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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Pesca e Aquicultura. |
Data corrente: |
09/08/2019 |
Data da última atualização: |
14/02/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
PONSANO, E. H. G.; GRASSI, T. L. M.; ESPÍRITO SANTO, E. F.; LIMA, L. K. F. de; PEREIRA, R. de C. |
Afiliação: |
ELISA HELENA GIGLIO PONSANO, UNESP; THIAGO LUIS MAGNANI GRASSI, UNESP; EDSON FRANCISCO ESPIRITO SANTO, INSTITUTO FEDERAL DE EDUCAÇÃO, Manaus-AM; LEANDRO KANAMARU FRANCO DE LIMA, CNPASA; RAQUEL DE CÁSSIA PEREIRA, CENTRO UNIVERSITÁRIO DE ADAMANTINA, SP. |
Título: |
Production and use of microbial biomass helping sustainability in tilapia production chain. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
3 Biotech, v. 9, n. 325, Sept. 2019. |
ISSN: |
2190-5738 |
DOI: |
10.1007/s13205-019-1860-z |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
In this study, the cultivation of Rubrivivax gelatinosus in fish industry effluent was carried out to cause the depollution of the by-product and generate a protein?carotenoid-rich biomass suitable to be used in tilapia feed. The bacterium was grown in the effluent (inoculum 1% v/v, 30?± 5 °C, 2000?±?500 lx, 7 days) and recovered as a biomass (microfiltration?+?centrifugation?+?lyophilization), resulting in a decrease of ca. 80% in the chemical oxygen demand of the industry by-product and so putting it within the required limits for wastewater discard in Brazil. The biomass was characterized as a nontoxic product (behavior and physiology data) provided of nutritional and technological properties due to its composition?46% protein, 17% lipid, 5% minerals and 0.3% red oxycarotenoids. When cultured tilapias were fed the biomass (0, 175, 350, 700 or 1400 mg/kg, 80 days), their fillets got redder and had increased protein and carotenoid contents. Feeding the tilapias with the biomass also delayed fillet rancidity up to 80 days of storage under freezing. Therefore, the biotechnological application of R. gelatinosus was demonstrated, providing a useful product and a service for the environment. |
Thesagro: |
Peixe; Proteína Microbiana; Tilápia. |
Thesaurus Nal: |
Chemical oxygen demand; Color; Effluents; Microbial biomass; Rubrivivax gelatinosus; Tilapia (common name). |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
Marc: |
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Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Pesca e Aquicultura (CNPASA) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registros recuperados : 1 | |
1. |  | BOMFIM, M. A. D.; QUEIROGA, R. de C. do E.; AGUILA, M. B.; MEDEIROS, M. do C.; FISBERG, M.; RODRIGUES, M. T.; SANTOS, K. M. O. dos; LANNA, D. P. D. Abordagem multidisciplinar de P,D&I para o desenvolvimento de produto lácteo caprino com alto teor de CLA e alegação de propriedade funcional. Revista Brasileira de Zootecnia, v. 40, p. 98-106, 2011. Supl. esp.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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Registros recuperados : 1 | |
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