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Registros recuperados : 264 | |
164. |  | LIMA, M. E. C. de; OLIVEIRA, H. K. G.; MONTEIRO, A. F. M.; FAZOLIN, M. Avaliação inseticida de composições químicas por adição de monoterpenos, sesquiterpenos e fenilpropanoides ao dilapiol. In: SEMINÁRIO DA EMBRAPA ACRE DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA E PÓS-GRADUAÇÃO, 1., 2018, Rio Branco, AC. Pesquisa e inovação para a Agropecuária no Acre: anais. Rio Branco, AC: Embrapa Acre, 2019. p. 51-56. Apresentação oral. (Embrapa Acre. Eventos técnicos & científicos, 1). Biblioteca(s): Embrapa Acre. |
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165. |  | ALÉCIO, M. R.; ESTRELA, J. L. V.; FAZOLIN, M.; CATANI, V.; LIMA, M. S. de. Avaliação do óleo de Piper hispidinervum como inseticida para larvas de Tenebrio molitor (Coleoptera: Tenebrionidae). In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ENTOMOLOGIA, 20., 2004, Gramado, RS. Programa e resumos... [Bento Gonçalves]: Embrapa Uva e Vinho; Sociedade Entomológica do Brasil, 2004. EN-640. p. 533. Biblioteca(s): Embrapa Acre. |
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168. |  | BOIÇA JÚNIOR, A. L.; MATIOLI, J. C.; FAZOLIN, M.; NAKANO, O.; RIVERO, R. C. Difusão de fosfina no interior de cupinzeiros de Cornitermes cumulans (Kollar) (Isoptera: Termitidae). Anais da Sociedade Entomologica do Brasil, Londrina, v. 21, n. 3, p. 307-317, 1992. Biblioteca(s): Embrapa Acre. |
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176. |  | SILVA, T. P. da; FAZOLIN, M.; MARQUES, A. C. da S.; MONTEIRO, A. F. M. Importância dos fenilpropanoides na ação inseticida das frações do óleo essencial de Piper aduncum L. In: SEMINÁRIO DA EMBRAPA ACRE DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA E PÓS-GRADUAÇÃO, 6., 2023, Rio Branco, AC. Sistemas agroalimentares sustentáveis e o futuro da Amazônia: anais. Rio Branco, AC: Embrapa Acre, 2024. p. 22-26. Apresentação oral. (Embrapa Acre. Eventos técnicos & científicos, 6). Coordenador: Jacson Rondinelli da Silva Negreiros. Biblioteca(s): Embrapa Acre. |
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177. |  | MARQUES, A. C. da S.; FAZOLIN, M.; SILVA, T. P. da; MONTEIRO, A. F. M. Importância dos monoterpenos hidrocarbonados na ação inseticida das frações do óleo essencial de Piper aduncum L. In: SEMINÁRIO DA EMBRAPA ACRE DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA E PÓS-GRADUAÇÃO, 6., 2023, Rio Branco, AC. Sistemas agroalimentares sustentáveis e o futuro da Amazônia: anais. Rio Branco, AC: Embrapa Acre, 2024. p. 27-30. Apresentação oral. (Embrapa Acre. Eventos técnicos & científicos, 6). Coordenador: Jacson Rondinelli da Silva Negreiros. Biblioteca(s): Embrapa Acre. |
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178. |  | VIANA, L. de O.; CAVALCANTE, E. S.; MONTEIRO, A. F. M.; FAZOLIN, M. Influência da decomposição solar sobre a eficácia inseticida do óleo essencial de Piper aduncum L. no controle da lagarta-do-cartucho do milho. In: CONGRESSO REGIONAL DE PESQUISA DO ESTADO DO ACRE, 2.; SEMINÁRIO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA UFAC, 25., 2016, Rio Branco/Cruzeiro do Sul. Inovação: sustentabilidade e desenvolvimento regional: anais. Rio Branco, AC: Edufac, 2016. p. 125. Biblioteca(s): Embrapa Acre. |
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180. |  | MACCAGNAN, D. H. B.; TOLEDO, M. A. de; MARTINELLI, N. M.; FAZOLIN, M. Registro de ocorrência de Carineta dolosa Boulard 1985, C. rufescens (Fabricius, 1803), C. viridicolis (Germar, 1830) e C. spoliata (Walker, 1858) (Hemiptera: Tibicinidae) em Rio Branco-AC. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ENTOMOLOGIA, 20., 2004, Gramado. Programas e resumos... [Bento Gonçalves]: Embrapa Uva e Vinho; Sociedade Entomológica do Brasil, 2004. EN-751. p. 626. Biblioteca(s): Embrapa Acre. |
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Registros recuperados : 264 | |
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 | Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Semiárido. Para informações adicionais entre em contato com cpatsa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
