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Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  28/05/2019
Data da última atualização:  30/10/2019
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  MALUCELLI, L. C.; MATOS, M. de; JORDÃO, C.; LOMONACO, D.; LACERDA, L. G.; CARVALHO FILHO, M. A. da S.; MAGALHAES, W. L. E.
Afiliação:  Lucca Centa Malucelli, Doutorando da Universidade Positivo; Mailson de Matos, Doutorando da UFPR; Caroline Jordão, Mestranda da UFPR; Diego Lomonaco, UFCE; Luiz Gustavo Lacerda, Pós-graduando da UEPG; Marco Aurélio da Silva Carvalho Filho, Universidade Positivo; WASHINGTON LUIZ ESTEVES MAGALHAES, CNPF.
Título:  Influence of cellulose chemical pretreatment on energy consumption and viscosity of produced cellulose nanofibers (CNF) and mechanical properties of nanopaper.
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  Cellulose, v. 26, n. 3, p. 1667-1681, Feb. 2019.
DOI:  10.1007/s10570-018-2161-0
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Lignocellulosic fibers are the main sources for producing nanocellulose, in which mechanical methods are the most appropriate to achieve a high yield and generate low residue. High energy consumption is the major drawback in these processes, although they are the cheapest way to produce nanocellulose. Chemical pretreatment is one approach to further decrease the overall cost during defibrillation; however, the influence over sample viscosity and mechanical properties is yet to be investigated. Here, we study the influence of chemical pretreatments using NaOH and 2,2,6,6-tetramethylpiperidine-1-oxyl (TEMPO) on the mechanical, rheological and structural properties of cellulose nanofibers made from bleached eucalyptus pulp. Modification of samples was evidenced by their respective peaks on FTIR spectra. Sample crystallinity increased after partial hemicellulose and amorphous cellulose removal. In addition, a strong correlation between grinding efficiency and lower energy consumption was observed. However, a mild alkaline treatment may improve fiber strength at the expense of suspension stability and energy consumption. Modified nanofibers presented good potential for enhancing mechanical properties and/or improving suspension stability.
Palavras-Chave:  Disintegration; Nanocellulose; Nanofibra; Pretreatments; Processing energy; TEMPO-oxidation.
Thesagro:  Alcalinidade; Hemicelulose; Viscosidade.
Thesaurus Nal:  Alkalinity; Hemicellulose; Nanofibers; Sodium hydroxide; Viscosity.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
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CNPF56813 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoSORITA, G. D.; FAVARO, S. P.; AMBROSI, A.; DI LUCCIO, M. Aqueous extraction processing: an innovative and sustainable approach for recovery of unconventional oils. Trends in Food Science & Technology, v. 133, p. 99-113, Mar. 2023.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia.
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2.Imagem marcado/desmarcadoSORITA, G. D.; FAVARO, S. P.; GAMBETTA, R.; AMBROSI, A.; DI LUCCIO, M. Macauba (Acrocomia ssp.) fruits: a comprehensive review of nutritional and phytochemical profiles, health benefits, and sustainable oil production. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, v. 24, n. 1, 2024.
Tipo: Artigo em Periódico Indexado
Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia.
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3.Imagem marcado/desmarcadoSORITA, G. D.; FAVARO, S. P.; SANTOS, L. K. dos; RODRIGUES, D; GAMBETTA, R.; AMBROSI, A.; DI LUCCIO, M. An eco-friendly approach to extract macaúba (Acrocomia aculeata) pulp oil. In: CONGRESSO DE ÓLEOS E GORDURAS, 7., 2024, São Paulo, SP. [Anais...] São Paulo: Sociedade Brasileira de Óleos e Gorduras, 2024.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia.
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4.Imagem marcado/desmarcadoSORITA, G. D.; SILVA, E. G. dos S. da; FAVARO, S. P.; RODRIGUES, D. de S.; AMBROSI, A.; LUCCIO, M. D. Aqueous enzymatic extraction as a green alternative to recover macauba (Acrocomia aculeata) kernel oil: a study based on the process efficiency using proteolytic enzymes. In: CONGRESSO DE ÓLEOS E GORDURAS, 8., 2025, São Paulo, SP. [Anais...] São Paulo: Sociedade Brasileira de Óleos e Gorduras, 2025. 1 p.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia.
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5.Imagem marcado/desmarcadoSORITA, G. D.; FAVARO, S. P.; RODRIGUES, D. de S.; SILVA JUNIOR, W. P. da; LEAL, W. G. de O.; AMBROSI, A.; DI LUCCIO, M. Aqueous enzymatic extraction of macauba (Acrocomia aculeata) pulp oil: a green and sustainable approach for high-quality oil production. Food Research International, v. 182, Apr. 2024. 114160.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia; Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.
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