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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
12/10/2020 |
Data da última atualização: |
18/11/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
OZORIO, L.; SILVA, C. M.; CABRAL, L. M. C.; JARDIN, J.; BOUDRY, G.; DUPON, D. |
Afiliação: |
Luísa Ozorio, UFRJ; CAROLINE MELLINGER SILVA, CTAA; LOURDES MARIA CORREA CABRAL, CTAA; Julien Jardin, Inst Agro, INRAE, Sci & Technol Milk & Eggs STLO; Gaelle Boudry, Univ Rennes; Inst Numecan; INSERM; INRAE; Institut National de la Sante et de la Recherche Medicale (Inserm); Didier Dupont, Inst Agro, INRAE, Sci & Technol Milk & Eggs STLO. |
Título: |
The Influence of Peptidases in Intestinal Brush Border Membranes on the Absorption of Oligopeptides from Whey Protein Hydrolysate: An Ex Vivo Study Usingan Ussing Chamber. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Foods, v. 9, n. 10, 1415, 2020. p. 1-15. |
DOI: |
doi:10.3390/foods9101415 |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Financiamento: Fundação Carlos Chagas Filho; Fundação de Amparo a Pesquisa do Estado do Rio de Janeiro (FAPERJ); E-26/110.698/201; Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq); Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior (CAPES); Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (EMBRAPA); Institut National de Recherche pour l'Agriculture, l'Alimentation et l'Environnement (INRAE). |
Conteúdo: |
For many years, it was believed that only amino acids, dipeptides, and tripeptides couldbe absorbed and thus reach the bloodstream. Nowadays, the bioavailability of oligopeptides is alsoconsidered possible, leading to new research. This pilot study investigates the activity of brushborder enzymes on undigested whey protein hydrolysate (WPH) and on simulated intestinal digested(ID) whey hydrolysate and the subsequent absorption of resultant peptides through the proximaljejunum of a 7-week old piglet setup in an Ussing chamber model. Amongst all samples taken,884 oligopeptides were identified. The brush border peptidase activity was intense in the first 10 minof the experiment, producing several new peptides in the apical compartment. With respect to the IDsubstrate, 286 peptides were detected in the basolateral compartment after 120 min of enzyme activity,originating from?-lactoglobulin (60%) and?-casein (20%). Nevertheless, only 0.6 to 3.35% of anyspecific peptide could pass through the epithelial barrier and thus reach the basolateral compartment.This study demonstrates transepithelial jejunum absorption of whey oligopeptides in an ex vivomodel. It also confirmed the proteolytic activity of brush border enzymes on these oligopeptides,giving birth to a myriad of new bioactive peptides available for absorption. |
Palavras-Chave: |
Brush border peptidases; Intestinal permeation; Oligopeptides absorption; Ussing chamber; Whey protein hydrolysat. |
Thesagro: |
Tecnologia de Alimento. |
Thesaurus Nal: |
Food technology. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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Registros recuperados : 4 | |
1. |  | ÍTAVO, C. C. B. F.; MORAIS, M. da G.; RAMOS, C. L.; ÍTAVO, L. C. V.; TOMICH, T. R.; SILVA, J. A. da. Green propolis extract as additive in the diet for lambs in feedlot. Revista Brasileira de Zootecnia, v.40, n.9, p.1991-1996, 2011.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Pantanal. |
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2. |  | FARIAS, T. A.; ARAUJO, F. R.; OSÓRIO, A. L. A. R.; JORGE, K. S. G.; RAMOS, C. N. A.; SOUZA, I. I. F.; AZAMBUJA, A.; SOARES, C. O.; SILVA, M. R.; PELLEGRIN, A. O. ELISA based on recombinant MPB70 and p27 for detection of antibodies against Mycobacterium bovis. Revista de Patologia Tropical, v. 41, n. 2, p. 155-162, abr-jun., 2012. Título em português: ELISA baseado em MPB70 e p27 recombinantes para detecção de anticorpos contra Mycobacterium bovis.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 4 |
Biblioteca(s): Embrapa Gado de Corte; Embrapa Gado de Leite; Embrapa Pantanal. |
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3. |  | MENESES, I. I. F. de S.; MELO, E. S. P.; RAMOS, C. A. N.; Osório, A. L. A. R.; JORGE, K. S. G.; VIDAL, C. E. S.; SILVA, A. S.; SILVA, M. R.; PELLEGRIN, A. O.; ARAUJO, F. R. Avaliação de proteínas recombinantes para detecção de anticorpos contra Mycobacterium bovis por ELISA. In: JORNADA CIENTÍFICA EMBRAPA GADO DE CORTE, 7., 2011, CAMPO GRANDE, MS. [Anais da]... Campo Grande, MS: Embrapa Gado de Corte, 2011. P. 32-33.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Pantanal. |
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4. |  | SOUZA, I. I. F.; MELO, E. S. P.; RAMOS, C. A. M.; FARIAS, T. A.; OSORIO, A. L. A. L.; JORGE, K. S. G.; VIDAL, C. E. S.; SILVA, A. A.; SILVA, M. R.; PELLEGRIN, A. O.; ARAUJO, F. R. Screening of recombinant proteins as antigens in indirect ELISA for diagnosis of bovine tuberculosis. SpringerPlus, v. 1, n. 77, p.1-6, dec. 2012.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 4 |
Biblioteca(s): Embrapa Pantanal. |
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