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Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  19/08/2019
Data da última atualização:  30/10/2019
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  TRAVALINI, A. P.; LAMSAL, B.; MAGALHAES, W. L. E.; DEMIATE, I. M.
Afiliação:  Ana Paula Travalini, Iowa State University; Buddhi Lamsal, Iowa State University; WASHINGTON LUIZ ESTEVES MAGALHAES, CNPF; Ivo Mottin Demiate, UEPG.
Título:  Cassava starch films reinforced with lignocellulose nanofibers from cassava bagasse.
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  International Journal of Biological Macromolecules, v. 139, p. 1151-1161, Oct. 2019.
DOI:  10.1016/j.ijbiomac.2019.08.115
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Cassava bagasse, a high-fiber coproduct of cassava starch processing, was used to produce lignocellulose nanofibers (LCNF) to apply as reinforcement in cassava starch films. LCNF-reinforced cast starch films were evaluated for changes in structural, thermal and mechanical properties and compared with control films reinforced with commercial grade nanoclay (Nclay). Five different types of cassava starch cast-films were produced: noreinforcement control, two LCNF-reinforced, and two Nclay-reinforced, each at 0.65 and 1.3% w w−1 . The LCNF morphology showed the characteristic microscopic structure of lignocellulose nanofibers, with an aspect ratio N 85 and average diameter of 4.5 nm. All reinforced films were transparent and had a good distribution of the nanoparticles within. The opacity values reduced for the films with all nanoreinforcements, compared to control. The permeability to water vapor reduced with reinforcements, with lower values for the films tested with LCNF 0.65 and Nclay 1.3. Thermal stability improved with 1.3% of LCNF and both concentrations of Nclay. Tensile stress for films increased and elongation at break value decreased with both types of nanoreinforcements.
Palavras-Chave:  Cassava bagasse; Lignocellulose nanofibers; Lignocelulose; Nanofibra.
Thesagro:  Bagaço; Mandioca.
Thesaurus Nal:  Starch.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
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CNPF56910 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoPRADA E SILVA, L. F.; STABILE, S. dos S.; SALAZAR, D. R.; JANK, L. Correlação entre produtividade e digestibilidade do colmo de acessos de Panicum maximum Jacq. In: SIMPÓSIO INTERNACIONAL SOBRE MELHORAMENTO DE FORRAGEIRAS, 2007, Campo Grande, MS. Palestras_resumos [do]... Campo Grande, MS: Embrapa Gado de Corte, 2007. 3 p. 1 CD-ROM. CNPGC.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota TécnicaCirculação/Nível: -- - --
Biblioteca(s): Embrapa Gado de Corte.
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2.Imagem marcado/desmarcadoSTABILE, S. dos S.; SANCHES, R. V.; JANK, L.; PRADA E SILVA, L. F. Caracterização de genes envolvidos com a lignificação de Panicum maximum. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MELHORAMENTO DE PLANTAS, 4., São Lourenço, 2007. [Anais...] [Lavras]: UFLA: SBMP, [2007?]. CNPGC.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica
Biblioteca(s): Embrapa Gado de Corte.
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3.Imagem marcado/desmarcadoSTABILE, S. dos S.; SALAZAR, D. R.; JANK, L.; RENNÓ, F. P.; PRADA E SILVA, L. F. Características de produção e qualidade nutricional de genótipos de capim-colonião colhidos em três estádios de maturidade. Revista Brasileira de Zootecnia, v. 39, n. 7, p. 1418-1428, 2010.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Gado de Corte.
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4.Imagem marcado/desmarcadoSALAZAR, D. R.; STABILE, S. dos S.; GUIMARÃES, P. de S.; PATERNIANI, M. E. A. G. Z.; SANTOS, M. V. dos; SILVA, L. F. P. e. Valor nutritivo do colmo de híbridos de milho colhidos em três estádios de maturidade Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 45, n. 7, p. 758-766, jul. 2010 Título em inglês: Stalk nutritive value of corn hybrids harvested at three maturity stages.
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
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