BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  15/01/2020
Data da última atualização:  13/02/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  LIMA, S. L. S. de; GOMES, M. J. C.; SILVA, B. P. da; ALVES, N. E. G.; TOLEDO, R. C. L.; THEODORO, J. M. V.; MOREIRA, M. E. de C.; BENTO, J. A. C.; BASSINELLO, P. Z.; MATTA, S. L. P. da; GONZALEZ DE MEJÍA, E.; MARTINO, H. S. D.
Afiliação:  SAMARA LETICIA SILVA DE LIMA, UFV; MARIANA JUSTE CONTIN GOMES, UFV; BARBARA PEREIRA DA SILVA, UFV; NATALIA ELIZABETH GALDINO ALVES, UFV; RENATA CELI LOPES TOLEDO, UFV; JAQUELINE MACIEL VIEIRA THEODORO, UFV; MARIA ELIZA DE CASTRO MOREIRA, UFV; JULIANA APARECIDA CORREIO BENTO; PRISCILA ZACZUK BASSINELLO, CNPAF; SERGIO LUIS PINTO DA MATTA, UFV; ELVIRA GONZALEZ DE MEJIA, UNIVERSITY OF ILLINOIS, Urbana; HERCIA STAMPINI DUARTE MARTINO, UFV.
Título:  Whole flour and protein hydrolysate from common beans reduce the inflammation in BALB/c mice fed with high fat high cholesterol diet.
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  Food Research International, v. 122, p. 330-339, Aug. 2019.
ISSN:  0963-9969
DOI:  10.1016/j.foodres.2019.04.013
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Common bean (Phaseolus vulgaris L.) is a source of bioactive peptides, but little is known about its effects on hypercholesterolemia, oxidative stress, and the inflammatory process. Therefore, the aim of this study was to evaluate the effect of whole flour and bean protein hydrolysate of common bean variety Carioca on inflammation and oxidative stress in BALB/c mice. Four experimental groups were included in the study: standard diet (SD), high fat high cholesterol diet (HFC), high fat high cholesterol diet and whole bean flour (HFC-F); and high fat high cholesterol diet and bean protein hydrolysate (HFC-PH). Animals fed with bean protein hydrolysate showed lower weight gain and food intake. Animals fed with whole bean flour showed lower alanine aminotransferase and low-density lipoprotein cholesterol levels than animals fed with bean protein hydrolysate. SOD mRNA was lower in HFC, HFC-F and HFC-PH groups whereas SOD concentration was higher in HFC-F and HFC-PH groups. HSP72 mRNA expression was lower in the HFC-F group in relation to HFC-PH. IL-10 and PPARcxmRNA expression was lower in HFC-F and HFC-PH groups in comparison with SD. The whole bean flour and bean protein hydrolysate reduced inflammation and the risk factors for cardiovascular diseases in BALB/c mice.
Thesagro:  Composto Fenólico; Feijão; Peptídeo; Phaseolus Vulgaris.
Thesaurus Nal:  Beans; Bioactive compounds; Malondialdehyde; Peptides; Phenolic compounds.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
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CNPAF35708 - 1UPCAP - DD20192019
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1.Imagem marcado/desmarcadoPEREIRA-NETTO, A. B. de; GABRIELE, A. C.; PINTO, H. S. Aspects of leaf anatomy of Kudzu (Pueraria lobata, Leguminosae-faboideae) related to water and energy balance. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, V. 34, n. 8, p. 1361-65, ago. 1999 Título em português: Aspectos da anatomia foliar de Pueraria lobata (Leguminosae-faboideae) associados ao balanço de água e de energia.
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
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2.Imagem marcado/desmarcadoPEREIRA-NETTO, A.B. de; MAGALHÃES, A. C. N. de; PINTO, H. S. Effects of soil water depletion on the water relations in tropical kudzu. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 34, n. 7, p. 1151-57, jul. 1999 Título em português: Efeito da deficiência hídrica no solo sobre as relações hídricas em pecuária.
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
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3.Imagem marcado/desmarcadoPEREIRA-NETTO, A.B. de; MAGALHÃES, A. C. N. de; PINTO, H. S. Nitrate reductase activity in field-grown pueraria lobata (Kudzu) in southeastern Brazil. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 33, n. 12, p. 1971-1975, dez. 1998. Título em português: Atividade da redutase do nitrato em plantas de Pueraria lobata crescidas no campo, no Sudeste do Brasil.
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
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4.Imagem marcado/desmarcadoPEREIRA-NETTO, A.B. de; PINTO, H. S.; ROCHA-NETO, O.G. da. Curso Diário da Resistência Foliar à Difusão de Vapor de Água em Kudzu Tropical sob Baixa Temperatura. Pesquisa Agropecuaria Brasileira, Brasilia, v.26, n.2, p.177-182, fev.1991
Tipo: Artigo em Periódico Indexado
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Unidades Centrais.
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