BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Suínos e Aves.
Data corrente:  12/02/2015
Data da última atualização:  12/02/2015
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SILVA, M. L. B. da; SOARES, H. M.; FURIGO JÚNIOR, A.; SCHMIDELL, W.; CORSEIUL, H. X.
Afiliação:  MARCIO LUIS BUSI DA SILVA, CNPSA; HUGO MOREIRA SOARES, UFSC; AGENOR FURIGO JÚNIOR, UFSC; WILLIBALDO SCHMIDELL, UFSC; HENRY XAVIER CORSEIUL, UFSC.
Título:  Effects of nitrate injection on microbial enhanced oil recovery and oilfield reservoir souring.
Ano de publicação:  2014
Fonte/Imprenta:  Applied Biochemistry and Biotechnology, v. 174, n. 5, p. 1810-1821, 2014.
DOI:  10.1007/s12010-014-1161-2
Idioma:  Português
Conteúdo:  Column experiments were utilized to investigate the effects of nitrate injection on sulfate-reducing bacteria (SRB) inhibition and microbial enhanced oil recovery (MEOR). An indigenous microbial consortium collected from the produced water of a Brazilian offshore field was used as inoculum. The presence of 150 mg/L volatile fatty acids (VFA´s) in the injection water contributed to a high biological electron acceptors demand and the establishment of anaerobic sulfate-reducing conditions. Continuous injection of nitrate (up to 25 mg/L) for 90 days did not inhibit souring. Contrariwise, in nitrogen-limiting conditions, the addition of nitrate stimulated the proliferation of ?-Proteobacteria (including SRB) and the associated sulfide concentration. Denitrification-specific nirK or nirS genes were not detected. A sharp decrease in water interfacial tension (from 20.8 to 14.5 mN/m) observed concomitantly with nitrate consumption and increased oil recovery (4.3 % v/v) demonstrated the benefits of nitrate injection on MEOR. Overall, the results support the notion that the addition of nitrate, at this particular oil reservoir, can benefit MEOR by stimulating the proliferation of fortuitous biosurfactant-producing bacteria. Higher nitrate concentrations exceeding the stoichiometric volatile fatty acid (VFA) biodegradation demands and/or the use of alternative biogenic souring control strategies may be necessary to warrant effective SRB inhibition down gradient from the injection wells.
Palavras-Chave:  Nitrate.
Thesagro:  Biotecnologia; Impacto ambiental; Meio ambiente; Nitrato; Óleo; Resíduo químico.
Thesaurus Nal:  Biodegradation; Chemical residues; Environmental impact; Oil fields.
Categoria do assunto:  --
URL:  http://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/117935/1/final7466.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Suínos e Aves (CNPSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPSA19880 - 1UPCAP - DD

Voltar







Ordenar por: RelevânciaAutorTítuloAnoImprime registros no formato resumido      Imprime registros no formato resumido
Registros recuperados : 5
Primeira ... 1 ... Última
1.Imagem marcado/desmarcadoBRESSAN, C. R.; KUNZ, A.; SCHMIDELL, W.; SOARES, H. M. Toxicity of the colistin sulfate antibiotic used in animal farming to mixed cultures of nitrifying organisms. Water, Air and Soil Pollution, v. 224, n. 1441, 2013.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves.
Visualizar detalhes do registroAcesso restrito ao objeto digitalImprime registro no formato completo
2.Imagem marcado/desmarcadoDIAS, J. M. C. S.; FACCIOTTI, M. C. R.; SCHMIDELL, W. Temperatura otima para producao industrial de Azospirillum brasiliense sp 245 em frutose. Revista de Microbiologia, Sao Paulo, v.22, n.3, p.39, 1991. Suplemento. Resumo
Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.
Visualizar detalhes do registroImprime registro no formato completo
3.Imagem marcado/desmarcadoDIAS, J. M. C. S.; FACCIOTTI, M. C. R.; SCHMIDELL, W. Temperatura otima para producao industrial de Azospirillum brasiliense sp 245 em Glicerol. Revista de Microbiologia, Sao Paulo, v.22, n.3, p.39, 1991. Suplemento. Resumo
Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.
Visualizar detalhes do registroImprime registro no formato completo
4.Imagem marcado/desmarcadoTRINDADE, A. M. G.; MULLER, J. M.; PEREIRA, G. E.; SCHMIDELL, W. Composição mineral de vinhos orgânicos Sauvignon blanc elaborados a partir de diferentes fases de maturação das uvas no Vale do São Francisco, Brasil. In: CONGRESSO LATINO-AMERICANO DE VITICULTURA E ENOLOGIA, 15.; CONGRESSO BRASILEIRO DE VITICULTURA E ENOLOGIA, 13., 2015, Bento Gonçalves. Resumos... Bento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho: Associação Brasileira de Enologia, 2015. 1 Pen drive.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido; Embrapa Uva e Vinho.
Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
5.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, M. L. B. da; SOARES, H. M.; FURIGO JÚNIOR, A.; SCHMIDELL, W.; CORSEIUL, H. X. Effects of nitrate injection on microbial enhanced oil recovery and oilfield reservoir souring. Applied Biochemistry and Biotechnology, v. 174, n. 5, p. 1810-1821, 2014.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves.
Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
Registros recuperados : 5
Primeira ... 1 ... Última
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Informática Agropecuária
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
PABX: SAC (19) 3211-5743
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional