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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroenergia. |
Data corrente: |
02/01/2015 |
Data da última atualização: |
20/09/2017 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
COSTA, O. Y. A.; SOUTO, B. de M.; TUPINAMBÁ, D. D.; BERGMANN, J. C.; KYAW, C. M.; KRUGGER, R. H.; BARRETO, C. C.; QUIRINO, B. F. |
Afiliação: |
O. Y. A. COSTA; BETULIA DE MORAIS SOUTO, CNPAE; D. D. TUPINAMBÁ; J. C. BERGMANN; C. M. KYAW; R. H. KRUGGER; C. C. BARRETO; BETANIA FERRAZ QUIRINO, CNPAE. |
Título: |
Microbial diversity in sugarcane ethanol production in a Brazilian distillery using a culture-independent method. |
Ano de publicação: |
2014 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Industrial Microbiology & Biotechnology, Epub ahead of print, 18 Nov. 2014. |
Páginas: |
Não paginado. |
DOI: |
10.1007/s10295-014-1533-1 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Sugarcane ethanol production occurs in non-sterile conditions, and microbial contamination can decrease productivity. In this study, we assessed the microbial diversity of contaminants of ethanol production in an industrial facility in Brazil. Samples obtained at different stages were analyzed by pyrosequencing-based profiling of bacterial and archaeal 16S rRNA genes and the fungal internal transcribed spacer region. A total of 355 bacterial groups, 22 archaeal groups, and 203 fungal groups were identified, and community changes were related to temperature changes at certain stages. After fermentation, Lactobacillus and unclassified Lactobacillaceae accounted for nearly 100 % of the bacterial sequences. Predominant Fungi groups were ?unclassified Fungi,?Meyerozyma, and Candida. The predominant Archaea group was unclassified Thaumarchaeota. This is the first work to assess the diversity of Bacteria, and Archaea and Fungi associated with the industrial process of sugarcane-ethanol production using culture-independent techniques. |
Thesagro: |
Biodiversidade; Etanol; Fermentação; Indústria; Microbiologia. |
Thesaurus Nal: |
biodiversity; ethanol; fermentation; industry; microbiology. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Agroenergia (CNPAE) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registros recuperados : 5 | |
2. |  | RODRIGUES, A. P. O.; GOMINHO-ROSA, M. D. C.; CARGNIN-FERREIRA, E.; FRANCISCO, A. de; FRACALOSSI, D. M. Different utilization of plant sources by the omnivores jundiá catfish (Rhamdia quelen) and Nile tilapia (Oreochromis niloticus). Aquaculture Nutrition, Oxford, v. 18, n. 1, p. 65-72, Feb. 2012.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Pesca e Aquicultura. |
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4. |  | BORSA, M.; SEIBERT, C. H.; ROSA, R. D.; STOCO, P. H.; CARGNIN-FERREIRA, E.; PEREIRA, A. M. L.; GRISARD, E. C.; ZANETTI, C. R.; PINTO, A. R. Detection of infectious myonecrosis virus in penaeid shrimps using immunoassays: usefulness of monoclonal antibodies directed to the viral major capsid protein. Archives of Virology, New York, v. 156, n. 1, p. 9-16, jan. 2011.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte. |
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5. |  | SEIBERT, C. H.; BORSA, M.; ROSA, R. D.; CARGNIN-FERREIRA, E.; PEREIRA, A. M. L.; GRISARD, E. C.; ZANETTI, C. R.; PINTO, A. R. Detection of major capsid protein of infectious myonecrosis virus in shrimps using monoclonal antibodies. Journal of Virological Methods, Amsterdam-Holanda, v. 169, n. 1, p. 169-175, 2010.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 2 |
Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte. |
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Registros recuperados : 5 | |
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