREIRA, J. A. A.; TROVO, J. B. de F. Manejo do solo utilizando plantas de cobertura, híbridos e nitrogênio na produtividade do milho. Bioscience Journal, v. 25, n. 6, p. 15-22, Nov./Dec. 2009.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 3
Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Milho e Sorgo; Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.
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7.Imagem marcado/desmarcadoROESSLER, R.; AGUIAR, R. A. de; SCAGLIUSI, S. M. M.; COELHO, M. B.; GOUVEA, J. A. de. Qualidade espectral da luz no desenvolvimento de plantas de trigo doadoras de micrósporos. In: MOSTRA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 14.; MOSTRA DE PÓS-GRADUAÇÃO DA EMBRAPA TRIGO, 11., 2019, Passo Fundo. Resumos... Brasília, DF: Embrapa, 2019. Resumos graduação, p. 35.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Trigo.
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8.Imagem marcado/desmarcadoAGUIAR, R. A. de; DALMAGO, G. A.; CUNHA, G. R. da; PIRES, J. L. F.; PASINATO, A.; BOLIS, L.; GUERREIRO, J. C. Sistema de gerenciamento e análise de dados meteorológicos para suporte à pesquisa - informações preliminares. In: MOSTRA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA TRIGO, 4., 2008, Passo Fundo. Resumos... Passo Fundo: Embrapa Trigo, 2008. 1 p. html. (Embrapa Trigo. Documentos online, 94).
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Trigo.
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