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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Amapá.
Data corrente:  09/03/2018
Data da última atualização:  03/05/2018
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  ADAIME, R.; SOUSA, M. S. M.; SANTOS, J. C. R.; DEUS, E. G.
Afiliação:  RICARDO ADAIME DA SILVA, CPAF-AP; MARIA DO SOCORRO MIRANDA DE SOUSA, Programa de Pós-Graduação, Unifap; JONH CARLO REIS SANTOS, Iesap; EZEQUIEL DA GLÓRIA DE DEUS, Programa de Pós-Graduação. Unifap.
Título:  Pioneer tree species as fruit flies parasitoids reservoir in the Brazilian Amazon.
Ano de publicação:  2018
Fonte/Imprenta:  Biota Neotropica, v. 18, n. 2, p. 1-8, 2018.
ISSN:  1676-0611
Idioma:  Inglês
Notas:  e20170428.
Conteúdo:  The objective of this study was to evaluate the potential of the pioneer plant species Bellucia grossularioides (L.) Triana (Melastomataceae) to act as a reservoir for parasitoids of fruit flies in the Brazilian Amazon. We collected 48 samples of fruits (total of 4,012 fruits, 43.98 kg) during the months of July, August and September of 2013, in 15 of the 16 municipalities of Amapá State, Brazil. All samples showed infestation by fruit flies, with rates varying from 60.6 to 239.1 puparia/kg of fruit (mean of 106.8 puparia/kg of fruit). The percentage of emergence varied 18.6 to 64.3% (mean of 39.9%). Specimens of Anastrepha coronilli Carrejo & González (Diptera: Tephritidae) were obtained from all samples collected. Specimens of Neosilba (Diptera: Lonchaeidae) were obtained from five samples, where they were represented by Neosilba bella Strikis & Prado and Neosilba glaberrima (Wiedemann). The mean percentage of parasitism was 12.8%, varying 4.7 to 26.7%. Four species of parasitoids were obtained: Doryctobracon areolatus Szépligeti), Doryctobracon sp.2, Opius bellus Gahan (Braconidae) and Aganaspis pelleranoi (Brèthes) (Figitidae). Doryctobracon areolatus, present in all municipalities sampled, was the most abundant species. Considering that B. grossularioides is a plant species that is abundant in the area sampled, its relevance with respect to the maintenance of the population of parasitoids is discussed in the context of the integrated management of fruit flies in the Ama... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Anastrepha coronilli.
Thesagro:  Controle biológico; Inimigo natural.
Thesaurus Nal:  Biological control; Doryctobracon areolatus; Natural enemies.
Categoria do assunto:  O Insetos e Entomologia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/173780/1/CPAF-AP-2018-Pioneer-tree-species-as-fruit.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amapá (CPAF-AP)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPAF-AP17949 - 1UPCAP - DD
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Florestas. Para informações adicionais entre em contato com cnpf.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  08/12/2015
Data da última atualização:  15/02/2016
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  BARRETO, A. G.; NOGUEIRA, R. I.; MATTOS, L. da S. de; GODOY, R. C. B. de; FREITAS, S. P.
Afiliação:  Angela Gava Barreto, CEFET/RJ; REGINA ISABEL NOGUEIRA, CTAA; LUZIMAR DA SILVA DE M DO NASCIMENTO, CTAA; ROSSANA CATIE BUENO DE GODOY, CNPF; Suely Pereira Freitas, UFRJ.
Título:  Effect of drying temperature on the nutritional quality of the pinhão (Araucaria angustifolia) flour.
Ano de publicação:  2015
Fonte/Imprenta:  In: EUROPEAN DRYING CONFERENCE, 5.; 2015, Budapest. Eurodrying'2015. Budapest: [s. n.], 2015.
Páginas:  8 p.
Idioma:  Inglês
Notas:  Autoria: MATTOS, L. da S. de [i.e. NASCIMENTO, L. da S. de M.].
Conteúdo:  At present, there is quite limited market for pinhão products due to their low level of industrialization. This study aimed to evaluate the drying process of pinhão at 40 oC, 50 oC and 60 °C for essential amino acids preservation in the final product. Effective diffusivity (Deff) was 15.6x10-10m2.s-1at 60 oC and the correspondent activation energy was 31.13 kJ. mol-1. Compared to raw pinhão, it was observed greater retention of the amino acid content for the pinhão flour obtained at 50 oC.
Palavras-Chave:  Drying kinetics.
Thesagro:  Araucária Angustifólia; Espécie Nativa; Pinhão; Pinheiro do Paraná; Semente.
Thesaurus NAL:  activation energy; diffusivity; essential amino acids.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPF54581 - 1UPCSP - DD
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