BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Uva e Vinho.
Data corrente:  31/10/2016
Data da última atualização:  06/05/2019
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  MIELE, A.
Afiliação:  ALBERTO MIELE, CNPUV.
Título:  Grapevine yield components and composition of Isabel grape produced according to the organic and conventional systems.
Ano de publicação:  2016
Fonte/Imprenta:  BIO Web of Conferences, v. 7., n. 01011[online], 2016.
DOI:  10.1051/bioconf/20160701011
Idioma:  Inglês
Notas:  Também publicado em: CONGRESSO MUNDIAL DA VINHA E DO VINHO, 39., 2016, Bento Gonçalves, RS. RS. Anais.... Bento Gonçalves, RS: OIV, 2016. Abstract 2016-1062, p. 44, 2016.
Conteúdo:  There is an increasing demand for organic grapes by the juice industry of Serra Gaucha, Brazil. This region presents a humid and hot summer, ideal climatic conditions for the development of a number of diseases. To control such diseases and problems brought about by other organisms, growers apply pesticides on the grapevines which may leave residues in grapes. However, in general, grapes produced by organic system have lower yield, but there is a lack of research data on this subject. Thus, an experiment was carried out over three years in order to compare the yield components and the physicochemical composition of the must of Isabel grapes conducted in both production systems. When the grapes were ripe, variables related to yield components were evaluated, such as the number of clusters/vine, yield/vine and weight/cluster. Then the grapes were sampled and taken to the laboratory where they were crushed and the musts were centrifuged and analyzed. The 3-year data mean were submitted to correlation analysis and Principal Component Analysis. The results show that conventional grapevines produced 2.18 times more than organic. However, the grapes from the organic system had higher density, Brix, pH, Brix/titratable acidity ratio, P and Mg but lower K, and Ca varied little between both production systems.
Palavras-Chave:  Diseases of plant; Fungi species; Uva Isabel.
Thesagro:  Doenca de planta; Uva.
Categoria do assunto:  A Sistemas de Cultivo
URL:  https://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/bitstream/doc/1055651/1/bioconfoiv201601011.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Uva e Vinho (CNPUV)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPUV16881 - 1UPCAP - DD632.4
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Cerrados.
Data corrente:  03/11/2010
Data da última atualização:  03/11/2010
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  FERNANDES, C. D.; CHERMOUTH, K. S.; VERZIGNASSI, J. R.; CARVALHO, M. A.; BATISTA, M. V.; QUETEZ, F. A.; CARVALHO, C.; WOSNIAK, H. N.; ARAUJO, V. C. P.
Afiliação:  CELSO DORNELAS FERNANDES, CNPGC; DTI/CNPQ; JAQUELINE ROSEMEIRE VERZIGNASSI, CNPGC; MARCELO AYRES CARVALHO, CPAC; MARGARETH VIEIRA BATISTA, CNPGC; FRANCISCO ANTONIO QUETEZ, CNPGC; UEMS; PIBIC/CNPq; PIBIC/CNPq.
Título:  Reação de germoplasma de Stylosanthes spp. à antracnose.
Ano de publicação:  2010
Fonte/Imprenta:  In: Tropical Plant Pathology, v. 35, supl., p. S206, ago. 2010. Edição dos resumos do Congresso Brasileiro de Fitopatologia, 43.
Páginas:  p. S206
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Stylosanthes spp.
Thesagro:  Antracnose; Germoplasma.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Cerrados (CPAC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPAC32140 - 1UPCPL - PPS1310S1310
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