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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  07/06/2018
Data da última atualização:  16/07/2018
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SOUZA, A. L. R.; HIDALGO-CHÁVEZ, D. W.; PONTES, S. M.; GOMES, F. dos S.; CABRAL, L. M. C.; TONON, R. V.
Afiliação:  André L. R. Souza, UFRJ; Davy W. Hidalgo-Chávez, UFRRJ; SERGIO MACEDO PONTES, CTAA; FLAVIA DOS SANTOS GOMES, CTAA; LOURDES MARIA CORREA CABRAL, CTAA; RENATA VALERIANO TONON, CTAA.
Título:  Microencapsulation by spray drying of a lycopene-rich tomato concentrate: Characterization and stability.
Ano de publicação:  2018
Fonte/Imprenta:  LWT Food Science and Technology, v. 91, p. 286-292, 2018.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The objective of this study was to evaluate the effect of different encapsulating agents (maltodextrin, whey protein isolate and the modified starch Capsul®) on the physicochemical properties and lycopene stability of a tomato concentrate microencapsulated by spray drying. Different formulations were produced according to an experimental mixture simplex-lattice design, where the independent variables were the concentrations of each encapsulating agent. Physical properties (moisture content, solubility and hygroscopicity), lycopene concentration and the antioxidant capacity of particles immediately after drying, as well as lycopene stability during storage, were analyzed as responses. Particles presented initial lycopene content between 333 and 494 ?g/g. The powders produced with maltodextrin and modified starch presented the highest concentrations of this carotenoid and greater antioxidant capacity. These two responses showed high degree of correlation with each other. Maltodextrin and modified starch also led to lower lycopene degradation rates during storage and, therefore, these encapsulating agents were considered the most suitable for the tomato concentrate encapsulation.
Palavras-Chave:  Estabilidade; Licopeno; Stability.
Thesagro:  Antioxidante; Secagem; Tecnologia de Alimento; Tomate.
Thesaurus Nal:  Antioxidants; Lycopene; Spray drying.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
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CTAA14166 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoBARROS, G. E. G.; CAMPOS, H. D.; SARTORATO, A.; KAMADA, T.; SILVA, L. H. C. P. Estudo da diversidade genética de isolados de Colletotrichum truncatum através da técnica molecular RAPD. Tropical Plant Pathology, Brasília, DF, v. 35, p. S299, ago. 2010. Suplemento, ref. 11.123. Edição dos resumos do XLIII Congresso Brasileiro de Fitopatologia, Cuiabá, ago. 2010.
Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão.
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2.Imagem marcado/desmarcadoKAMADA, T.; PICOLI, E. A. T.; VIEIRA, R. F.; CRUZ, C. D.; OTONI, W. C. Variação de caracteres morfológicos e fisiológicos de populações naturais de Pfaffia glomerata (Spreng.) Pedersen e correlação com a produção de b-ecdisona. Revista Brasileira de Plantas Medicinais, v. 11, n.3, p.247-256, 2009.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 2
Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.
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3.Imagem marcado/desmarcadoCORRÊA-JÚNIOR, C.; MING, L. C.; CORTEZ, D. A. G.; SCHEFFER, M. C.; KAMADA, T.; ALVES, R. de B. N. Pfaffia glomerata: ginseng-brasileiro. In: VIEIRA, R. F.; CAMILLO, J.; CORADIN, L. (Ed.). Espécies nativas da flora brasileira de valor econômico atual ou potencial: plantas para o futuro: Região Centro-Oeste. Brasília, DF: MMA, 2018. 1.160 p. (Série Biodiversidade; 44). p. 844-860
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.
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4.Imagem marcado/desmarcadoKAMADA, T.; PICOLI, E. A. de T.; ALFENAS, A. C.; CRUZ, C. D.; VIEIRA, R. F.; OTONI, W. C. Diversidade genética de populações naturais de Pfaffia glomerata (Spreng.) Pedersen estimada por marcadores RAPD. Acta Scientiarum. Agronomy, v.31, n. 3, p. 403-409, 2009.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 2
Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.
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