BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Caprinos e Ovinos; Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.
Data corrente:  14/10/2016
Data da última atualização:  11/01/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  FONTENELE, M. A.; BASTOS, M. do S. R.; SANTOS, K. M. O. dos; BEMQUERER, M. P.; EGITO, A. S. do.
Afiliação:  MARIA ALVES FONTENELE, Departamento de Engenharia de Alimentos, Campus CCSST, Universidade Federal do Maranhão (UFMA).; MARIA DO SOCORRO ROCHA BASTOS, CNPAT; KARINA MARIA OLBRICH DOS SANTOS, CNPC; MARCELO PORTO BEMQUERER, CENARGEN; ANTONIO SILVIO DO EGITO, CNPC.
Título:  Peptide profile of Coalho cheese: A contribution for Protected Designation of Origin (PDO).
Ano de publicação:  2017
Fonte/Imprenta:  Food Chemistry, v. 219, p. 382-390, 2017.
Idioma:  Inglês
Português
Conteúdo:  Coalho cheese of Ceará and the Jaguaribe region of Brazil has been studied to determine its peptide profile. Peptides generated by the action of peptidases upon cheese proteins were separated by reverse-phase HPLC to give 28 fractions. Peptide sequencing after MS/MS fragmentation enabled the identification of 116 different peptides; 74 of them originated from beta-casein, 4 from beta A2-casein, 4 from betaA3-casein, 25 from alphaS1-casein, 5 from alphaS2-casein, and 4 from k-casein. Phosphorylated peptides were identified, one from alphaS1-casein and 17 from beta-casein. Other reports on the bioactivity of casein-derived peptides have shown that the beta-casein peptide (193-209) exhibits immunomodulatory, antimicrobial and antihypertensive activity. The peptides beta-casein (58?72), beta -casein (193-202), alpha s1-casein (85-91), alpha s1-casein (1-9), as well as alpha s2-casein (189-197) have antihypertensive activity. The fragment alpha S1-casein (1-23) is an immunomodulatory and antimicrobial peptide. These results can be a marker to determine the authenticity of this Brazilian cheese.
Palavras-Chave:  Bioactive peptides; Cheese; Coalho cheese; Compostos bioativos; Jaguaribe; Peptide sequencing; Peptidio; Péptidos bioativos; Produção artesanal; Queijo Coalho; Região Jaguaribana; Seqüenciamento de péptidos.
Thesagro:  Caseína; Coalho; Produto derivado do leite; Queijo; Tecnologia de alimento.
Thesaurus Nal:  Casein; Food technology.
Categoria do assunto:  --
Q Alimentos e Nutrição Humana
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria Tropical (CNPAT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CENARGEN36483 - 1UPCAP - DD
CNPAT15182 - 1UPCAP - DDSP 00832017.0083
CNPC31737 - 1UPCAP - DD
CTAA13712 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoBLATT, T. L. da S.; CARDOSO, A. J. da S.; WATANABE, A. L.; BUGLIONE NETO, C. C.; HISANO, H. Environmental sustainability of Nile tilapia reared in Biofloc Technology (BFT) system: evaluation of carbon, nitrogen, and phosphorus dynamics and indicators of sustainability. Sustainability, v. 17, n. 13, article 5670, 2025.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.
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2.Imagem marcado/desmarcadoPIRES, D. C.; BEZERRA, G. A.; WATANABE, A. L.; BUGLIONE NETO, C. C.; BICUDO, A. J. de A.; HISANO, H. Optimal dietary protein level for pacu Piaractus mesopotamicus juveniles reared in biofloc system. Aquaculture, v. 556, article 738274, 2022.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.
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3.Imagem marcado/desmarcadoVIEIRA, F. do N.; BUGLIONE NETO, C. C.; MOURIÑO, J. L. P.; JATOBÁ, A.; RAMIREZ, C.; MARTINS, M. L.; BARRACCO, M. A. A. M.; VINATEA, L. A. Time-related action of Lactobacillus plantarum in the bacterial microbiota of shrimp digestive tract and its action as immunostimulant. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 43, n. 6, p. 763-769, jun. 2008 Título em português: Tempo de atuação de Lactobacillus plantarum na microbiota bacteriana intestinal de camarão e sua ação como imunoestimulante.
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
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4.Imagem marcado/desmarcadoOLIVEIRA, L. K.; BAUMGARTNER, L. A.; CARDOSO, A. J. da S.; DUARTE, P. R. K.; BLATT, T. L. D.; RIBEIRO, A. S. A.; BUGLIONE NETO, C. C.; WATANABE, A. L.; BICUDO, A. J.; HISANO, H. Parâmetros hematológicos de tilápias do Nilo cultivadas em sistema bioflocos com diferentes frequências alimentares e proteína dietética subótima. In: INTERNATIONAL FISH CONGRESS & FISH EXPO BRASIL, 5., 2023, Foz doIguaçu. [Anais]. Foz do Iguaçu: Fundep, Unioeste, 2023. 5 p.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.
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