BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Meio Ambiente.
Data corrente:  15/12/2017
Data da última atualização:  15/09/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  MACHADO, P. G.; RAMPAZO, N. A. M.; PICOLI, M. C. A.; MIRANDA, C. G.; DUFT, D. G.; JESUS, K. R. E. de.
Afiliação:  PEDRO GERBER MACHADO, FEM-UNICAMP; NURIA APARECIDA MIATTO RAMPAZO, FEM-UNICAMP; MICHELLE CRISTINA ARAUJO PICOLI, INPE; CAUA GUILHERME MIRANDA, FEM-UNICAMP; DANIEL GARBELLINI DUFT, CTBE-CNPEM; KATIA REGINA EVARISTO DE JESUS, CNPMA.
Título:  Analysis of socioeconomic and environmental sensitivity of sugarcane cultivation using a geographic information system.
Ano de publicação:  2017
Fonte/Imprenta:  Land Use Policy, v. 69, p. 64-74, 2017.
ISSN:  0264-8377
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.landusepol.2017.08.039
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The global interest in biofuels has increased significantly in recent years, mainly due to the concern about climate change. In Brazil, the land area under sugarcane cultivation has expanded in unprecedented ways to meet the increasing ethanol demand of both the domestic and international markets. São Paulo is the Brazilian state with the highest production of sugarcane, and the expansion of this activity can impact both the environment and society. The purpose of this paper was to assess and map the sensitivity of the areas used for sugarcane cultivation in São Paulo state and to provide a holistic approach to sugarcane production from the sustainability perspective by integrating indicators of the environmental, social and economic spheres without focusing on one single element. Five environmental indicators (related to water resources, slope, environmental conservation areas, land use and agricultural potential) and six socioeconomic indicators (related to employment, income, education, gender equality, child labor and forced labor) were selected for the analysis. The methodology comprised the Categorical Principal Components Analysis (CATPCA) technique and the spatialization of results in a Geographic Information System. The resulting maps of sensitivity show the patterns of the three retained principal components and provide an information-rich tool that the government can use in decision making, policy formulation and the integrated planning of land use, thereby enabli... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Indicadores de sustentabilidade.
Thesagro:  Cana de açúcar; Impacto ambiental; Impacto econômico; Impacto social.
Thesaurus Nal:  Economic indicators; Environmental indicators; Environmental sustainability; Social sustainability; Sugarcane.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio Ambiente (CNPMA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMA15917 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  06/03/2017
Data da última atualização:  06/03/2017
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  CASTRO, E. de C.; WANDER, A. E.
Afiliação:  EVERTON DE CARVALHO CASTRO, pós-graduação UFG; ALCIDO ELENOR WANDER, CNPAF.
Título:  Formas de cadeia produtiva de sementes de feijão no Brasil.
Ano de publicação:  2016
Fonte/Imprenta:  In: SEMINÁRIO JOVENS TALENTOS, 10., 2016, Santo Antônio de Goiás. Coletânea dos resumos apresentados. Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 2016.
Páginas:  p. 75.
Série:  (Embrapa Arroz e Feijão. Documentos, 311).
Idioma:  Português
Conteúdo:  Uma cadeia produtiva é o arranjo de ações de organizações fornecedoras, produtoras e consumidoras para criação de valor na produção de um produto ou serviço, além de buscar competitividade no mercado ao produzir de forma mais barata ou melhor que a concorrência. A produção de alimentos, especificamente o feijão para consumo, possui uma cadeia de produção que começa ao término da cadeia de produção de sua semente. Esse elemento, a semente, é o primeiro elo da produção da maioria das cadeias produtoras de alimentos de origem vegetal. As companhias previstas de P&D são as detentoras da propriedade da semente, e podem decidir a forma como as sementes serão tratadas até chegarem aos produtores de grãos. O agente multiplicador de sementes é responsável pela reprodução de sementes em grande escala.
Thesagro:  Cadeia produtiva; Feijão; Semente.
Categoria do assunto:  E Economia e Indústria Agrícola
URL:  https://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/bitstream/doc/1066139/1/p75.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAF34702 - 1UPCRA - DD20162016
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