BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido.
Data corrente:  01/03/2016
Data da última atualização:  21/03/2016
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  RYBKA, A. C. P.; FREITAS, S. T. de; FIGUEIRETO NETO, A.; BIASOTO, A. C. T.
Afiliação:  ANA CECILIA POLONI RYBKA, CPATSA; SERGIO TONETTO DE FREITAS, CPATSA; ACÁCIO FIGUEIREDO NETO, UNIVASF; ALINE TELLES BIASOTO MARQUES, CPATSA.
Título:  Central composite rotatable design approach to optimize Italia raisin drying conditions.
Ano de publicação:  2015
Fonte/Imprenta:  Comunicata Scientiae, v. 6, n. 4, p. 454-462, 2015.
DOI:  10.14295/CS.v6i4.993
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Considering its high demand and limited production, raisin represents an important alternative to diversify grape processed products around the world. The aim of this study was to determine the best combination between drying temperature and time required to reach the highest consumer acceptance of ?Italia? raisin produced in the semi-arid climate in Brazil. The drying conditions were combinations between drying temperatures of 50, 56, 70, 84 and 90°C and drying times of 16, 22, 35, 48 and 54 hours, following a central composite rotational design (CCRD). The best combination between drying temperature and time was estimated to be 70°C for 35 hours (h), based on overall consumer acceptance. According to the statistical analysis used, drying at 70 °C for 35h and at 59 °C for 28h results in equal overall consumer acceptance, being the second option the more economical. Taste and texture, raisin chroma values and pH were more positively correlated to overall acceptance. The results indicate that drying at 59ºC for 28 h is the most efficient drying condition for raisins from ?Italia? grapes grown in Brazilian semi-arid condition. This study uses a new approach based on the central composite rotatable design to determine the most efficient drying temperature and time for Italia raisins.
Palavras-Chave:  Análise sensorial; Uva passa.
Thesagro:  Mercado; Secagem; Temperatura; Uva; Vitis Vinifera.
Thesaurus Nal:  Grapes.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
URL:  https://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/bitstream/doc/1039114/1/Sergio2015.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
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CPATSA55514 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoANDRADE, S. R. M.; GLORIA, B. A.; LABATE, M. T. V.; GOMES, D. G.; LABATE, C. A. Avaliações da infecção de explantes de feijoeiro por Agrobacterium tumefaciens por meio de microscopia. Planaltina: Embrapa Cerrados, 2001. 15 p. (Embrapa Cerrados. Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento, 4).
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.
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2.Imagem marcado/desmarcadoVIEIRA, L. G. E.; ANDRADE, A. C.; COLOMBO, C. A.; MORAES, A. H. de A.; METHA, A.; OLIVEIRA, A. C. de; LABATE, C. A.; MARINO, C. L.; MONTEIRO-VITORELLO, C. de B.; MONTE, D. C.; GIGLIOTI, E.; KIMURA, E. T.; ROMANO, E.; KURAMAE, E. E.; LEMOS, E. G. M.; ALMEIDA, E. R. P. de; JORGE, E. C.; ALBUQUERQUE, E. V. S.; SILVA, F. R. da; VINECKY, F.; SAWAZAKI, H. E.; DORRY, H. F. A.; CARRER, H.; ABREU, I. N.; BATISTA, J. A. N.; TEIXEIRA, J. B.; KITAJIMA, J. P.; XAVIER, K. G.; LIMA, L. M. de; CAMARGO, L. E. A. de; PEREIRA, L. F. P.; COUTINHO, L. L.; LEMOS, M. V. F.; ROMANO, M. R.; MACHADO, M. A.; COSTA, M. M. do C.; SA, M. F. G. de; GOLDMAN, M. H. S.; FERRO, M. I. T.; TINOCO, M. L. P.; OLIVEIRA, M. C.; VAN SLUYS, M-A.; SHIMIZU, M. M.; MALUF, M. P.; EIRA, M. T. S. da; GUERREIRO FILHO, O.; ARRUDA, P.; MAZZAFERA, P.; MARIANI, P. D. S. C.; OLIVEIRA, R. L. B. C. de; HARAKAVA, R.; BALBAO, S. F.; TSAI, S. M.; MAURO, S. M. Z. di; SANTOS, S. N.; SIQUEIRA, W. J.; COSTA, G. G. L.; FORMIGHIERI, E. F.; CARAZZOLLE, M. F.; PEREIRA, G. A. G. Brazilian coffee genome project: an EST-based genomic resource. Brazilian Journal of Plant Physiology, v. 18, n. 1, p. 95-108, 2006.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: -- - A
Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.
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3.Imagem marcado/desmarcadoMORO, J. R.; LABATE, C. A.; ZINSLY, J. R. Classificação do ciclo dos cultivares de milho (Zea mays L.) avaliados no ensaio nacional. In: CONGRESSO NACIONAL DE PESQUISA DE MILHO E SORGO, 14., 1982, Florianópolis. Coletânea de resumos. Florianopolis: EMPASC, 1982. p. 68.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo.
