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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Suínos e Aves. |
Data corrente: |
08/11/2017 |
Data da última atualização: |
08/11/2017 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
MAZZUTTI, K.; KRABBE, E. L.; SUREK, D.; MAIORKA, A. |
Afiliação: |
KELLY MAZZUTTI, PUCPR; EVERTON LUIS KRABBE, CNPSA; DIEGO SUREK, CNPSA; ALEX MAIORKA, UFPR. |
Título: |
Effects of processing and the physical form of diets on digestibility and the performance of nursery piglets. |
Ano de publicação: |
2017 |
Fonte/Imprenta: |
Semina. Ciências Agrárias, Londrina, v. 38, n. 3, p. 1575-1586, 2017. |
DOI: |
10.5433/1679-0359.2017v38n3p1575 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract : The aim of this study was to assess the influence of various diet processing methods and physical forms on digestibility and zootechnical performance parameters of nursery piglets. The study was performed in 2 phases. The first phase was performed twice with 120 piglets per experiment, for a total of 240 newly weaned piglets, in a randomized block design with 6 treatments and 5 replicates (30 pens). The following experimental diets were offered from weaning to 21 days after weaning (initial nursery phase) and included the following: mash diet (M); mash diet conditioned at 60ºC (CM); diet pelleted at 60ºC/matrix 2.5 mm (P2.5); diet pelleted at 60ºC/matrix 2.5 mm and crumbled (P2.5C); diet pelleted at 60ºC/matrix 4.75 mm (P4.75); and diet pelleted at 60ºC/matrix 4.75 mm and crumbled (P4.75C). The animals? daily weight gain (DWG), daily feed intake (DFI) and feed conversion (FC) were assessed. Phase 2 used 24 piglets (33 days old) from Phase 1, which were lodged in individual metabolic cages. The experiment employed a randomized block design with 4 treatments and 6 replicates: mash diet (M); mash diet conditioned at 60ºC (CM); diet pelleted at 60ºC/matrix 2.5 mm (P2.5); and diet pelleted at 60ºC/matrix 4.75 mm (P4.75). Feces were collected to analyze the digestibility of and apparent digestible energy in dry matter, gross energy and ether extract. The processing and physical form of the diets did not affect the DWG and DFI of the 21- to 39-day-old piglets. The 2.5-mm-diameter pellets induced better FC compared to the crumbled and conditioned crumbled diets (P<0,05) which might be attributed to the better digestibility of the ether extract in the pelleted diets. Pellet size had no effect on the performance parameters. Resumo: O objetivo deste trabalho foi avaliar a influência de diferentes tipos de processamento e forma física da ração sobre a digestibilidade e parâmetros de desempenho zootécnico de leitões na fase de creche. O estudo foi conduzido em duas etapas. A primeira etapa foi repetida no tempo, com 120 leitões em cada experimento, totalizando 240 leitões recém-desmamados, num delineamento experimental em blocos ao acaso, com seis tratamentos e cinco repetições (30 baias). As dietas experimentais foram ofertadas do desmame aos 21 dias pós-desmame (fase inicial de creche), sendo: dieta farelada (F); dieta condicionada 60°C (FC); dieta peletizada 60°C / matriz 2,5 mm (P2.5); dieta peletizada 60°C / matriz 2,5 mm e triturada (P2.5T); dieta peletizada 60°C / matriz 4,75 mm (P4.75); dieta peletizada 60°C / matriz 4,75 mm e triturada (P4.75T). Foi determinado o ganho de peso diário (GPD), o consumo de ração diário (CRD) e a conversão alimentar (CA). Na segunda etapa foram utilizados 24 animais (33 dias de idade), provenientes da primeira etapa, os quais foram alojados individualmente em gaiolas metabólicas. O delineamento experimental foi inteiramente ao acaso, com quatro tratamentos de seis repetições cada: dieta farelada (F); dieta condicionada 60°C (FC); dieta peletizada 60°C / matriz 