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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Uva e Vinho. |
Data corrente: |
05/01/2016 |
Data da última atualização: |
02/03/2016 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
ROBERTO, S. R.; BORGES, W. F. S.; COLOMBO, R. C.; KOYAMA, R.; HUSSAIN, I.; SOUZA, R. T. de. |
Afiliação: |
REGINALDO TEODORO DE SOUZA, CNPUV. |
Título: |
Berry-cluster thinning to prevent bunch compactness of 'BRS Vitoria', a new black seedless grape. |
Ano de publicação: |
2015 |
Fonte/Imprenta: |
Scientia Horticulturae, v. 197, p. 297-303, 2015. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
The objective of this study was to evaluate techniques, such as flower-cluster and berry-cluster thinning at different times, to prevent bunch compactness of ?BRS Vitoria?, a new black seedless grape. The experiment was conducted during two consecutive seasons (2013 and 2014) in a commercial vineyard located in Marialva, PR, Brazil. The grapevines were trained in an overhead trellis system, spaced at 2.5 × 5.0 m. The experimental design used was randomized blocks with four replications and six treatments: control (no thinning); flower-cluster thinning or brushing prior to anthesis; and berry-cluster thinning at different times, when berries were 3?6, 7?10, 11?15, or 16?18 mm in diameter. The bunch compactness incidence was evaluated according to the following classification: very loose, medium loose, and very dense bunches. The physicochemical characteristics of bunches and the yield were also evaluated. Data were submitted to analysis of variance, and means were compared using Tukey?s test at 5%. Berrycluster thinning when ?BRS Vitoria? berries are between 7 and 18 mm in diameter is efficient for reducing bunch compactness, as it results in a higher incidence of medium loose and a lower incidence of very dense bunches with optimum yield, while flower-cluster thinning or brushing prior to anthesis should be avoided because it promotes higher incidence of very loose bunches with reduced yield. |
Palavras-Chave: |
Apirenic grape; Berry-cluster thinning; Cultural practices; Vine; Vitis spp. |
Categoria do assunto: |
G Melhoramento Genético |
URL: |
https://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/bitstream/doc/1032876/1/HORTI6076.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Uva e Vinho (CNPUV) |
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Registro |
Volume |
Status |
URL |
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 | Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agricultura Digital. Para informações adicionais entre em contato com cnptia.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agricultura Digital. |
Data corrente: |
26/01/2011 |
Data da última atualização: |
13/04/2011 |
Tipo da produção científica: |
Software |
Autoria: |
VACARI, I.; VISOLI, M. C.; GONZALES, L. E.; PONTES, S. D. de C. L. D.; OKAWACHI, M. F.; LEITE, F. C. L.; SIMÃO, V. P. M.; BARZ, T.; BALBINO, P. R.; HIRATA, A. |
Afiliação: |
ISAQUE VACARI, CNPTIA; MARCOS CEZAR VISOLI, CNPTIA; LUIS EDUARDO GONZALES, CNPTIA; SABRINA DEDE DE CASTRO LEITE DEGAUT PONTES, SCT; MASSAYUKI FRANCO OKAWACHI, SCT; FERNANDO CÉSAR LIMA LEITE, SCT; VICTOR PAULO MARQUES SIMÃO, CNPMA; THIAGO BARZ, Estagiário do CNPTIA; PAULO ROBERTO BALBINO, Estagiário do CNPTIA; ANDERSON HIRATA, Estagiário do CNPTIA. |
Título: |
Repositório Acesso Livre à Informação Científica da Embrapa - Alice. Versão 1.0. |
Ano de publicação: |
2010 |
Fonte/Imprenta: |
Campinas: Embrapa Informática Agropecuária, 2010. |
Descrição Física: |
1 CD-ROM. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O Repositório Acesso Livre à Informação Científica da Embrapa (Alice) destina-se a reunir, organizar, armazenar, preservar e disseminar, na íntegra, informações científicas produzidas por pesquisadores da Embrapa e editadas em capítulos de livros, artigos em periódicos indexados, artigos em anais de congressos, teses e dissertações, notas técnicas, entre outros. |
Palavras-Chave: |
Fonte de informação; Informação científica da Embrapa; Recuperação da informação; Repositório de informação; Software. |
Thesaurus NAL: |
Information retrieval; Information sources. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Agricultura Digital (CNPTIA) |
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