BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Pecuária Sudeste.
Data corrente:  14/09/2018
Data da última atualização:  03/01/2019
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  BRAZ, C. E. M.; JACINTO, M. A. C.; PEREIRA FILHO, E. R.; SOUZA, G. B. de; NOGUEIRA, A. R. de A.
Afiliação:  Carlos Eduardo M. Braz, UFSCar; MANUEL ANTONIO CHAGAS JACINTO, CPPSE; Edenir R. Pereira Filho, UFSCar; GILBERTO BATISTA DE SOUZA, CPPSE; ANA RITA DE ARAUJO NOGUEIRA, CPPSE.
Título:  Potential of near-infrared spectroscopy for quality evaluation of cattle leather.
Ano de publicação:  2018
Fonte/Imprenta:  Spectrochimica Acta Part A: Molecular and Biomolecular Spectroscopy, v.202, p.182-186, 2018.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.saa.2018.05.025
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Models using near-infrared spectroscopy (NIRS) were constructed based on physical-mechanical tests to determine the quality of cattle leather. The following official parameters were used, considering the industry requirements: tensile strength (TS), percentage elongation (%E), tear strength (TT), and double hole tear strength (DHS). Classification models were constructed with the use of k-nearest neighbor (kNN), soft independent modeling of class analogy (SIMCA), and partial least squares?discriminant analysis (PLS-DA). The evaluated figures of merit, accuracy, sensitivity, and specificity presented results between 85% and 93%, and the false alarmrates from9% to 14%. The model with lowest validation percentage (92%) was kNN, and the highest was PLS-DA (100%). For TS, lower values were obtained, from 52% for kNN and 74% for SIMCA. The other parameters %E, TT, and DHS presented hit rates between 87 and 100%. The abilities of the models were similar, showing they can be used to predict the quality of cattle leather.
Palavras-Chave:  Classification models; Leather quality; NIRS; Physical-mechanical parameters.
Thesagro:  Couro.
Thesaurus Nal:  Leather.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Pecuária Sudeste (CPPSE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPPSE24486 - 1UPCAP - DDPROCI-2018.00085BRA2018.00093
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Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia; Embrapa Clima Temperado; Embrapa Meio Ambiente.
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