2,5 mm (P2.5); dieta peletizada 60°C / matriz 4,75 mm (P4.75). Foram realizadas coletas de fezes para determinação da digestibilidade da matéria seca, energia digestível aparente na matéria seca, energia bruta e extrato etéreo. O processamento e a forma física da ração não afetaram o GPD e CRD dos leitões dos 21 aos 39 dias de idade. A peletização a 2,5 mm de diâmetro proporcionou melhor CA em comparação às rações farelada e farelada condicionada (P<0,05), o que pode ser atribuído a maior digestibilidade do extrato etéreo nas dietas peletizadas. O tamanho do pelete não teve efeito sobre os parâmetros de desempenho. MenosAbstract : The aim of this study was to assess the influence of various diet processing methods and physical forms on digestibility and zootechnical performance parameters of nursery piglets. The study was performed in 2 phases. The first phase was performed twice with 120 piglets per experiment, for a total of 240 newly weaned piglets, in a randomized block design with 6 treatments and 5 replicates (30 pens). The following experimental diets were offered from weaning to 21 days after weaning (initial nursery phase) and included the following: mash diet (M); mash diet conditioned at 60ºC (CM); diet pelleted at 60ºC/matrix 2.5 mm (P2.5); diet pelleted at 60ºC/matrix 2.5 mm and crumbled (P2.5C); diet pelleted at 60ºC/matrix 4.75 mm (P4.75); and diet pelleted at 60ºC/matrix 4.75 mm and crumbled (P4.75C). The animals? daily weight gain (DWG), daily feed intake (DFI) and feed conversion (FC) were assessed. Phase 2 used 24 piglets (33 days old) from Phase 1, which were lodged in individual metabolic cages. The experiment employed a randomized block design with 4 treatments and 6 replicates: mash diet (M); mash diet conditioned at 60ºC (CM); diet pelleted at 60ºC/matrix 2.5 mm (P2.5); and diet pelleted at 60ºC/matrix 4.75 mm (P4.75). Feces were collected to analyze the digestibility of and apparent digestible energy in dry matter, gross energy and ether extract. The processing and physical form of the diets did not affect the DWG and DFI of the 21- to 39-day-old piglets. The 2.5-mm... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Desmame; Extrato etéreo; Fase de creche; Pelete. |
Thesagro: |
Desmama; Dieta; Digestibilidade; Gordura; Leitão; Nutrição animal. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 04572naa a2200289 a 4500 001 2079148 005 2017-11-08 008 2017 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.5433/1679-0359.2017v38n3p1575$2DOI 100 1 $aMAZZUTTI, K. 245 $aEffects of processing and the physical form of diets on digestibility and the performance of nursery piglets.$h[electronic resource] 260 $c2017 520 $aAbstract : The aim of this study was to assess the influence of various diet processing methods and physical forms on digestibility and zootechnical performance parameters of nursery piglets. The study was performed in 2 phases. The first phase was performed twice with 120 piglets per experiment, for a total of 240 newly weaned piglets, in a randomized block design with 6 treatments and 5 replicates (30 pens). The following experimental diets were offered from weaning to 21 days after weaning (initial nursery phase) and included the following: mash diet (M); mash diet conditioned at 60ºC (CM); diet pelleted at 60ºC/matrix 2.5 mm (P2.5); diet pelleted at 60ºC/matrix 2.5 mm and crumbled (P2.5C); diet pelleted at 60ºC/matrix 4.75 mm (P4.75); and diet pelleted at 60ºC/matrix 4.75 mm and crumbled (P4.75C). The animals? daily weight gain (DWG), daily feed intake (DFI) and feed conversion (FC) were assessed. Phase 2 used 24 piglets (33 days old) from Phase 1, which were lodged in individual metabolic cages. The experiment employed a randomized block design with 4 treatments and 6 replicates: mash diet (M); mash diet conditioned at 60ºC (CM); diet pelleted at 60ºC/matrix 2.5 mm (P2.5); and diet pelleted at 60ºC/matrix 4.75 mm (P4.75). Feces were collected to analyze the digestibility of and apparent digestible energy in dry matter, gross energy and ether extract. The processing and physical form of the diets did not affect the DWG and DFI of the 21- to 39-day-old piglets. The 2.5-mm-diameter pellets induced better FC compared to the crumbled and conditioned crumbled diets (P<0,05) which might be attributed to the better digestibility of the ether extract in the pelleted diets. Pellet size had no effect on the performance parameters. Resumo: O objetivo deste trabalho foi avaliar a influência de diferentes tipos de processamento e forma física da ração sobre a digestibilidade e parâmetros de desempenho zootécnico de leitões na fase de creche. O estudo foi conduzido em duas etapas. A primeira etapa foi repetida no tempo, com 120 leitões em cada experimento, totalizando 240 leitões recém-desmamados, num delineamento experimental em blocos ao acaso, com seis tratamentos e cinco repetições (30 baias). As dietas experimentais foram ofertadas do desmame aos 21 dias pós-desmame (fase inicial de creche), sendo: dieta farelada (F); dieta condicionada 60°C (FC); dieta peletizada 60°C / matriz 2,5 mm (P2.5); dieta peletizada 60°C / matriz 2,5 mm e triturada (P2.5T); dieta peletizada 60°C / matriz 4,75 mm (P4.75); dieta peletizada 60°C / matriz 4,75 mm e triturada (P4.75T). Foi determinado o ganho de peso diário (GPD), o consumo de ração diário (CRD) e a conversão alimentar (CA). Na segunda etapa foram utilizados 24 animais (33 dias de idade), provenientes da primeira etapa, os quais foram alojados individualmente em gaiolas metabólicas. O delineamento experimental foi inteiramente ao acaso, com quatro tratamentos de seis repetições cada: dieta farelada (F); dieta condicionada 60°C (FC); dieta peletizada 60°C / matriz 2,5 mm (P2.5); dieta peletizada 60°C / matriz 4,75 mm (P4.75). Foram realizadas coletas de fezes para determinação da digestibilidade da matéria seca, energia digestível aparente na matéria seca, energia bruta e extrato etéreo. O processamento e a forma física da ração não afetaram o GPD e CRD dos leitões dos 21 aos 39 dias de idade. A peletização a 2,5 mm de diâmetro proporcionou melhor CA em comparação às rações farelada e farelada condicionada (P<0,05), o que pode ser atribuído a maior digestibilidade do extrato etéreo nas dietas peletizadas. O tamanho do pelete não teve efeito sobre os parâmetros de desempenho. 650 $aDesmama 650 $aDieta 650 $aDigestibilidade 650 $aGordura 650 $aLeitão 650 $aNutrição animal 653 $aDesmame 653 $aExtrato etéreo 653 $aFase de creche 653 $aPelete 700 1 $aKRABBE, E. L. 700 1 $aSUREK, D. 700 1 $aMAIORKA, A. 773 $tSemina. Ciências Agrárias, Londrina$gv. 38, n. 3, p. 1575-1586, 2017.
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Embrapa Suínos e Aves (CNPSA) |
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3. |  | KUNINARI-NASCIMENTO, R.; SOUZA, I. I. F.; RAMOS, C. A. N.; VERBISCK, N. V. Proteômica e espectrometria de massas MALDI-TOF para a caracterização estrutural de proteínas recombinantes. In: JORNADA CIENTÍFICA EMBRAPA GADO DE CORTE, 9., 2013, Campo Grande, MS. [Anais da..]. Campo Grande, MS: Embrapa Gado de Corte, 2013. (Embrapa Gado de Corte. Documentos, 204). Comissão organizadora: Denise Baptaglin Montagner, Grácia Maria Soares Rosinha, Rodrigo Carvalho Alva.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Gado de Corte. |
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4. |  | FARIAS, T. A. SOUZA, I. I. F. PRADO, R. Q. RAMOS, C. A. N. ARAÚJO, F. R. Clonagem e expressão do gene OMP5 de Anaplasma marginale. In: JORNADA CIENTÍFICA DA EMBRAPA GADO DE CORTE, 2., 2006, Campo Grande, MS. Anais [da]... 2. ed. Campo Grande, MS: Embrapa Gado de Corte, 2006. 1 p. 1 CD-ROM.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Gado de Corte. |
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5. |  | SOUZA, I. I. F.; RODRIGUES, R.; RAMOS, C. A. N.; JORGE, K. G. S.; ETGES, R. N.; SANTOS, L. R. dos; VERBISCK, N. V.; ARAUJO, F. R. Avaliação multidiagnóstica da tuberculose bovina. Revista de Patologia Tropical, Goiânia, GO, v. 46, supl.1, p. 41, 2017.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
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6. |  | SILVA, A. A.; GAUNA, N. C. S.; SANTOS, L. R.; SOARES, C. O.; ELISEI, C.; RAMOS, C. A. N.; ROSINHA, G. M. S.; ARAUJO, F. R. Avaliação da imunogenicidade de rVirB9 de Anaplasma marginale em camundongos BALB/c. In: JORNADA CIENTÍFICA DA EMBRAPA GADO DE CORTE,5., 2009, Campo Grande, MS. [Anais da ...]. Campo Grande, MS: Embrapa Gado de Corte, 2009. 1 p.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
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7. |  | MENESES, I. I. F. de S.; SOUZA, I. I. F.; KUNINARI-NASCIMENTO, R.; RAMOS, C. A. N.; VERBISCK, N. V.; ARAUJO, F. R. Caracterização estrutural de proteínas recombinantes de Mycobacterium bovis pelo uso de espectrometria de massas MALDI-TOF. In: JORNADA CIENTÍFICA EMBRAPA GADO DE CORTE, 8., 2012, Campo Grande, MS. [Anais da..]. Campo Grande, MS: Embrapa Gado de Corte, 2012. 2 p. (Embrapa Gado de Corte. Documentos, 198).Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
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8. |  | RAMOS, C. A. N.; ARAUJO, F. R.; SOUZA, I. I. F.; OLIVEIRA, R. H. M. de; ELISEI, C.; SOARES, C. O.; ROSINHA, G. M. S.; ALVES, L. C. Caracterização molecular e antigenica de fosfoproteína ribosomal (P0) de Babesia bovis. In: SIMPÓSIO EMBRAPA LABEX DE SANIDADE ANIMAL, 1., 2009, Campo Grande, MS. Anais... Campo Grande, MS: Embrapa Gado de Corte, 2009. 2 p. 1 CD-ROM.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
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9. |  | GAUNA, N. C. S.; SILVA, A. A.; ARAUJO, F. R.; RAMOS, C. A. N.; ELISEI, C.; SOARES, C. O.; SANTOS, L. R.; ROSINHA, G. M. S. Caracterização da capacidade imunogênica de rEF-Tu de Anaplasma marginale em camundongos. In: JORNADA CIENTÍFICA DA EMBRAPA GADO DE CORTE,5., 2009, Campo Grande, MS. [Anais da ...]. Campo Grande, MS: Embrapa Gado de Corte, 2009. 1 p.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
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10. |  | SOUZA, I. I. F.; RAMOS, C. A. N.; GUEDES JUNIOR, D. S.; SANTOS, C. S.; ELISEI, C.; ROSINHA, G. M. S.; SOARES, C. O.; ARAÚJO, F. R. Comparação de reações de imunoadsorção enzimática com antígenos recombinantes e bruto no diagnóstico de anticorpos contra Anaplasma marginale. In: JORNADA CIENTÍFICA DA EMBRAPA GADO DE CORTE, 3., 2007, Campo Grande, MS. Anais [da]... Campo Grande, MS: Embrapa Gado de Corte, 2007. p. 74 1 CD-ROM.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
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11. |  | SOUZA, I. I. F.; FARIAS, T. A.; PRADO, R. Q.; RAMOS, C. A. N.; ARAÚJO, F. R.; ROSINHA, G. M. S.; OLIVEIRA, C. E.; MADRUGA, C. R. Clonagem e expressão do gene omp2 de anaplasma marginale. In: JORNADA CIENTÍFICA DA EMBRAPA GADO DE CORTE, 2., 2006, Campo Grande, MS. Anais [da]... 2. ed. Campo Grande, MS: Embrapa Gado de Corte, 2006. 1 p. 1 CD-ROM. CNPGC.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
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12. |  | RAMOS, C. A. N.; ARAUJO, F. R.; ALVES, L. C.; SOUZA, I. I. F. de; GUEDES JUNIOR, D. S.; SOARES, C. O. Genetic conservation of potentially immunogenic proteins among Brazilian isolates of Babesia bovis. Veterinary Parasitology, v. 187, n. 3-4, p. 548-552, julho, 2012.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
