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Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  13/06/2018
Data da última atualização:  13/06/2018
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  COLOMBI, B. L.; ZANONI, P. R. S.; TAVARES, L. B. B.
Afiliação:  Bruna Lyra Colombi, FURB; PATRICIA RAQUEL SILVA ZANONI, CNPF; Lorena Benathar Ballod Tavares, FURB.
Título:  Effect of phenolic compounds on bioconversion of glucose to ethanol by yeast Saccharomyces cerevisiae PE-2.
Ano de publicação:  2018
Fonte/Imprenta:  Canadian Journal of Chemical Engineering, v. 96, p. 1444-1450, July 2018.
DOI:  10.1002/cjce.23114
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The bioconversion of lignocellulosic biomasses to ethanol consists of three main steps: pre-treatment, enzymatic hydrolysis, and fermentation by microorganisms. Most pre-treatments induce the formation of substances with a potential inhibitory effect on the microbial metabolism, which may hinder the process. The objective of this study was to investigate the behaviour of Saccharomyces cerevisiae PE-2 yeast in the presence of four phenolic compounds (vanillin, syringaldehyde, syringic acid, and acetosyringone) resulting from the alkaline pre-treatment of eucalyptus with green liquor. Eucalyptus is a fast-growing tree, widely exploited by the paper and pulp industry in Brazil. It was observed that yeast growth and glucose assimilation were affected to an extent directly proportional to the initial amount of vanillin in the medium. Syringaldehyde in a concentration of 1.0 g/L had an adverse effect on the fermentation parameters related to ethanol production, which exhibited a decrease of approximately 50 %. When syringic acid and acetosyringone were used, although the cell growth and glucose consumption profiles were similar to those of the control, they inhibited the conversion at concentrations of 0.1 and 1.0 g/L.
Palavras-Chave:  Etanol lignocelulósico; Inhibitors; Inibidores; Lignocellulosic ethanol; Pré tratamento; Pre-treatment; Saccharomyces cerevisiae PE-2.
Thesagro:  Composto Fenólico; Fermentação Alcoólica.
Thesaurus Nal:  Alcoholic fermentation; Phenolic compounds; Yeasts.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
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CNPF56374 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoCOLOMBI, B. L. Avaliação da produção de etanol a partir de eucalipto pré-tratado por método alcalino e efeito de potenciais interferentes fenólicos. 2016. 94 f. Dissertação (Mestrado em Engenharia Química) - Centro de Ciências Tecnológicas, Universidade Regional de Blumenau, Blumenau. Orientadora: Lorena Benathar Ballod Tavares; Coorientadora: Patrícia Raquel Silva Zanoni.
Tipo: Orientação de Tese de Pós-Graduação
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2.Imagem marcado/desmarcadoCOLOMBI, B. L.; ZANONI, P. R. S.; TAVARES, L. B. B. Effect of phenolic compounds on bioconversion of glucose to ethanol by yeast Saccharomyces cerevisiae PE-2. Canadian Journal of Chemical Engineering, v. 96, p. 1444-1450, July 2018.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
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3.Imagem marcado/desmarcadoCOLOMBI, B. L.; ZANONI, P. R. S.; TAVARES, L. B. B. Influência da vanilina em processos utilizando a levedura Saccharomyces cerevisiae PE-2. In: CONGRESSO SUL BRASILEIRO DE ENGENHARIA DE ALIMENTOS, 2., 2015, Blumenau. Anais. Blumenau: FURB, 2015. Disponível online. Pôster.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
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4.Imagem marcado/desmarcadoCOLOMBI, B. L.; SANTOS, J.; ZANONI, P. R. S.; TAVARES, L. B. B. Produção de etanol a partir de eucalipto pré-tratado por processo alcalino. Revista Biomassa BR, n. 25, p. 28-29, maio/jun. 2016.
Tipo: Artigo de Divulgação na Mídia
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5.Imagem marcado/desmarcadoCOLOMBI, B. L.; HEINZ, K. G. H.; ZANONI, P. R. S.; MAGALHAES, W. L. E.; TAVARES, L. B. B. Enzymatic hydrolysis of raw and pre-treated Eucalyptus. In: LATIN AMERICAN CONGRESS, 4., 2015, Florianópolis. Anais. Florianópolis: UFSC, 2015. Disponível online. SOLABIAA.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
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6.Imagem marcado/desmarcadoCOLOMBI, B. L.; ORTIZ, M. A.; ZANONI, P. R. S.; MAGALHAES, W. L. E.; TAVARES, L. B. B. Efeito de compostos inibidores na bioconversão de glicose em etanol por levedura Saccharomyces cerevisiae. Engevista, v. 19, n. 2, p. 339-352, maio 2017.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 4
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7.Imagem marcado/desmarcadoRAINER, K. T.; COLOMBI, B. L.; GONÇALVES, M. J.; HELM, C. V.; TAVARES, L. B. B.; VALLE, R. de C. S. C.; VALLE, J. A. B. Laccase production of white rot fungus grown on SBS paperboard coated with PET, aiming the bioadsortion strategy. In: INTERNATIONAL CONFERENCE ON FIBER AND POLYMER BIOTECHNOLOGY, 10., 2018, Balneário Camboriú. Proceedings. Blumenau: FURB, 2018. p. 88.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
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