Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Florestas. Para informações adicionais entre em contato com cnpf.biblioteca@embrapa.br.
Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  13/06/2018
Data da última atualização:  13/06/2018
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  COLOMBI, B. L.; ZANONI, P. R. S.; TAVARES, L. B. B.
Afiliação:  Bruna Lyra Colombi, FURB; PATRICIA RAQUEL SILVA ZANONI, CNPF; Lorena Benathar Ballod Tavares, FURB.
Título:  Effect of phenolic compounds on bioconversion of glucose to ethanol by yeast Saccharomyces cerevisiae PE-2.
Ano de publicação:  2018
Fonte/Imprenta:  Canadian Journal of Chemical Engineering, v. 96, p. 1444-1450, July 2018.
DOI:  10.1002/cjce.23114
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The bioconversion of lignocellulosic biomasses to ethanol consists of three main steps: pre-treatment, enzymatic hydrolysis, and fermentation by microorganisms. Most pre-treatments induce the formation of substances with a potential inhibitory effect on the microbial metabolism, which may hinder the process. The objective of this study was to investigate the behaviour of Saccharomyces cerevisiae PE-2 yeast in the presence of four phenolic compounds (vanillin, syringaldehyde, syringic acid, and acetosyringone) resulting from the alkaline pre-treatment of eucalyptus with green liquor. Eucalyptus is a fast-growing tree, widely exploited by the paper and pulp industry in Brazil. It was observed that yeast growth and glucose assimilation were affected to an extent directly proportional to the initial amount of vanillin in the medium. Syringaldehyde in a concentration of 1.0 g/L had an adverse effect on the fermentation parameters related to ethanol production, which exhibited a decrease of approximately 50 %. When syringic acid and acetosyringone were used, although the cell growth and glucose consumption profiles were similar to those of the control, they inhibited the conversion at concentrations of 0.1 and 1.0 g/L.
Palavras-Chave:  Etanol lignocelulósico; Inhibitors; Inibidores; Lignocellulosic ethanol; Pré tratamento; Pre-treatment; Saccharomyces cerevisiae PE-2.
Thesagro:  Composto Fenólico; Fermentação Alcoólica.
Thesaurus Nal:  Alcoholic fermentation; Phenolic compounds; Yeasts.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPF56374 - 1UPCAP - DD
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Gado de Leite.
Data corrente:  08/02/2017
Data da última atualização:  18/11/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  ALVES, A. C. de O.; MAXIMINO, J. O.; SCHIAVON, M. A.; AZOCAR, M.; BENDER, S. E.; MITTELMANN, A.
Afiliação:  ANA CAROLINA DE OLIVEIRA ALVES, UFPEL; JOSIANE OLIVEIRA MAXIMINO, UFPEL; MARCO AURÉLIO SCHIAVON, UFPEL; MARIANA AZOCAR, IFSul/CaVG; SERGIO ELMAR BENDER, CPACT; ANDREA MITTELMANN, CNPGL.
Título:  Período de estabelecimento e manejo do capim-elefante BRS Kurumi em plantio tardio.
Ano de publicação:  2016
Fonte/Imprenta:  In: CONGRESSO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 25.; SEMANA INTEGRADA DE ENSINO, PESQUISA E EXTENSÃO, 2., 2016, Pelotas. Anais... Pelotas: UFPel, 2016.
Páginas:  4 p.
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Avaliação do crescimento; Gramíneas forrageiras; Massa verde; Número de afilhos.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/154992/1/Cnpgl-2016-ArtAnais-CICUFPEL-Periodo.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Gado de Leite (CNPGL)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPGL23135 - 1UPCAA - DD
Fechar
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional