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Biblioteca(s):  Embrapa Agroenergia.
Data corrente:  02/01/2015
Data da última atualização:  20/09/2017
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  COSTA, O. Y. A.; SOUTO, B. de M.; TUPINAMBÁ, D. D.; BERGMANN, J. C.; KYAW, C. M.; KRUGGER, R. H.; BARRETO, C. C.; QUIRINO, B. F.
Afiliação:  O. Y. A. COSTA; BETULIA DE MORAIS SOUTO, CNPAE; D. D. TUPINAMBÁ; J. C. BERGMANN; C. M. KYAW; R. H. KRUGGER; C. C. BARRETO; BETANIA FERRAZ QUIRINO, CNPAE.
Título:  Microbial diversity in sugarcane ethanol production in a Brazilian distillery using a culture-independent method.
Ano de publicação:  2014
Fonte/Imprenta:  Journal of Industrial Microbiology & Biotechnology, Epub ahead of print, 18 Nov. 2014.
Páginas:  Não paginado.
DOI:  10.1007/s10295-014-1533-1
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Sugarcane ethanol production occurs in non-sterile conditions, and microbial contamination can decrease productivity. In this study, we assessed the microbial diversity of contaminants of ethanol production in an industrial facility in Brazil. Samples obtained at different stages were analyzed by pyrosequencing-based profiling of bacterial and archaeal 16S rRNA genes and the fungal internal transcribed spacer region. A total of 355 bacterial groups, 22 archaeal groups, and 203 fungal groups were identified, and community changes were related to temperature changes at certain stages. After fermentation, Lactobacillus and unclassified Lactobacillaceae accounted for nearly 100 % of the bacterial sequences. Predominant Fungi groups were ?unclassified Fungi,?Meyerozyma, and Candida. The predominant Archaea group was unclassified Thaumarchaeota. This is the first work to assess the diversity of Bacteria, and Archaea and Fungi associated with the industrial process of sugarcane-ethanol production using culture-independent techniques.
Thesagro:  Biodiversidade; Etanol; Fermentação; Indústria; Microbiologia.
Thesaurus Nal:  biodiversity; ethanol; fermentation; industry; microbiology.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroenergia (CNPAE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAE2538 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoRODRIGUES, A. P. O.; CARGNIN-FERREIRA, E. Morphology and histology of the Pirarucu (Arapaima gigas) digestive tract. International Journal of Morphology, Temuco, v. 35, n. 3, p. 950-957, Sept. 2017.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 2
Biblioteca(s): Embrapa Pesca e Aquicultura.
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2.Imagem marcado/desmarcadoRODRIGUES, A. P. O.; GOMINHO-ROSA, M. D. C.; CARGNIN-FERREIRA, E.; FRANCISCO, A. de; FRACALOSSI, D. M. Different utilization of plant sources by the omnivores jundiá catfish (Rhamdia quelen) and Nile tilapia (Oreochromis niloticus). Aquaculture Nutrition, Oxford, v. 18, n. 1, p. 65-72, Feb. 2012.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Pesca e Aquicultura.
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3.Imagem marcado/desmarcadoGONÇALVES, L. U.; RODRIGUES, A. P. O.; MORO, G. V.; CARGNIN-FERREIRA, E.; CYRINO, J. E. P. Morfologia e fisiologia do sistema digestório de peixes. In: FRACALOSSI, D. M.; CYRINO, J. E. P. (ed.). Nutriaqua: nutrição e alimentação de espécies de interesse para a aquicultura brasileira. Florianópolis: Sociedade Brasileira de Aquicultura e Biologia Aquática, 2012. p. 9-36.
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
Biblioteca(s): Embrapa Pesca e Aquicultura.
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4.Imagem marcado/desmarcadoBORSA, M.; SEIBERT, C. H.; ROSA, R. D.; STOCO, P. H.; CARGNIN-FERREIRA, E.; PEREIRA, A. M. L.; GRISARD, E. C.; ZANETTI, C. R.; PINTO, A. R. Detection of infectious myonecrosis virus in penaeid shrimps using immunoassays: usefulness of monoclonal antibodies directed to the viral major capsid protein. Archives of Virology, New York, v. 156, n. 1, p. 9-16, jan. 2011.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte.
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5.Imagem marcado/desmarcadoSEIBERT, C. H.; BORSA, M.; ROSA, R. D.; CARGNIN-FERREIRA, E.; PEREIRA, A. M. L.; GRISARD, E. C.; ZANETTI, C. R.; PINTO, A. R. Detection of major capsid protein of infectious myonecrosis virus in shrimps using monoclonal antibodies. Journal of Virological Methods, Amsterdam-Holanda, v. 169, n. 1, p. 169-175, 2010.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte.
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