|
|
 | Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Caprinos e Ovinos. Para informações adicionais entre em contato com cnpc.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Caprinos e Ovinos. |
Data corrente: |
27/12/2017 |
Data da última atualização: |
05/12/2023 |
Autoria: |
OLIVEIRA NETO, B. F. de; SANTOS, J. R. S. dos; PEREIRA FILHO, J. M.; CARVALHO JÚNIOR, A. M. de; SILVA, J. O. R.; SILVA, A. M. de A.; SILVA, R. de M.; CÉZAR, M. F. |
Título: |
Rendimento das visceras coméstiveis de cabritos F1 (Boer x SRD) termninados em pastagem nativa com diferentes niveis de suplementação. |
Ano de publicação: |
2007 |
Fonte/Imprenta: |
In: SIMPÓSIO INTERNACIONAL SOBRE CAPRINOS E OVINOS DE CORTE, 3., 2007, João Pessoa. Anais... João Pessoa: SEBRAE-PB: EMEPA-PB, 2007. 3 f. 1 CD-ROM. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Resumo: Objetivou-se com este trabalho avaliar o efeito da suplementação sobre o peso e rendimento do trato digestivo, rins, fígado, trato respiratório, coração, sangue e patas de cabritos mestiço F1 (Boer x SRD) terminados em pastejo no semi-árido. O experimento foi conduzido no Núcleo de Pesquisa para Desenvolvimento do Semi-árido (NUPEÁRIDO), localizado em Patos - PB, pertencente ao Centro de Saúde e Tecnologia Rural da Universidade Federal de Campina Grande. Foram utilizados 24 caprinos machos F1 (Boer x SRD), criados em pastagem nativa, distribuídos num delineamento inteiramente casualizado com quatro tratamentos (0, 0,5, 1,0 e 1,5 % do PV em MS de suplemento) e seis repetições. Os animais foram abatidos e no processo de obtenção da carcaça foram obtidas as vísceras comestíveis, que foram pesadas e tiveram seu rendimento estimado em relação ao peso da carcaça fria. O peso dos não componentes da carcaça foram influenciados (P<0,05) pelo nível de suplementação, crescendo linearmente com o aumento do nível de suplementação, mas, o rendimento das patas apresentou um comportamento linear decrescente e o rendimento do trato digestivo apresentou comportamento quadrático. A suplementação em pastejo teve efeito positivo no peso dos não componentes da carcaça comestíveis e o maior rendimento do trato digestivo é obtido quando da utilização de 0,9 % de suplementação. [Relative weight of viscera from kids goats F1 (Boer x SRD) finished in native pasture under different levels of feeding supplementation]. Abstract: The goal of this study was to evaluate the effect of feeding supplementation in the weight and relative weight of digestive tract, kidneys, liver, breathing tract, heart, blood and paws of kid goats Boer F1 x SRD in native pasture in the semi-arid. The study was carried out at Research Nucleus for Development of Semi-arid (NUPEÁRIDO)/CSTR/ Federal University of Campina Grande. Twenty-four males goats Boer F1 x SRD were used, servants in native pasture. The treatments were randomly assigned to the animals according to a completely randomized design, with four treatments, that consisted of growing levels of feeding supplementation: 0,0; 0,5; 1.0 and 1.5 % of live body weight (LW), and six replications. The animals were slaughtered and during obtaining of carcass the eatable viscera were separated. It was determinate heavy viscera and their relative weight in relation to cold carcass. The weight of non-components from carcass was influenced (P<0.05) for the feeding supplementation levels, growing lineally with the increase of supplementation. The relative weight of the paws presented an effect decreasing lineal and the relative weight of digestive tract presented quadratic effect. The feeding supplementation in pasture had a positive effect on weight of eatable non-components from carcass and the larger income of digestive tract is obtained to 0.9 % of feeding supplementation. MenosResumo: Objetivou-se com este trabalho avaliar o efeito da suplementação sobre o peso e rendimento do trato digestivo, rins, fígado, trato respiratório, coração, sangue e patas de cabritos mestiço F1 (Boer x SRD) terminados em pastejo no semi-árido. O experimento foi conduzido no Núcleo de Pesquisa para Desenvolvimento do Semi-árido (NUPEÁRIDO), localizado em Patos - PB, pertencente ao Centro de Saúde e Tecnologia Rural da Universidade Federal de Campina Grande. Foram utilizados 24 caprinos machos F1 (Boer x SRD), criados em pastagem nativa, distribuídos num delineamento inteiramente casualizado com quatro tratamentos (0, 0,5, 1,0 e 1,5 % do PV em MS de suplemento) e seis repetições. Os animais foram abatidos e no processo de obtenção da carcaça foram obtidas as vísceras comestíveis, que foram pesadas e tiveram seu rendimento estimado em relação ao peso da carcaça fria. O peso dos não componentes da carcaça foram influenciados (P<0,05) pelo nível de suplementação, crescendo linearmente com o aumento do nível de suplementação, mas, o rendimento das patas apresentou um comportamento linear decrescente e o rendimento do trato digestivo apresentou comportamento quadrático. A suplementação em pastejo teve efeito positivo no peso dos não componentes da carcaça comestíveis e o maior rendimento do trato digestivo é obtido quando da utilização de 0,9 % de suplementação. [Relative weight of viscera from kids goats F1 (Boer x SRD) finished in native pasture under different levels of fe... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Trato digestívo. |
Thesagro: |
Caprino; Carcaça; Carne; Produção animal. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
Marc: |
null Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
|
|
 | Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Mandioca e Fruticultura. Para informações adicionais entre em contato com cnpmf.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
Data corrente: |
23/01/2017 |
Data da última atualização: |
23/01/2017 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
CALVI, G. P.; AUD, F. F.; FERRAZ, I. D. K.; PRITCHARD, H. W.; KRANNER, I. |
Afiliação: |
G. P. CALVI, INPA; FABIANA FERRAZ AUD, CNPMF; I. D. K. FERRAZ, INPA; H. W. PRITCHARD, Royal Botanic Gardens; I. KRANNER, Royal Botanic Gardens. |
Título: |
Analyses of several seed viability markers in individual recalcitrant seeds of Eugenia stipitata McVaugh with totipotent germination. |
Ano de publicação: |
2017 |
Fonte/Imprenta: |
Plant Biology, n. 19, p. 6-13, German Botanical Society; d The Royal Botanical Society of the Netherlands, 2017. |
ISSN: |
1435-8603 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The use of biochemical seed viability markers is often compromised by the unknown partitioning of analytes in bulk seed lots consisting of inseparable populations of viable and nonviable seeds. We took advantage of an unusual morphological syndrome found in the recalcitrant, undifferentiated seeds of Eugenia stipitata: one seed can be cut into several parts, each of which can germinate and develop into seedlings. We used four seed parts from one individual seed to analyse seed moisture content (MC), seed viability and the antioxidant glutathione (c-glutamyl-cysteinyl-glycine; GSH), glutathione disulphide (GSSG) and intermediates of glutathione synthesis and breakdown. Seeds were exposed to different environmental MC to induce various levels of desiccation stress. Upon storage at high seed MC, seed viability was maintained, while GSH concentration increased and the glutathione half-cell reduction potential (EGSSG/2GSH) was less negative than 215 mV, indicating GSH production and highly reducing conditions. Storage at low seed MC led to loss of GSH, resulting in a shift in EGSSG/2GSH, and seed death. In contrast, the cyst(e)ine half-cell reduction potential (ECySS/2CYS) could not distinguish between the viability categories. Previous studies on seed populations revealed that the probability for a seed being alive is 50% at EGSSG/2GSH values between 180 and 160 mV. The single seed approach revealed that the window in which seed viability was lost could be slightly shifted towards more negative values. We discuss the contribution of cellular pH to EGSSG/2GSH and recommend E. stipitata as a recalcitrant seed model to study stress response on a single seed basis. MenosThe use of biochemical seed viability markers is often compromised by the unknown partitioning of analytes in bulk seed lots consisting of inseparable populations of viable and nonviable seeds. We took advantage of an unusual morphological syndrome found in the recalcitrant, undifferentiated seeds of Eugenia stipitata: one seed can be cut into several parts, each of which can germinate and develop into seedlings. We used four seed parts from one individual seed to analyse seed moisture content (MC), seed viability and the antioxidant glutathione (c-glutamyl-cysteinyl-glycine; GSH), glutathione disulphide (GSSG) and intermediates of glutathione synthesis and breakdown. Seeds were exposed to different environmental MC to induce various levels of desiccation stress. Upon storage at high seed MC, seed viability was maintained, while GSH concentration increased and the glutathione half-cell reduction potential (EGSSG/2GSH) was less negative than 215 mV, indicating GSH production and highly reducing conditions. Storage at low seed MC led to loss of GSH, resulting in a shift in EGSSG/2GSH, and seed death. In contrast, the cyst(e)ine half-cell reduction potential (ECySS/2CYS) could not distinguish between the viability categories. Previous studies on seed populations revealed that the probability for a seed being alive is 50% at EGSSG/2GSH values between 180 and 160 mV. The single seed approach revealed that the window in which seed viability was lost could be slightly shifted towar... Mostrar Tudo |
Thesagro: |
Semente. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
null Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
Fechar
|
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada. |
|
|