BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  09/10/2020
Data da última atualização:  13/09/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  LAZZAROTTO, S. R. da S.; LAZZAROTTO, M.; SILVEIRA, A. C. da; WENDLING, I.; SCHNITZLER, E.
Afiliação:  Simone Rosa da Silveira Lazzarotto, UEPG; MARCELO LAZZAROTTO, CNPF; Ana Claudia da Silveira, UFPR; IVAR WENDLING, CNPF; Egon Schnitzler, UEPG.
Título:  Corn starch incorporated with freeze-concentrated Ilex paraguariensis extracts: a potential nutraceutical product.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Journal of Thermal Analysis and Calorimetry, v. 146, n. 1, p. 171-176, Oct. 2021.
DOI:  https://doi.org/10.1007/s10973-020-09971-7
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Yerba mate (Ilex paraguariensis) traditionally grown in South America. Its extract contains bioactive compounds which are associated with pharmacological activities. Freeze-concentration (cryoconcentration) process allows the removal of water preserving the bioactive compounds in extracts. Furthermore, yerba mate extract incorporation into starches is promising for food and pharmaceutical uses. This process can be evaluated using simultaneous Thermogravimetry and differential thermal analysis (TG?DTA). The aim of this study was to obtain corn starch incorporated with freeze-concentrated yerba mate extract. The evaluation of freeze-concentration was carried by extracts analyses of density, total dry matter and ash. The evaluation of yerba mate extract incorporation into corn starch was performed using simultaneous TG?DTA system. Density results revealed extracts different composition and dry matter indicated that compounds were concentrated at 0.576% ratio after freeze-concentration stage. Nevertheless, incorporated starches showed exothermic peaks in DTA curves at temperatures between 287 and 514 °C, which increased in intensity in agreement with freeze-concentration stages advance. Thus, yerba mate oxygenated compounds were incorporated into starches. Nutraceutical products can be obtained using the incorporation of yerba mate extract into starches; however, further studies are necessary to extend these applications.
Palavras-Chave:  Amido de milho; Análise térmica; Composto bioativo; Cryoconcentration; Erva mate; Extract incorporation; Oxygenated compounds evaluation; Yerba mate extract.
Thesagro:  Ilex Paraguariensis.
Thesaurus Nal:  Bioactive compounds; Thermal analysis.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
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CNPF57433 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoPORTES, V. M.; THALER NETO, A.; SOUZA, G. N. de. Qualidade do leite. In: CORDOVA, U. DE A. (Org.). Produção de leite à base de pasto em Santa Catarina. Florianópolis: EPAGRI, 2012. 626 p. p. 517-556
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite.
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2.Imagem marcado/desmarcadoCÓRDOVA, H. de A.; ALESSIO, D. R. M.; CARDOZO, L. L.; THALER NETO, A. Impact of the factors of animal production and welfare on robotic milking frequency. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 53, n. 2, p. 238-246, Fev. 2018. Título em português: Impacto dos fatores de produção e bem-estar animal sobre a frequência de ordenha robotizada.
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
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3.Imagem marcado/desmarcadoRECHE, N. L. M.; CARDOZO, L. L.; THALER NETO, A.; SOUZA, G. N. de; WERNCKE, D.; SIMON, E. E.; FELIPUS, N. C.; PEREIRA, I. B. Fatores de risco associados a novas infecções intramamárias em rebanhos leiteiros do Estado de Santa Catarina. In: CONGRESSO INTERNACIONAL DO LEITE, 12.; WORKSHOP DE POLÍTICAS PÚBLICAS, 12.; SIMPÓSIO DE SUSTENTABILIDADE DA ATIVIDADE LEITEIRA, 13., 2013, Porto Velho. Anais... Brasília, DF: Embrapa, 2013. 3 p. 1 CD-ROM.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite.
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4.Imagem marcado/desmarcadoRECHE, N. L. M.; CARDOZO, L. L.; THALER NETO, A.; SOUZA, G. N. de; WERNCKE, D.; SCHMIDT, F. A.; FELIPUS, N. C.; SIMON, E. E. Fatores de risco para mastite subclínica crônica em rebanhos leiteiros do Estado de Santa Catarina. In: CONGRESSO INTERNACIONAL DO LEITE, 12.; WORKSHOP DE POLÍTICAS PÚBLICAS, 12.; SIMPÓSIO DE SUSTENTABILIDADE DA ATIVIDADE LEITEIRA, 13., 2013, Porto Velho. Anais... Brasília, DF: Embrapa, 2013. 3 p. 1 CD-ROM.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite.
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5.Imagem marcado/desmarcadoCARDOZO, L. L.; THALER NETO, A.; SOUZA, G. N. de; WERNCKE, D.; MACHADO, N. L.; SCHMIDT, F. A.; FELIPUS, N. C.; SIMON, E. E. Fatores associados a hiperqueratose na extremidade dos tetos em bovinos leiteiros no estado de Santa Catarina. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE QUALIDADE DO LEITE, 5., 2013, Botucatu. Anais. Curitiba: Conselho Brasileiro de Qualidade do Leite, 2013.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite.
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6.Imagem marcado/desmarcadoGABBI, A. M.; MCMANUS, C. M.; ZANELA, M. B.; STUMPF, M. T.; BARBOSA, R. S.; FRUSCALSO, V.; THALER NETO, A.; SCHMIDT, F. A.; FISCHER, V. Milk traits of lactating cows submitted to feed restriction. Tropical Animal Health and Production, v. 48, n. 1, p. 37-43, Jan. 2016.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado; Embrapa Semiárido.
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7.Imagem marcado/desmarcadoCARDOZO, L. L.; THALER NETO, A.; SOUZA, G. N. de; WERNCKE, D.; SCHMIDT, F. A.; MACHADO, N. L.; FELIPUS, N. C.; PEREIRA, I. B. Relação entre hiperqueratose na extremidade dos tetos e o escore de células somáticas. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE QUALIDADE DO LEITE, 5., 2013, Botucatu. Anais. Curitiba: Conselho Brasileiro de Qualidade do Leite, 2013. p. 322-323
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite.
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8.Imagem marcado/desmarcadoCARDOZO, L. L.; THALER NETO, A.; SOUZA, G. N. de; PICININ, L. C. A.; FELIPUS, N. C.; RECHE, N. L. M.; SCHMIDT, F. A.; WERNCKE, D.; SIMON, E. E. Risk factors for the occurrence of new and chronic cases of subclinical mastitis in dairy herds in southern Brazil. Journal of Dairy Science, v. 98, n. 11, p. 7675-7685, 2015.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite.
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