BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Gado de Leite.
Data corrente:  12/12/2018
Data da última atualização:  24/01/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  VIRIATO, R. L. S.; QUEIRÓS, M. de S.; GAMA, M. A. S. da; RIBEIRO, A. P. B.; GIGANTE, M. L.
Afiliação:  Rodolfo Lázaro Soares Viriato, UNICAMP; Mayara de Souza Queirós, UNICAMP; MARCO ANTONIO SUNDFELD DA GAMA, CNPGL; Ana Paula Badan Ribeiro, UNICAMP; Mirna Lúcia Gigante, UNICAMP.
Título:  Milk fat as a structuring agent of plastic lipid bases.
Ano de publicação:  2018
Fonte/Imprenta:  Food Research International, v. 111, p. 120-129, 2018.
DOI:  10.1016/j.foodres.2018.05.015
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract The global legislation regarding the elimination of trans fat in foods has led to the need for technological solutions to produce plastic fats. Currently, the industrial method used to obtain lipid bases with different physical properties is the chemical interesterification of blends from hardfats and vegetable oils. Milk fat can be an alternative to this process, which is natural plastic fat, as a structurant to obtain plastic lipid bases containing vegetable oils. This study aimed to evaluate the ability of the anhydrous milk fat (AMF) to structure lipid bases made from AMF and high oleic sunflower oil (HOSO) (~80% oleic acid) blends. The blends were prepared in the following AMF:HOSO proportions (% w/w): 100:00 (control); 90:10; 80:20; 70:30; 60:40; and 50:50, and characterized for fatty acid and triacylglycerol composition, solid fat content, compatibility, melting point, thermal behavior of crystallization and melting, crystallization kinetics, microstructure, polymorphism and hardness. All blends showed compatibility between the constituents, which is fundamental for the stability of plastic fats. The anhydrous milk fat governed the crystallization of these lipid bases, presenting crystals of <30 μm of diameter, crystallized in polymorphic form β′. The blends 70:30, 60:40 and 50:50 AMF:HOSO exhibited suitable profile for technological applications in the food industry, characterized by a solid fat content lower than 32% at 10 °C, an... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Dairy fats; High oleic sunflower oil; Plastic fats.
Thesaurus Nal:  Chemical composition; Physical properties.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Gado de Leite (CNPGL)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPGL24293 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoBRUNO, I. P.; SILVA, A. da; FRANZINI, V. I.; MARCANTE, N. C.; MURAOKA, T. Phosphorus efficiency in brazilian soybean cultivars. Journal of Experimental Agriculture International, v. 25, n. 4, p. 1-14, 2018. Article no. JEAI.43230.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: C - 0
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental.
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2.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, A. da; BRUNO, I. P.; FRANZINI, V. I.; MARCANTE, N. C.; BENITIZ, L.; MURAOKA, T. Phosphorus uptake efficiency, root morphology and architecture in Brazilian wheat cultivars. Journal of Radioanalytical and Nuclear Chemistry, v. 307, n. 2, p. 1055-1063, Feb. 2016.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental.
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3.Imagem marcado/desmarcadoSANTOS, E. F. dos; ARAÚJO, E. de O.; CAMACHO, M. A.; CÂMARA, A. P.; MARCANTE, N. C. Eficiência de absorção, translocação e utilização de nitrogênio por genótipos de Gossypium barbadense cultivado sob diferentes doses de fósforo. In: CONGRESSO BRASILEIRO DO ALGODÃO, 8.; COTTON EXPO, 1., 2011, São Paulo. Evolução da cadeia para construção de um setor forte: Anais. Campina Grande, PB: Embrapa Algodão, 2011. p. 1574-1579
Biblioteca(s): Embrapa Algodão.
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4.Imagem marcado/desmarcadoSANTOS, E. F. dos; ARAÚJO, E. de O.; CAMACHO, M. A.; CÂMARA, A. P.; MARCANTE, N. C. Teor e conteúdo de nitrogênio em genótipos de Gossypium barbadense em função do fósforo na solução nutritiva. In: CONGRESSO BRASILEIRO DO ALGODÃO, 8.; COTTON EXPO, 1., 2011, São Paulo. Evolução da cadeia para construção de um setor forte: Anais. Campina Grande, PB: Embrapa Algodão, 2011. p.1702-1708
Biblioteca(s): Embrapa Algodão.
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5.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, A. da; MARCANTE, N. C.; FRANZINE, V. I.; BRUNO, I. P.; LEITE, V. H. G.; MURAOKA, T. Zinc and phosphorus interaction in phosphorus-efficient and inefficient wheat cultivars. In: INTERNATIONAL ZINC SYMPOSIUM, 4., 2015, São Paulo. Improving crop production and human health: catalogue of abstracts. [S.l.]: International Fertilizer Industry Association: Harvest Plus: International Zinc Association, 2015. p. 88-89.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental.
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6.Imagem marcado/desmarcadoSANTOS JUNIOR, J. de D. G. dos; REIN, T. A.; SOUSA, D. M. G. de; NUNES, R. de S.; MARCANTE, N. C. Evaluation of sulfur enhanced fertilizers in soybean, wheat and sweet sorghum grown i a Brazilian Cerrado Oxisol. Planaltina, DF: Embrapa Cerrados, 2017. 20 p. (Embrapa Cerrados. Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento, 338).
Tipo: Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.
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7.Imagem marcado/desmarcadoCONCEIÇÃO, L. T.; SILVA, G. N.; HOLSBACK, H. M.; OLIVEIRA, C. de F.; MARCANTE, N. C.; MARTINS, E. de S.; SANTOS, F. L. de S.; SANTOS, E. F. Potential of basalt dust to improve soil fertility and crop nutrition. Journal of Agriculture and Food Research, v. 10, 2022. 8 p.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 3
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.
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8.Imagem marcado/desmarcadoNOGUEIRA, T. A. R.; MIRANDA, B. G.; JALAL, A.; LESSA, L. G. F.; TEIXEIRA FILHO, M. C. M.; MARCANTE, N. C.; ABREU-JUNIOR, C. H.; JANI, A. D.; CAPRA, G. F.; MOREIRA, A.; MARTINS, E. de S. Nepheline Syenite and Phonolite as Alternative Potassium Sources for Maize. Agronomy, v. 11, n. 7, 1385, 2021. 19 p.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados; Embrapa Soja.
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