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4.Imagem marcado/desmarcadoTOZZI, J. P. L.; ARANTES, O. M. N.; CAPALBO, D. M. F.; LABATE, C. A.; ANDRADE, A.; ÁVILA, L. A.; MELO, I. S. de. Considerations about the biodegradation of Cry1Ac protein from Bt cotton by rhizobacteria. In: WORKSHOP DE BIODEGRADAÇÃO E BIORREMEDIAÇÃO, 3., 2009, Campinas. Anais... Jaguariúna: Embrapa Meio Ambiente, 2009. 1 CD-ROM.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.
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5.Imagem marcado/desmarcadoLABATE, M. T. V.; Ko, KENTON; Ko, Z. W.; PINTO, L. S. R. C.; REAL, M. J. U. D.; ROMANO, M. R.; BARJA, P. R.; GRANELL, A.; FRISO, G.; WIJK, K. J. V.; BRUGNOLI, E.; LABATE, C. A. Constitutive expression of pea Lhcb1-2 in tobacco affects plant development, morphology and photosynthetic capacity. Plant Molecular Biology, v. 55, p. 701-714, 2014.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura.
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6.Imagem marcado/desmarcadoLIMA, M. A.; GOMEZ, L. D.; STEELI-KING, C. G.; SIMISTER, R.; BERNARDINELLI, O. D.; CARVALHO, M. A.; REZENDE, C. A.; LABATE, C. A.; AZEVEDO, E. R.; McQUEEN-MASON, S.; POLIKARPOV, I.; CARVALHO, M. A. Evaluating the composition and processing potential of novel sources of Brazilian biomass for sustainable biorenewables production. Biotechnology for Biofuels, v. 7, n. 10, 2014.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.
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7.Imagem marcado/desmarcadoANJOS, R. M. dos; RODRIGUES, J. C. M.; SOUZA, J. C. de; LABATE, M. T. V.; ARAGÃO, F. J. L.; CERVONE, F.; LABATE, C. A.; VIANNA, G. R. Expressão do gene quimérico PG-PGIP, em soja, visando maior tolerância ao fungo Sclerotinia sclerotiorum. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FITOPATOLOGIA, 53., 2023, Brasília, DF, 2023. Anais 2023. Brasília, DF: Sociedade Brasileira de Fitopatologia, 2023. P. 531
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.
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8.Imagem marcado/desmarcadoZANOTTI, R. F.; MOTTA, L. B.; BRAGATTO, J.; LABATE, C. A.; SALOMAO, A. N.; VENDRAME, W. A.; CUZZUOL, G. R. F. Germination, carbohydrate composition and vigor of Cryopreserved Caesalpinia echinata seeds. Brazilian Archives of Biology and Technology, v. 55, n. 5, p. 661-669, 2012.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.
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9.Imagem marcado/desmarcadoCARVALHO, M. E.; GASPARIN, G.; POLETI, M. D.; ROSA, A. F.; BALIEIRO, J. C. C.; LABATE, C. A.; NASSU, R. T.; TULLIO, R. R.; REGITANO, L. C. de A.; MOURÃO, G. B.; COUTINHO, L. L. Heat shock and structural proteins associated with meat tenderness in Nellore beef cattle, a Bos indicus breed. Meat Science, v. 96, n. 3, p. 1318-1324, mar. 2014.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste.
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10.Imagem marcado/desmarcadoCALEGARIO, R. F.; LABATE, M. T. V.; PERONI, LUÍS A.; STACH-MACHADO, D. R.; ASTUA, J. de F.; LABATE, C. A.; MACHADO, M. A.; KITAJIMA, E. W. In vitro expression and antiserum production against the movement protein of Citrus leprosis virus C (CiLV-C). Tropical Plant Pathology, n. 2, v. 37, p. 255-265, March-April, 2012.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura.
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11.Imagem marcado/desmarcadoANDRADE, S. R. M. de; GOMES, D. G.; LABATE, M. T. V.; LABATE, C. A. Transformação de feijoeiro com gene Lhcb1*2 por meio do método SAAT ('Sonication-assisted-agrobacterium transformation'). Planaltina: Embrapa Cerrados, 2002. 1 folder.
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.
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12.Imagem marcado/desmarcadoANDRADE, S. R. M. de; GOMES, D. G.; LABATE, M. T. V.; LABATE, C. A. Transformação de Phaseolus vulgaris Via SAAT ("Sonication-assisted agrobacterium- mediated transformation"). Planaltina: Embrapa Cerrados, 2002. 1 folder.
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.
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13.Imagem marcado/desmarcadoANDRADE, S. R. M de; GOMES, D. G.; LABATE, M. T. V.; LABATE, C. A. Transformacao de Phaseolus vulgaris VIA SAAT ("Sonication-Assisted Agrobacterium-Mediated transformation"). In: ENCUENTRO LATINOAMERICANO DE BIOTECNOLOGIA VEGETAL, 4., 2001, Goiania.REDBIO 2001. Goiania, 2001. 1 CD-ROM.
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14.Imagem marcado/desmarcadoANDRADE, R. M. de; GOMES, D. G.; LABATE, M. T. V.; LABATE, C. A. Transformacao do feijoeiro com o gene Lhch1*2 por meio do metodo SAAT ("Sonication-assisted-Agrobacterium Transformation"). In: ENCUENTRO LATINOAMERICANO DE BIOTECNOLOGIA VEGETAL, 4., 2001, Goiania. REDBIO 2001. Goiania, 2001. 1 CD-ROM.
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