BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  20/07/2020
Data da última atualização:  16/10/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  PAGANELLI, C. J.; MELLO, F. de; COSTA, T. M.; HELM, C. V.; SIEBERT, D. A.; VITAL, L.; MICKE, G. A.; TAVARES, L. B. B.; ALBERTON, M. D.
Afiliação:  Camila Jeriane Paganelli, FURB; Flávia de Mello, FURB; Tania Maria Costa, UFSC; CRISTIANE VIEIRA HELM, CNPF; Diogo Alexandre Siebert, UFSC; Luciano Vital, UFSC; Gustavo Amadeu Micke, UFSC; Lorena Benathar Ballod Tavares, FURB; Michele Debiasi Alberton, FURB.
Título:  Composição química e potencial biológico do extrato do micélio do basidiomiceto Tyromyces pulcherrimus (Rodway) G. Cunn. cultivado em meio líquido.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Revista Virtual de Química, v. 12, n. 4, jul./ago. 2020. 11 p.
DOI:  10.21577/1984-6835.20200082
Idioma:  Português
Conteúdo:  Rev. Virtual Quim. |Vol 12| |No. 4| |00-00|1Composição Química e Potencial Biológico do Extrato do Micélio do Basidiomiceto Tyromyces pulcherrimus (Rodway) G. Cunn. Cultivado em Meio LíquidoPaganelli, C. J.;* Mello, F. ; Costa, T. M.; Helm, C. V.; Siebert, D. A.; Vitali, L.; Micke, G. A.; Tavares, L. B. B.; Alberton, M. D. Rev. Virtual Quim., 2020, 12 (4), 00-00. Data de publicação na Web: 7 de Julho de 2020http://rvq.sbq.org.brChemical Composition and Biological Potential of Mycelium Extract from BasidiomiceteTyromyces pulcherrimus(Rodway) G. Cunn. Cultivated in Liquid Medium ResumoAbstract: The exploration of microorganisms as a source of biologically active substances have been performed since the discovery of the first fungal metabolite of great medical importance, the penicillin. Thus, the main objective of this study was to evaluate the chemical components in the extract of mycelium of Tyromyces pulcherrimus, and to evaluate the potential in vitro antibacterial, antioxidant and inhibitory activities of alpha-glucosidase and acetylcholinesterase enzymes. The classes of secondary metabolites detected by thin layer chromatography (TLC) were flavonoids, phenols and lipids. An analysis by high-performance liquid chromatography coupled with mass spectrometry (HPLC-ESI-MS/ MS) comparing to the 47 standards of phenolic compounds, led to the identification of ellagic acid (4.55 ± 0.15 μg g-1). The extract showed weak antibacterial activity for Pseudomonas aeruginosa (ATCC ... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Acetilcolinesterase; Antibacterial; Antibacteriano; Antioxidant; Tyromyces pulcherrimus.
Thesagro:  Antioxidante.
Thesaurus Nal:  Acetylcholinesterase; Basidiomycota.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
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CNPF57337 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoLOPES, D; STUART, G. R. Caracterizacao da composicao quimica de oleo de tangerina e grapefruit. In: SIMPOSIO LATINO AMERICANO DE CIENCIA DE ALIMENTOS, 4., 2001, Campinas, SP. Livro de Resumos... 2001. p.42-3, ref. 0041-176.2.
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.
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2.Imagem marcado/desmarcadoSTUART, G.; LOPES, D.; OLIVEIRA, J. Current investigations on orange peel oil fractionation. Perfurmer & Flavorist, Wheaton, v. 26, n. 2, p. 8-15, jan/feb. 2001. Proceedings of the Second International Citrus Symposium, Orlando, Florida, February 15-18, 2000.
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3.Imagem marcado/desmarcadoSTUART, G. R.; LOPES, D.; OLIVEIRA, J. V. Current investigation on orange peel oil fractionation. In: INTERNATIONAL CITRUS SYMPOSIUM, 2000, Orlando, Florida, USA. Programa and abstracts... Perfumer & Flavorist, v.25, n.1, p.12, 2000.
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4.Imagem marcado/desmarcadoSTUART, G. R.; LOPES, D.; OLIVEIRA, J. V. Deterpenation of Brazilian orange peel oil by vacuum distillation. Journal of the American Oil Chemists Society, Chicago, v. 78, n. 10, p. 1041-1044, 2001. Na publicação Daise Lopes.
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5.Imagem marcado/desmarcadoSTUART, G. R.; DARIVA, C.; LOPES, D.; ULLER, A. M. C.; OLIVEIRA, J. V. Estudo do Fracionamento do oleo de Laranja com CO2 - Sc. In: ENCONTRO DE EXTRACAO SUPERCRITICA DE PRODUTOS NATURAIS, 3., 1999, Rio de Janeiro, RJ. Resumos... Rio de Janeiro, 1999. p.44.
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6.Imagem marcado/desmarcadoSTUART, G. R.; DARIVA, C.; LOPES, D.; ULLER, A. MC.; OLIVEIRA, J. V. Fracionamento do oleo da casca de laranja com CO2-SC. In: ENCONTRO DE ENGENHARIA DE PROCESSOS DO MERCOSUL, 2., 1999, Florianopolis, SC. Resumo dos trabalhos... Florianopolis: Enpromer, 1999. v.1, p.714.
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7.Imagem marcado/desmarcadoSTUART, G.; DARIVA, C.; LOPES, D.; ULLER, A. M. C.; OLIVEIRA, J. V. Desterpenacao do oleo da casca da laranja por destilacao a vacuo e fracionamento com SC-CO2. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ENGENHARIA QUIMICA - COBEQ, 13,.2000. 1CD-ROM.
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8.Imagem marcado/desmarcadoSTUART, G. R.; LOPES, D.; ULLER, A. M. C.; OLIVEIRA, J. V. Desterpenacao do oleo da casca da laranja por destilacao a vacuo. In: SIMPOSIO LATINO AMERICANO DE CIENCIA DE ALIMENTOS, 3., 1999, Campinas, SP. Livro de resumos... Campinas, 1999. p. 147.
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