BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Mandioca e Fruticultura.
Data corrente:  19/09/2018
Data da última atualização:  21/09/2018
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  FARIAS, P. dos S. de; SOUZA, L. da S.; PAIVA, A. DE Q.; OLIVEIRA, Á. S. de; SOUZA, L. D.; LEDO, C. A. da S.
Afiliação:  POLIANNA DOS SANTOS DE FARIAS, UFRB; LUCIANO DA SILVA SOUZA, UFRB; ARLICÉLIO DE QUEIROZ PAIVA, UESC; ÁUREO SILVA DE OLIVEIRA, UFRB; LAERCIO DUARTE SOUZA, CNPMF; CARLOS ALBERTO DA SILVA LEDO, CNPMF.
Título:  Hourly, daily, and monthly soil temperature fluctuations in a drought tolerant crop.
Ano de publicação:  2018
Fonte/Imprenta:  Revista Brasileira de Ciência do Solo, v. 42, e0170221, 2018.
ISSN:  1806-9657
DOI:  10.1590/18069657rbcs20170221
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Soil temperature is a physical property of great agricultural importance in the soil-plant relationship and in energy exchange with the atmosphere. This study was conducted in a degraded Cambissolo Háplico Ta Eutrófico (Cambisol; Inceptisol) in the Irecê Identity Territory, Bahia, Brazil, aiming to evaluate the hourly, daily, and monthly fluctuations of soil temperature at depth, and soil thermal diffusivity in the castor bean crop. Hourly soil temperature data from February 4, 2014, to September 30, 2015, were obtained by using thermocouple sensors (copper-constantan) horizontally installed at 0.05, 0.10, and 0.20 m depths. Soil thermal diffusivity was estimated by phase and amplitude methods. Results showed that, for most days, the soil temperature was at the level recommended for castor bean. The maximum and minimum hourly and daily soil temperatures were observed in October and July, respectively, and the maximum soil temperature values occurred at 4 p.m. (0.05 m), 5 p.m. (0.10 m), and 7 p.m. (0.20 m). Soil temperature variability is low, requiring few measurement points to estimate this factor in an area. The amplitude method led to soil thermal diffusivity values compatible with results in the literature. The absence of a relationship between thermal diffusivity and soil moisture was attributed to the clay-loam soil texture, predominance of micropores, and iron oxides allowing greater approximation to the soil particles, with high thermal diffusivity even under low soi... Mostrar Tudo
Thesagro:  Solo.
Thesaurus Nal:  Soil.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF)
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CNPMF32488 - 1UPCAP - DDPublicação digital
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1.Imagem marcado/desmarcadoVALENTE, C. M. W.; AMABILE, R. F. Introdução e avaliação de linhagens e cultivares de cevada irrigada no cerrado. Planaltina: Embrapa Cerrados, 2003. 1 folder.
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.
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2.Imagem marcado/desmarcadoVALENTE, C. M. W.; AMABILE, R. F. Introdução e avaliação de linhagens e cultivares de cevada irrigada no cerrado. In: CONGRESSO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA UNIVERSIDADE DE BRASÍLIA, 9., 2003, Brasília, DF. Anais. Brasília: UnB, 2003. 1 CD-ROM.
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.
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3.Imagem marcado/desmarcadoAMABILE, R. F.; MINELLA, E.; VALENTE, C. M. W.; SERRA, D. D. da. Efeito do regulador de crescimento Trinexapac-Etil em cevada cervejeira irrigada em áreas de Cerrado do Distrito Federal. Planaltina, DF: Embrapa Cerrados, 2004. 14 p. (Embrapa Cerrados. Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento, 120).
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados; Embrapa Trigo.
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4.Imagem marcado/desmarcadoAMABILE, R. F.; MINELLA, E.; VALENTE, C. M. W.; FERREIRA, H.; SERRA, D. D. Efeito do regulador de crescimento Trinexapac-etil na cultura da cevada cervejeira no cerrado. In: REUNIAO ANUAL DE PESQUISA DE CEVADA, 22., 2002, Passo Fundo. Anais e ata. Passo Fundo: Embrapa Trigo, 2002. p. 136-143.
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.
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5.Imagem marcado/desmarcadoAMABILE, R. F.; FERNANDES, F. D.; CABRAL, M. A. C.; VALENTE, C. M. W. Estudo de épocas de semeadura e de densidades populacionais do girassol (Helianthus annuus L.), no cerrado do Distrito Federal. Planaltina: Embrapa Cerrados, 2003. 1 folder.
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.
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6.Imagem marcado/desmarcadoLOHMANN, T. R.; SILVA, M. L. da; VALENTE, C. M. W.; BAGOLIN, D. de J.; RASKI, R. K.; MICHEREFF FILHO, M. Análise de resultado para impactos estimados. In: FIDELIS, E. G.; LOHMANN, T. R.; SILVA, M. L. da; PARIZZI, P.; BARBOSA, F. F. L. (Ed.). Priorização de pragas quarentenárias ausentes no Brasil. Brasília, DF: Embrapa, 2018. p. 97-114
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças; Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.
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7.Imagem marcado/desmarcadoAMABILE, R. F.; PIMENTEL, A. do P. M.; MINELLA, E.; GOMES, A. C.; VALENTE, C. M. W.; LOPES, F. G.; SOUZA, C. V. B. de. Estudo das densidades de semeaduras nas cevadas AF 9585 e BRS 195 irrigada no cerrado. In: REUNIAO ANUAL DE PESQUISA DE CEVADA, 23., 2003, Passo Fundo, RS. Anais e ata. Passo Fundo: Embrapa Trigo, 2003. p. 513-522.
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.
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8.Imagem marcado/desmarcadoAMABILE, R. F.; LOPES, F. G.; MINELLA, E.; GOMES, A. C.; VALENTE, C. M. W.; SOUZA, C. V. B.; PIMENTEL, A. do B. M. Estudos de epocas de semeadura na cevada cervejeira no cerrado. In: REUNIAO ANUAL DE PESQUISA DE CEVADA, 23., 2003, Passo Fundo, RS. Anais e ata. Passo Fundo: Embrapa Trigo, 2003. p. 499-512.
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.
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9.Imagem marcado/desmarcadoAMABILE, R. F.; MINELLA, E.; GUERRA, A. F.; SILVA, D. B. da; VALENTE, C. M. W.; LOPES, E. G.; SOUZA, C. V. B. de; PIMENTEL, A. do P. M. Comportamento de genotipos de cevada malteira de seis fileiras de graos irrigada no cerrado. In: REUNIAO ANUAL DE PESQUISA DE CEVADA, 23., 2003, Passo Fundo, RS. Anais e ata. Passo Fundo: Embrapa Trigo, 2003. p. 133-141.
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.
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10.Imagem marcado/desmarcadoAMABILE, R. F.; MINELLA, E.; YAMANATA, C.; GUERRA, A. F.; SILVA, D. B. da; GOMES, A. C.; VALENTE, C. M. W.; LOPES, F. G.; SOUZA, C. V. B.; PIMENTEL, A. do P. M. Comportamento de linhagens e cultivares de cevada cervejeira de duas fileiras de graos sob irrigacao no cerrado. In: REUNIAO ANUAL DE PESQUISA DE CEVADA, 23., 2003, Passo Fundo, RS. Anais e ata. Passo Fundo: Embrapa Trigo, 2003. p. 115-129.
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