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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Suínos e Aves. |
Data corrente: |
22/11/2019 |
Data da última atualização: |
22/11/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
HOLLAS, C. E.; CHINI, A.; ANTES, F. G.; PRADO, N. V. do; BORTOLI, M.; KUNZ, A. |
Afiliação: |
CAMILA ESTER HOLLAS, UNIOESTE/Cascavel; ANGELICA CHINI, UNIOESTE/Cascavel; FABIANE GOLDSCHMIDT ANTES, CNPSA; UTFPR; MARCELO BORTOLI, UTFPR; AIRTON KUNZ, CNPSA. |
Título: |
Modified Ludzack-Ettinger system role in efficient nitrogen removal from swine manure under high total suspended solids concentration. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
International Journal of Environmental Science and Technology, v. 16, p. 7715-7726, 2019. |
DOI: |
10.1007/s13762-019-02326-2 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract: The current scenario requires treatment systems with high efciency, easy operation and low cost. The solid?liquid separation process as a pre-treatment of swine manure is an efcient strategy improving the wastewater management and treatment. In this sense, the aim of this study was to establish for the frst time a condition in which swine manure treatment could be successfully performed using a simple solid-liquid separation, combined with nitrifcation and denitrifcation process in a modifed Ludzack?Ettinger system. The solids separation was done with a brush-roller screen (2 mm mesh) followed by a settling unit. The nitrogen removal unit was composed of a modifed Ludzack?Ettinger process, operated in three phases, according to diferent sedimentation times in the solid?liquid separation process. The modifed Ludzack?Ettinger system showed good performance for treatment of swine wastewater with total suspend solids concentration higher than 14 g L−1, reaching removal efciency of 88.3% for nitrogen and 86.3% for total organic carbon removal. The results obtained in this study confrm that it is possible to operate the modifed Ludzack?Ettinger system at high total solids concentration using a simple solid?liquid separation process keeping a high nitrogen removal efciency. |
Palavras-Chave: |
Settling; Solid-liquid separation. |
Thesagro: |
Águas Residuais; Dejeto; Desnitrificação; Nitrificação; Suíno. |
Thesaurus Nal: |
Denitrification; Nitrification; Swine; Wastewater treatment. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Suínos e Aves (CNPSA) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registros recuperados : 5 | |
1. |  | CAMPOS, J. M. de; CASSOL, G. Z.; SOUZA, J. H. R.; BRUNO, V. C. F. G. de S.; FOGACA, F. H. dos S.; SILVA, L. K. S. da. Cocção como método de deslipidificação de concentrado proteico de tambaqui (Colossoma macropomum). In: ZUFFO, A. M.; AGUILERA, J. G.; NOGUEIRA, W. V. (org). Tópicos em Ciências dos Alimentos. Nova Xavantina, MT: Pantanal Editora, 2020. Cap. 1, p. 6-20.Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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2. |  | FOGACA, F. H. dos S.; CASSOL, G. Z.; SOUZA, J. H. R. DE; MARTIN, J. G. P.; SILVA, L. K. S. DA. South American Fermented Fish and Meat-Based Products. In: ADEBO, O. A.; CHINMA, C. E.; OBADINA. A; O.; GOMES, A. S.. PANDA, S. K.; GAN, R.-,Y. (Ed.) Indigenous fermented Food for tropics. Academic Press, 2023. cap. 10, p. 149-168.Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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3. |  | CASSOL, G. Z.; SOUZA, J. H. R. DE; FOGACA, F. H. dos S.; SILVA, C. M.; PACHECO, S.; PÉREZ, J. L. R.; MORZELLE, M. C.; SAMPAIO NETO, O. Z.; SILVA, L. K. S. DA. Influence of delipidification on protein concentrate extracted from fish by-products: technical process, nutritional value, and amino acid bioaccessibility. Journal of Aquatic Food Product Technology, 2024.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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4. |  | ANGELINI, M. F. C.; GALVÃO, J. A.; VIEIRA, A. de F.; SILVA, L. K. S. da; SHIRAHIGUE, L. D.; CABRAL, I. S. R.; MODESTA, R. C. D.; GALLO, C. R.; OETTERER, M. Shelf life and sensory assessment of tilapia quenelle during frozen storage. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 48, n. 8, p. 1080-1087, ago. 2013. Título em português: Vida útil e avaliação sensorial de quenelle de tilápia durante o armazenamento em freezer.Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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5. |  | PORTO, Y. D.; FOGACA, F. H. dos S.; ANDRADE, A. O.; SILVA, L. K. S. DA; LIMA, J. P.; SILVA, J. L.; VIEIRA, B. S.; CUNHA NETO, A.; FIGUEIREDO, E. E. DE S.; TASSINARI, W. DE S. Salmonella spp. in Aquaculture: An Exploratory Analysis (Integrative Review) of Microbiological Diagnoses between 2000 and 2020. Animals, v. 13, n. 27, p. 1-22, 2023. Na publicação: Janine Passos Lima.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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Registros recuperados : 5 | |
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