29/05/2019 |
Data da última atualização: |
02/12/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
CAMARGO, A. C. de; BIASOTO, A. C. T.; SCHWEMBER, A. R.; GRANADO, D.; RASERA, G. B.; FRANCHIN, M.; ROSALEN, P. L.; ALENCAR, S. M.; SHAHIDI, F. |
Afiliação: |
Adriano Costa de Camargo; ALINE TELLES BIASOTO MARQUES, CPATSA; Andrés R. Schwember; Daniel Granato; Gabriela Boscariol Rasera; Marcelo Franchin; Pedro L. Rosalen; Severino Matias Alencar; Fereidoon Shahidi. |
Título: |
Should we ban total phenolics and antioxidant screening methods? The link between antioxidant potential and activation of NF-KB using phenolic compounds from grape by-products. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
Food Chemistry, v. 290, p. 229-238, 2019. |
DOI: |
10.1016/j.foodchem.2019.03.145 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Free radical imbalance is associated with several chronic diseases. However, recent controversies have put in check the validity of colorimetric methods to screen the functionality of polyphenols. Therefore, in this study two antioxidant methods, based on chemical reactions, were tested for their ability in anticipating the reduction of the activation of NF-κB using LPS-activated RAW 264.7 macrophages, selected as a biological model. Grape processing by-products from winemaking showed higher total phenolic content (TPC), antioxidant capacity towards peroxyl radical (31.1%) as well as reducing power (39.5%) than those of grape juice by-products. The same trend was observed when these samples were tested against LPS-activated RAW 264.7 macrophages by reducing the activation NF-κB. Feedstocks containing higher TPC and corresponding ORAC and FRAP results translated to higher reduction in the activation of NF-κB (36.5%). Therefore, this contribution demonstrates that colorimetric methods are still important screening tools owing their simplicity and widespread application. |
Palavras-Chave: |
Compostos fenólicos; Fenólicos bioativos; Redução de poder antioxidante férrico. |
Thesagro: |
Subproduto; Uva. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
Marc: |
LEADER 02041naa a2200289 a 4500 001 2109420 005 2019-12-02 008 2019 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1016/j.foodchem.2019.03.145$2DOI 100 1 $aCAMARGO, A. C. de 245 $aShould we ban total phenolics and antioxidant screening methods? The link between antioxidant potential and activation of NF-KB using phenolic compounds from grape by-products.$h[electronic resource] 260 $c2019 520 $aFree radical imbalance is associated with several chronic diseases. However, recent controversies have put in check the validity of colorimetric methods to screen the functionality of polyphenols. Therefore, in this study two antioxidant methods, based on chemical reactions, were tested for their ability in anticipating the reduction of the activation of NF-κB using LPS-activated RAW 264.7 macrophages, selected as a biological model. Grape processing by-products from winemaking showed higher total phenolic content (TPC), antioxidant capacity towards peroxyl radical (31.1%) as well as reducing power (39.5%) than those of grape juice by-products. The same trend was observed when these samples were tested against LPS-activated RAW 264.7 macrophages by reducing the activation NF-κB. Feedstocks containing higher TPC and corresponding ORAC and FRAP results translated to higher reduction in the activation of NF-κB (36.5%). Therefore, this contribution demonstrates that colorimetric methods are still important screening tools owing their simplicity and widespread application. 650 $aSubproduto 650 $aUva 653 $aCompostos fenólicos 653 $aFenólicos bioativos 653 $aRedução de poder antioxidante férrico 700 1 $aBIASOTO, A. C. T. 700 1 $aSCHWEMBER, A. R. 700 1 $aGRANADO, D. 700 1 $aRASERA, G. B. 700 1 $aFRANCHIN, M. 700 1 $aROSALEN, P. L. 700 1 $aALENCAR, S. M. 700 1 $aSHAHIDI, F. 773 $tFood Chemistry$gv. 290, p. 229-238, 2019.
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Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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