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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Milho e Sorgo.
Data corrente:  23/08/2020
Data da última atualização:  13/05/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  VELLOSO, C. C. V.; OLIVEIRA-PAIVA, C. A.; GOMES, E. A.; LANA, U. G. de P.; CARVALHO, C. G. de; GUIMARAES, L. J. M.; PASTINA, M. M.; SOUSA, S. M. de.
Afiliação:  CAMILA CRISTINA VIEIRA VELLOSO, Universidade Federal de Sao João del-Rei; CHRISTIANE ABREU DE OLIVEIRA PAIVA, CNPMS; ELIANE APARECIDA GOMES, CNPMS; UBIRACI GOMES DE PAULA LANA, CNPMS; CHAINHENY GOMES DE CARVALHO, Centro Universitário de Sete Lagoas; LAURO JOSE MOREIRA GUIMARAES, CNPMS; MARIA MARTA PASTINA, CNPMS; SYLVIA MORAIS DE SOUSA TINOCO, CNPMS.
Título:  Genome-guided insights of tropical Bacillus strains efficient in maize growth promotion.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  FEMS Microbiology Ecology, v. 96, n. 9, fiaa157, 2020.
DOI:  10.1093/femsec/fiaa157
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Plant growth promoting bacteria (PGPB) are an efficient and sustainable alternative to mitigate biotic and abiotic stresses in maize. This work aimed to sequence the genome of two Bacillus strains (B116 and B119) and to evaluate their plant growth-promoting (PGP) potential in vitro and their capacity to trigger specific responses in different maize genotypes. Analysis of the genomic sequences revealed the presence of genes related to PGP activities. Both strains were able to produce biofilm and exopolysaccharides, and solubilize phosphate. The strain B119 produced higher amounts of IAA-like molecules and phytase, whereas B116 was capable to produce more acid phosphatase. Maize seedlings inoculated with either strains were submitted to polyethylene glycol-induced osmotic stress and showed an increase of thicker roots, which resulted in a higher root dry weight. The inoculation also increased the total dry weight and modified the root morphology of 16 out of 21 maize genotypes, indicating that the bacteria triggered specific responses depending on plant genotype background. Maize root remodeling was related to growth promotion mechanisms found in genomic prediction and confirmed by in vitro analysis. Overall, the genomic and phenotypic characterization brought new insights to the mechanisms of PGP in tropical Bacillus.
Palavras-Chave:  Hidroponia.
Thesagro:  Bactéria; Genótipo; Milho; Sistema Radicular; Zea Mays.
Categoria do assunto:  G Melhoramento Genético
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMS29334 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  04/07/2012
Data da última atualização:  20/08/2012
Tipo da produção científica:  Capítulo em Livro Técnico-Científico
Autoria:  OLIVEIRA, D. A. de; WANDER, A. E.
Afiliação:  DANILLO ALVES DE OLIVEIRA; ALCIDO ELENOR WANDER, CNPAF.
Título:  O processo de modernização da agricultura goiana: análise do contexto de desenvolvimento por meio da participação do estado e do cooperativismo.
Ano de publicação:  2011
Fonte/Imprenta:  In: FERNANDEZ, F. N.; OLIVEIRA, R. D.; CARVALHO FILHO, N. de; COHEN, E. D. (Org.). Tópicos em desenvolvimento regional e urbano. Vila Velha: Opção, 2011.
Páginas:  p. 46-56.
ISBN:  978-85-61513-30-6
Idioma:  Português
Conteúdo:  Este estudo evidencia o processo histórico de modernização da agropecuária no estado de Goiás, demonstrada em duas fases, inicialmente através da agricultura tradicional, caracterizada como extensiva e de subsistência, originada ainda no ciclo de mineração do ouro e posteriormente com a a agricultura moderna, sustentada por profundas transformações socioeconômicas regionais, participação do Estado como agente indutor e o cooperativismo como forma de organização da sociedade rural, estimulando um processo de modernização da agropecuária goiana.
Thesagro:  Agricultura; Cooperativismo; Desenvolvimento econômico; Modernização; Pecuária.
Categoria do assunto:  E Economia e Indústria Agrícola
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAF31466 - 1UPCPL - PP2011.3922011.392
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