|
|
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
18/10/2018 |
Data da última atualização: |
25/02/2019 |
Autoria: |
BRIGHENTI, A. F.; ALLEBRANDT, R.; MUNHOZ, B.; MATOS, D. P. de; REGINA, M. A.; SILVA, A. L. da. |
Afiliação: |
Alberto Fontanella Brighenti, Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina - Epagri/Estação Experimental de São Joaquim; Ricardo Allebrandt, Universidade do Estado de Santa Catarina - UESC/Centro de Ciências Agroveterinárias; Bruno Munhoz, Universidade Federal de Santa Catarina - UFSC/Centro de Ciências Agrárias/Departamento de Fitotecnia; Diego Poletto de Matos, Universidade Federal de Santa Catarina - UFSC/Centro de Ciências Agrárias/Departamento de Fitotecnia; Murillo Albuquerque Regina, Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais - Epamig; Aparecido Lima da Silva, Universidade Federal de Santa Catarina - UFSC/Centro de Ciências Agrárias/Departamento de Fitotecnia. |
Título: |
Qualification of 'Bordô' grape clones in Vale do Rio do Peixe, in the state of Santa Catarina, Brazil. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 53, n. 7, p. 800-808, July, 2018. |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Título em português: Qualificação de clones da uva 'Bordô' no Vale do Rio do Peixe, em Santa Catarina. |
Conteúdo: |
The objective of this work was to characterize the productive and qualitative performances of 11 clones of 'Bordô' grape (Vitis labrusca) destined to wine and juice production, in the region of Vale do Rio do Peixe, in the state of Santa Catarina, Brazil. The experiment was carried out in the 2011, 2012, 2014, and 2015 crop seasons. The analyzed yield components were: number of clusters per vine, yield, cluster weight, accumulated yield, and alternate bearing index. The analyzed morphological characteristics of clusters were: number of berries per cluster, berry diameter, cluster compactness index, and cluster length. In order to assess grape quality, the following parameters were analyzed: soluble solids (SS), pH, titratable acidity (TA), SS/TA ratio, total anthocyanins, and total polyphenols. The 'Bordô' grape clones 13 and 16 ('Paco' and 'Bocaina') are the most suitable ones for cultivation in the wine producing region of Vale do Rio do Peixe, as they show the highest yields, production stability, and grapes with adequate quality for wine and juice elaboration. |
Palavras-Chave: |
Agronomic performance; Clonal selection; Desempenho agronômico; Ives; Seleção clonal. |
Thesagro: |
Vitis Labrusca. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/184580/1/Qualification-of-Bordo-grape-clones.pdf
|
Marc: |
LEADER 01992naa a2200265 a 4500 001 2097685 005 2019-02-25 008 2018 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aBRIGHENTI, A. F. 245 $aQualification of 'Bordô' grape clones in Vale do Rio do Peixe, in the state of Santa Catarina, Brazil.$h[electronic resource] 260 $c2018 500 $aTítulo em português: Qualificação de clones da uva 'Bordô' no Vale do Rio do Peixe, em Santa Catarina. 520 $aThe objective of this work was to characterize the productive and qualitative performances of 11 clones of 'Bordô' grape (Vitis labrusca) destined to wine and juice production, in the region of Vale do Rio do Peixe, in the state of Santa Catarina, Brazil. The experiment was carried out in the 2011, 2012, 2014, and 2015 crop seasons. The analyzed yield components were: number of clusters per vine, yield, cluster weight, accumulated yield, and alternate bearing index. The analyzed morphological characteristics of clusters were: number of berries per cluster, berry diameter, cluster compactness index, and cluster length. In order to assess grape quality, the following parameters were analyzed: soluble solids (SS), pH, titratable acidity (TA), SS/TA ratio, total anthocyanins, and total polyphenols. The 'Bordô' grape clones 13 and 16 ('Paco' and 'Bocaina') are the most suitable ones for cultivation in the wine producing region of Vale do Rio do Peixe, as they show the highest yields, production stability, and grapes with adequate quality for wine and juice elaboration. 650 $aVitis Labrusca 653 $aAgronomic performance 653 $aClonal selection 653 $aDesempenho agronômico 653 $aIves 653 $aSeleção clonal 700 1 $aALLEBRANDT, R. 700 1 $aMUNHOZ, B. 700 1 $aMATOS, D. P. de 700 1 $aREGINA, M. A. 700 1 $aSILVA, A. L. da 773 $tPesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF$gv. 53, n. 7, p. 800-808, July, 2018.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
|
|
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Clima Temperado. |
Data corrente: |
28/01/2013 |
Data da última atualização: |
28/01/2013 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
CASTRO, L. A. S. de; OLIVEIRA, A. C. B. de; BECKER, A.; BARCELOS, H. T. |
Afiliação: |
LUIS ANTONIO SUITA DE CASTRO, CPACT; ANA CLAUDIA BARNECHE DE OLIVEIRA, CPACT; ANDREA BECKER, SPM E Capao do Leao; Higor Teixeira Barcelos, Tec. Agropecuária, Funarbe. |
Título: |
Obtenção de etanol de batata-doce na embrapa clima temperado. |
Ano de publicação: |
2012 |
Fonte/Imprenta: |
In: SIMPÓSIO ESTADUAL DE AGROENERGIA, 4.; REUNIÃO TÉCNICA DE AGROENERGIA, 4., 2012, AMRIGS: Porto Alegre. Anais... Pelotas: Embrapa Clima Temperado, 2012. Organizado por Sérgio Delmar dos Anjos e Silva Ivan Rodrigues de Almeida. |
Idioma: |
Português |
Palavras-Chave: |
Batata-doce. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/bitstream/doc/946603/1/129.pdf
|
Marc: |
LEADER 00641nam a2200145 a 4500 001 1946603 005 2013-01-28 008 2012 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aCASTRO, L. A. S. de 245 $aObtenção de etanol de batata-doce na embrapa clima temperado.$h[electronic resource] 260 $aIn: SIMPÓSIO ESTADUAL DE AGROENERGIA, 4.; REUNIÃO TÉCNICA DE AGROENERGIA, 4., 2012, AMRIGS: Porto Alegre. Anais... Pelotas: Embrapa Clima Temperado, 2012. Organizado por Sérgio Delmar dos Anjos e Silva Ivan Rodrigues de Almeida.$c2012 653 $aBatata-doce 700 1 $aOLIVEIRA, A. C. B. de 700 1 $aBECKER, A. 700 1 $aBARCELOS, H. T.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Clima Temperado (CPACT) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
Fechar
|
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada. |
|
|