BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Uva e Vinho.
Data corrente:  05/01/2016
Data da última atualização:  02/03/2016
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  ROBERTO, S. R.; BORGES, W. F. S.; COLOMBO, R. C.; KOYAMA, R.; HUSSAIN, I.; SOUZA, R. T. de.
Afiliação:  REGINALDO TEODORO DE SOUZA, CNPUV.
Título:  Berry-cluster thinning to prevent bunch compactness of 'BRS Vitoria', a new black seedless grape.
Ano de publicação:  2015
Fonte/Imprenta:  Scientia Horticulturae, v. 197, p. 297-303, 2015.
Idioma:  Português
Conteúdo:  The objective of this study was to evaluate techniques, such as flower-cluster and berry-cluster thinning at different times, to prevent bunch compactness of ?BRS Vitoria?, a new black seedless grape. The experiment was conducted during two consecutive seasons (2013 and 2014) in a commercial vineyard located in Marialva, PR, Brazil. The grapevines were trained in an overhead trellis system, spaced at 2.5 × 5.0 m. The experimental design used was randomized blocks with four replications and six treatments: control (no thinning); flower-cluster thinning or brushing prior to anthesis; and berry-cluster thinning at different times, when berries were 3?6, 7?10, 11?15, or 16?18 mm in diameter. The bunch compactness incidence was evaluated according to the following classification: very loose, medium loose, and very dense bunches. The physicochemical characteristics of bunches and the yield were also evaluated. Data were submitted to analysis of variance, and means were compared using Tukey?s test at 5%. Berrycluster thinning when ?BRS Vitoria? berries are between 7 and 18 mm in diameter is efficient for reducing bunch compactness, as it results in a higher incidence of medium loose and a lower incidence of very dense bunches with optimum yield, while flower-cluster thinning or brushing prior to anthesis should be avoided because it promotes higher incidence of very loose bunches with reduced yield.
Palavras-Chave:  Apirenic grape; Berry-cluster thinning; Cultural practices; Vine; Vitis spp.
Categoria do assunto:  G Melhoramento Genético
URL:  https://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/bitstream/doc/1032876/1/HORTI6076.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Uva e Vinho (CNPUV)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPUV16190 - 1UPCAP - DD634.8216.00854
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agricultura Digital.
Data corrente:  26/01/2011
Data da última atualização:  13/04/2011
Tipo da produção científica:  Software
Autoria:  VACARI, I.; VISOLI, M. C.; GONZALES, L. E.; PONTES, S. D. de C. L. D.; OKAWACHI, M. F.; LEITE, F. C. L.; SIMÃO, V. P. M.; BARZ, T.; BALBINO, P. R.; HIRATA, A.
Afiliação:  ISAQUE VACARI, CNPTIA; MARCOS CEZAR VISOLI, CNPTIA; LUIS EDUARDO GONZALES, CNPTIA; SABRINA DEDE DE CASTRO LEITE DEGAUT PONTES, SCT; MASSAYUKI FRANCO OKAWACHI, SCT; FERNANDO CÉSAR LIMA LEITE, SCT; VICTOR PAULO MARQUES SIMÃO, CNPMA; THIAGO BARZ, Estagiário do CNPTIA; PAULO ROBERTO BALBINO, Estagiário do CNPTIA; ANDERSON HIRATA, Estagiário do CNPTIA.
Título:  Repositório Acesso Livre à Informação Científica da Embrapa - Alice. Versão 1.0.
Ano de publicação:  2010
Fonte/Imprenta:  Campinas: Embrapa Informática Agropecuária, 2010.
Descrição Física:  1 CD-ROM.
Idioma:  Português
Conteúdo:  O Repositório Acesso Livre à Informação Científica da Embrapa (Alice) destina-se a reunir, organizar, armazenar, preservar e disseminar, na íntegra, informações científicas produzidas por pesquisadores da Embrapa e editadas em capítulos de livros, artigos em periódicos indexados, artigos em anais de congressos, teses e dissertações, notas técnicas, entre outros.
Palavras-Chave:  Fonte de informação; Informação científica da Embrapa; Recuperação da informação; Repositório de informação; Software.
Thesaurus NAL:  Information retrieval; Information sources.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agricultura Digital (CNPTIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPTIA15460 - 1UMTSW - CDALICE1.02011.00034
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