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13. |  | CAITANO, M. A. B.; SOARES, C. O.; RAMOS, C. A. N.; FERRAZ, A. L. J.; SANCHES, C. C.; ROSINHA, G. M. S. Detecção de Brucella abortus em tecidos bovinos utilizando ensaios de PCR e qPCR1. Pesquisa Veterinária Brasileira, v. 34, n. 6, junho 2014, p. 497-502Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 2 |
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14. |  | RAMOS, C. A. N.; ARAUJO, F. R.; SANTOS, R. C.; MELO, E. S. P.; SOUZA, L. A.; VIDAL, C. E. S.; GUERRA, N. R. G.; RAMOS, A. N. Development and assessment of a latex agglutination test based on recombinant MSP5 to detect antibodies against Anaplasma marginale in cattle. Brazilian Journal of Microbiology, v. 45, n. 1, 2014, p. 199-204Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 2 |
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15. |  | OLVEIRA, J. B.; MONTOYA, J.; ROMERO, J. J.; URBINA, A.; SOTO-BARRIENTOS, N.; MELO, E. S. P.; RAMOS, C. A. N.; ARAUJO, F. R. Epidemiology of bovine anaplasmosis in dairy herds from Costa Rica. Veterinary Parasitology, v.177, p.359-365, May 2011. Issues 3-4.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
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16. |  | MELO, E. S. P.; ARAUJO, F. R.; RAMOS, C. A. N.; SOARES, C. O.; ROSINHA, G. M. S.; ELISEI, C.; MADRUGA, C. R. ELISA com MSP5 recombinante truncada para detecção de anticorpos contra Anaplasma marginale em bovinos. Pesquisa Veterinária Brasileira, v. 27, n. 7, p. 301-306, jul. 2007.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: Internacional - A |
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17. |  | BIER, D.; KICH, J. D.; DUARTE, S. C.; SILVA, M. R.; VALSONI, L. M.; RAMOS, C. A. N.; RODRIGUES, D. P.; ARAUJO, F. R. Survey of Salmonella spp. in beef meat for export at slaughterhouses in Brazil. Pesquisa Veterinária Brasileira, Rio de Janeiro, v. 38, n. 11, p. 2037-2043, novembro, 2018 Título em português: Pesquisa de Salmonella spp. em carcaças bovinas durante o processamento em abatedouros‑frigoríficos exportadores.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 2 |
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18. |  | MELO, E. S. P.; SOUZA, I. I. F.; RAMOS, C. A. N.; OSÓRIO, A. L. A. R.; NASCIMENTO, V. A.; ARAUJO, F. R. Teste intradérmico com proteínas recombinantes de Mycobacterium bovis como antígenos em Cavia porcellus. Pesquisa Veterinária Brasileira, v.34, n. 10, p. 957-962, outubro 2014.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 2 |
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19. |  | RAMOS, C. A. N.; ARAUJO, F. R.; OSÓRIO, A. L. A. R.; MADRUGA, C. R.; ROSINHA, G. M. S.; SOARES, C. O.; ELISEI, C. Transcrição de genes de proteínas de membrana de isolados brasileiros de Anaplasma marginale. Revista Brasileira de Parasitologia Veterinária, v. 16, n. 3, p. 152-155, jul./set. 2007.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: Internacional - C |
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20. |  | CAITANO, M. A. B. B.; SOARES, C. O.; RAMOS, C. A. N.; FERRAZ, A. L. J.; SANCHES, C. C.; ROSINHA, G. M. S. O uso da PCR e qPCR para detecção de Brucella abortus em tecidos bovinos com lesões sugestivas para brucelose. In: JORNADA CIENTÍFICA EMBRAPA GADO DE CORTE, 10., 2014, Campo Grande, MS. [Anais da..]. Campo Grande, MS: Embrapa Gado de Corte, 2014. p. 72-73. 2 p. (Embrapa Gado de Corte. Documentos, 208). Comissão organizadora: Grácia Maria Soares Rosinha, Alexandra Rocha de Oliveir, Rodrigo Carvalho Alva.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
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