BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Semiárido. Para informações adicionais entre em contato com cpatsa.biblioteca@embrapa.br.
Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido.
Data corrente:  05/04/2019
Data da última atualização:  20/10/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SOUZA, A. M. de; SILVA, A. T.; SILVA, A. F. e; CAMPECHE, D. F. B.; MELO, J. F. B.; VIDAL, L. V. O.
Afiliação:  Anderson Miranda de Souza, Universidade Federal do Oeste da Bahia; Adailton Thiago Silva, UFBA; Altiery Felix e Silva, UFBA; DANIELA FERRAZ BACCONI CAMPECHE, CPATSA; José Fernando Bibiano Melo, UNIVASF; Luiz Vítor Oliveira Vidal, UFBA.
Título:  Mesquite bean (Prosopis juliflora) meal in diets of Nile tilapia(Oreochromis niloticus): nutritional value, growth, physiologicalresponses and health.
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  Aquaculture Research, v. 50, n. 1, p. 49-62, jan. 2019.
ISSN:  1365-2109
DOI:  https://doi.org/10.1111/are.13867
Idioma:  Português
Conteúdo:  Two experiments were conducted to assess the nutritional value and potential use of mesquite bean (Prosopis juliflora) meal (MBM) to substitute corn in extruded diets for Nile tilapia (Oreochromis niloticus). Digestible energy and the content of protein, soluble carbohydrates and amino acids were measured for 160 Nile tilapia juveniles (average weight 25.58 ± 5.52 g), allocated to eight treatment groups (four fed the experimental diet, and four fed a reference diet). To determine the inclusion potential of MBM, 384 fish (average weight 21.85 ± 1.01 g) were used and allocated to 24 tanks (1,000 L capacity). The experimental design was completely randomized with six levels of substitution (0%, 20%, 40%, 60%, 80% and 100%), and four repetitions. After the feeding experiment, tissue samples (blood, liver, muscle and intestine) were used to analyse metabolic and haematological variables. MBM produced apparent digestibility coefficients (ADC) similar to those of traditional diet ingredients: 81.85% dry matter (DM), 83.02% crude energy, 88.57% crude protein, 82.88% lysine and 82.57% methionine. Differences were observed in the digestibility of soluble carbohydrates (p < 0.05), with MBM having higher levels of starch (72.19%) and sucrose (88.99%). A 20% substitution with MBM produced a decrease in zootechnical performance (p < 0.05). Enzymatic activity of amylase and sucrose seemed to be induced in response to the proportion of their respective substrate in the diets. We observed a ... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Performace da dieta; Tanque rede; Tilápia do Nilo.
Thesagro:  Alimentação; Dieta; Digestibilidade; Metabolismo Protéico; Peixe.
Thesaurus Nal:  Digestion; Fish; Growth performance; Metabolism.
Categoria do assunto:  A Sistemas de Cultivo
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPATSA58272 - 1UPCAP - DD
Voltar






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agrobiologia. Para informações adicionais entre em contato com cnpab.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agrobiologia.
Data corrente:  12/12/2024
Data da última atualização:  12/12/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 2
Autoria:  VIANA, G. C.; MÉDICI, L. O.; VIDAL, M. S.; BALDANI, J. I.
Afiliação:  GUILHERME CALDIERARO VIANA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO RIO DE JANEIRO; LEONARDO OLIVEIRA MÉDICI, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DO RIO DE JANEIRO; MARCIA SOARES VIDAL, CNPAB; JOSE IVO BALDANI, CNPAB.
Título:  Bacillus endophytic strains control Fusarium wilt caused by Fusarium oxysporum f. sp. lycopersici in tomato cv. Perinha.
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  Brazilian Journal of Microbiology, Published: 22 October 2024.
ISSN:  1517-8382
Idioma:  Português
Conteúdo:  Fusarium wilt is one of main phytopathology attacking tomato (Solanum lycopersicum L.) plantations in Brazil. Plant rhizosphere and endophytic benefcial microorganism are well known as plant growth promoters and biocontrol agents. The present study aims to evaluate the potential of diferent Bacillus strains as biocontrol agent to Fusarium oxysporum f. sp. lycopersici Race 3 strains; and also as plant growth promoting bacteria on Solanum lycopersicum cv Perinha. Diferent in vitro and greenhouse experiments were carried out to evaluate the direct and indirect bacterial-fungus antagonism, and they inoculation efects on plant traits. In vitro direct, metabolites, and volatile antagonism analysis demonstrated that B. toyonensis BR 10491(FORT 02) presented a broad antagonism to all tested race 3 FOL strains while B. megaterium BR 10466 (FORT 12), B. aryabhattai BR 10494 (FORT 25), B. stratosphericus BR 10438 (FORT 29) and B. cereus BR 10493 (FORT 113.1) strains showed signifcant antagonistic activity for at least two applied methods. Greenhouse pot experiments demonstrated a signifcant BCA efect of FORT 113.1 and FORT 02 against FOL Race 3 Fus 1302 strain during diferent tomato development stages (seedling, vegetative, and reproductive). Bacillus cereus (FORT 113.1) showed signifcantly higher shoot and height fresh weight, Chlorophyll a and Chlorophyll b content, stomata conductance, water use efciency, and also a lower xylem infection percentage during vegetative and reproductive... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Biological control agent; Plant growth promoting bacteria.
Thesaurus NAL:  Fusarium brasilicum; Solanum lycopersicum.
Categoria do assunto:  S Ciências Biológicas
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agrobiologia (CNPAB)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAB42350 - 1UPCAP - DD
Fechar
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional