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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
22/10/2018 |
Data da última atualização: |
06/12/2018 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
CAMPECHE, D. F. B.; ANDRADE, D. H. de H.; SOUZA, A. M.; MELO, J. F. B.; BEZERRA, R. de S. |
Afiliação: |
DANIELA FERRAZ BACCONI CAMPECHE, CPATSA; Douglas Henrique de Holanda Andrade, UFPE; Anderson Miranda de Souza, UFBA; José Fernando Bibiano Melo, UNIVASF; Ranilson de Souza Bezerra, UFPE. |
Título: |
Dietary protein: lipid ratio changes growth, digestive enzyme activity, metabolic profile and haematological parameters in hybrid surubim (Pseudoplatystoma fasciatum Leiarius marmoratus). |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
Aquaculture Research, v. 49, n. 7, p. 2486-2494, 2018. |
ISSN: |
1365-2109 |
DOI: |
https://doi.org/10.1111/are.13708 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Studies investigating improved protein:lipid ratios based on their effects on growth, nutrient utilization, digestive enzyme activities, blood metabolites and erythogram in tropical carnivorous fish are very scarce. This study evaluated the effect of different protein:lipid ratios on these parameters in the hybrid surubim Pseudoplatystoma corruscans 9 Leiarius marmoratus. Juvenile fish (8.90 0.94 g initial weight) were fed 3% of total biomass for 60 days using four isoenergetic experimental diets with different protein:lipid ratios (9.00, 4.60, 3.54 and 1.78). Higher growth performance parameters were observed at higher protein:lipid ratios. The activities of intestine total alkaline protease, trypsin and lipase (U/mg protein) were not affected by dietary treatments. Chymotrypsin (U/mg protein) was higher in the 4.60 protein:lipid ratio group. Amylase (U/mg protein) was higher in intermediate groups. Blood glucose, total plasma protein, triglycerides, cholesterol and free amino acids decreased as the protein:lipid ratio decreased. Haematocrit was higher at the 9.00 and 4.60 protein:lipid ratios. Hybrid surubim showed metabolic adaptation to the different protein:lipid ratios tested. These results suggest that the 4.60 protein:lipid ratio showed the best protein-sparing effect of lipids |
Palavras-Chave: |
Desempenho de crescimento; Peixe juvenil. |
Thesagro: |
Alimentação Suplementar; Fisiologia Nutricional; Nutrição Animal; Peixe; Piscicultura; Proteína; Sistema de Alimentação; Surubim. |
Thesaurus Nal: |
Chymotrypsin; Dietary protein; Fish; Metabolism; Nutrient availability; Nutrition physiology. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registros recuperados : 5 | |
4. |  | PIRES, R. C. de M.; FOLEGATTI, M. V.; PASSOS, F. A.; AMBROSANO, G. M. B.; MINAMI, K. Profundidade efetiva do sistema radicular do morangueiro sob diferentes coberturas do solo e níveis de água. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 35, n. 4, p. 793-799, abr. 2000. Título em inglês: Effective depth of strawberry radicular system under different soil covers and water levels.Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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5. |  | IAFFE, A.; ARRUDA, F. B.; PIRES, R. C. de M.; SAKAI, E.; CALHEIROS, R. de O.; PINTO, H. S.; ASSAD, E. D. Crescimento de internódios de cafeeiros adultos com irrigação de inverno em Campinas, SP. In: SIMPÓSIO DE PESQUISA DOS CAFÉS DO BRASIL, 3., 2003, Porto Seguro. Anais... Brasília: Embrapa Café, 2003. p. 63.Biblioteca(s): Embrapa Agricultura Digital. |
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Registros recuperados : 5 | |
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