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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  08/01/2015
Data da última atualização:  18/02/2016
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  NEVES JUNIOR, A. C. V.; MELO, A.; PINHO, C.; CONEGLIAN, R. C. C.; SOARES, A. G.; FERREIRA, I. M. P. L. V. O.
Afiliação:  AUGUSTO C. V. NEVES JUNIOR, UFRJ; ARMINDO MELO, UNIVERSIDADE DO PORTO; CARINA PINHO, UNIVERSIDADE DO PORTO; REGINA C. C. CONEGLIAN, UFRRJ; ANTONIO GOMES SOARES, CTAA; ISABEL M. P. L. V. O. FERREIRA, UNIVERSIDADE DO PORTO.
Título:  Response surface methodology for optimization of cyanamide analysis by in situ derivatization and dispersive liquid-liquid microextraction.
Ano de publicação:  2014
Fonte/Imprenta:  Journal of chemometrics, v. 28, n. 9, p. 716-724, may 2014.
DOI:  10.1002/cem.2639
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Cyanamide is widely used for agricultural purposes; therefore, its residues can be found in water. A new method was developed for its quantification usingin situ derivatization with 2,6-dimethyl-4-quinolinecarboxylic acid N-hydroxysuccinimide ester followed by dispersive liquid–liquid microextraction (DLLME) and high-performance liquid chromatography/fluorescence analysis. Multivariate chemometric techniques were successfully used to obtain the optimum conditions for direct derivatization and DLLME extraction. Derivatization parameters and DLLME extraction conditions were optimized by a two-step design, 2k factorial design for screening, and central composite design for optimization. Best derivatization conditions were addition of 600?L of derivatizing reagent, a temperature of 4ºC, and pH 8.5, whereas for optimum extraction 800?L of solvent, 30% NaCl conc. w/v, and pH 3.8 were chosen. The analytical performance of the method for routine analysis was evaluated. Excellent linearity was achieved from 10 to 200?gL -1with a correlation factor of 0.9996. Precision ranged from 3.5% to 5.5% for intraday assays and 8.5% to 8.6% for interday assays. The mean recoveries performed on water from different origins (ground, river,sea, tap, and mineral) at three levels of concentration (20, 75, and 200?gL-1) ranged from 90.2% to 110.2%.
Palavras-Chave:  Análise quimiométrico; Chemometric analyses; Cyanamide; Derivazação in situ; Dispersão líquido-líquido; Dispersive liquid-liquid; In situ derivatization; Microextração.
Thesaurus Nal:  microextraction.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CTAA12477 - 1UPCAP - PP2014/1422014.00142
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1.Imagem marcado/desmarcadoPINTO, E.; SOARES, A. G.; FERREIRA, I. M. P. L. V. O. Quantitative analysis of glyphosate, glufosinate and AMPA in irrigation water by in situ derivatization-dispersive liquid-liquid microextraction combined with UPLC-MS/MS. Analytical Methods, v. 10, p. 554-561, 2018. 8 p.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.
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2.Imagem marcado/desmarcadoNEVES JUNIOR, A. C. V.; MELO, A.; PINHO, C.; CONEGLIAN, R. C. C.; SOARES, A. G.; FERREIRA, I. M. P. L. V. O. Response surface methodology for optimization of cyanamide analysis by in situ derivatization and dispersive liquid-liquid microextraction. Journal of chemometrics, v. 28, n. 9, p. 716-724, may 2014.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.
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3.Imagem marcado/desmarcadoGALVAN-LIMA, A.; CUNHA, S. C.; MARTINS, Z. E.; SOARES, A. G.; FERREIRA, I. M. P. L. V. O.; FARAH, A. Headspace volatolome of peel flours from citrus fruits grown in Brazil. Food Research International, v. 150, 110801, 2021. 11 p.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.
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4.Imagem marcado/desmarcadoGOUVÊA, A. C. M. S.; MELO, A.; SANTIAGO, M. C. P. de A.; PEIXOTO, F. M.; FREITAS, V.; GODOY, R. L. de O.; FERREIRA, I. M. P. L. V. O. Identification and quantification of anthocyanins in fruits from Neomitranthes obscura (DC.) N. Silveira an endemic specie from Brazil by comparison of chromatographic methodologies. Food Chemistry, n. 185, p. 277-283, 2015.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.
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5.Imagem marcado/desmarcadoPEIXOTO, F. M.; FERNANDES, I.; GOUVÊA, A. C. M. S.; SANTIAGO, M. C. P. de A.; BORGUINI, R. G.; MATEUS, N.; FREITAS, V.; GODOY, R. L. de O.; FERREIRA, I. M. P. L. V. O. Simulation of in vitro digestion coupled to gastric and intestinal transport models to estimate absorption of anthocyanins from peel powder of jabuticaba, jamelão and jambo fruits. Journal of Functional Foods, v. 24, p. 373-381, 2016.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
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