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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Algodão.
Data corrente:  17/08/2017
Data da última atualização:  22/02/2018
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  VASCONCELOS, N. F.; FEITOSA, J. P. DE A.; GAMA, F. M. P. DA; MORAIS, J. P. S.; ANDRADE, F. K.; SOUZA FILHO, M. de S. M. de; ROSA, M. de F.
Afiliação:  NIÉDJA FITTIPALDI VASCONCELOS, Departamento de Química, Universidade Federal do Ceará (UFC); JUDITH PESSOA DE ANDRADE FEITOSA, Departamento de Química, Universidade Federal do Ceará (UFC); FRANCISCO MIGUEL PORTELA DA GAMA, Centro de Engenharia Biológica CEB, Instituto de Biotecnologia e Bioengenharia (IBB), Departamento de Engenharia Biológica, Universidade do Minho, Campus de Gualtar; JOAO PAULO SARAIVA MORAIS, CNPA; FABIA KARINE ANDRADE, Embrapa Agroindústria Tropical; MEN DE SA MOREIRA DE SOUZA FILHO, CNPAT; MORSYLEIDE DE FREITAS ROSA, CNPAT.
Título:  Bacterial cellulose nanocrystals produced under different hydrolysis conditions: properties and morphological features.
Ano de publicação:  2017
Fonte/Imprenta:  Carbohydrate Polymers, v. 155, p. 425-431, 2017.
DOI:  10.1016/j.carbpol.2016.08.090
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Bacterial cellulose (BC) is a polymer with interesting physical properties owing to the regular and uniformstructure of its nanofibers, which are formed by amorphous (disordered) and crystalline (ordered) regions.Through hydrolysis with strong acids, it is possible to transform BC into a stable suspension of cellulosenanocrystals, adding new functionality to the material. The aim of this work was to evaluate the effectsof inorganic acids on the production of BC nanocrystals (BCNCs). Acid hydrolysis was performed usingdifferent H2SO4concentrations and reaction times, and combined hydrolysis with H2SO4and HCl wasalso investigated. The obtained cellulose nanostructures were needle-like with lengths ranging between622 and 1322 nm, and diameters ranging between 33.7 and 44.3 nm. The nanocrystals had a crystallinityindex higher than native BC, and all BCNC suspensions exhibited zeta potential moduli greater than30 mV, indicating good colloidal stability. The mixture of acids resulted in improved thermal stabilitywithout decreased crystallinity.
Palavras-Chave:  Bacterial cellulose; Cellulose nanocrystals; Celulose bacteriana; Nanocristais de celulose.
Thesagro:  Ácido Clorídrico; Ácido Sulfúrico; Hidrolise.
Thesaurus Nal:  hydrochloric acid; hydrolysis; sulfuric acid.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Algodão (CNPA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPA28448 - 1UPCAP - DD
CNPAT15185 - 1UPCAP - DDSP 00852017.0085
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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  25/11/2002
Data da última atualização:  25/11/2002
Autoria:  GOTTLIEB, O. R.; OLIVEIRA, G. C.; MAGALHAES, M. T.; TRAINOTTI, A.
Título:  Constituintes de Touroulia guianensis e de Lacunaria jenmani.
Ano de publicação:  1975
Fonte/Imprenta:  In: REUNIAO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA PARA O PROGRESSO DA CIENCIA, 27., Belo Horizonte, 1975. Resumos... Ciencia e Cultura, v. 27, n. 8, p. 170, 1975. Suplemento.
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Lacunaria jenmani; Produto naturais; Touroulia guianensis.
Thesagro:  Composição Química; Química.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CTAA6145 - 1UPCSP - --1975/0032002.00012
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