BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  18/03/2014
Data da última atualização:  04/06/2014
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  MOREIRA, A. M.; BASSINELLO, P. Z.; CALIARI, M.; BORBA, T. C. O.
Afiliação:  ADRIANE M. MOREIRA, pós-graduanda UFG; PRISCILA ZACZUK BASSINELLO, CNPAF; MARCIO CALIARI, UFG; TEREZA CRISTINA DE OLIVEIRA BORBA, CNPAF.
Título:  Proposed methodology for quality preselection of rice populations.
Ano de publicação:  2014
Fonte/Imprenta:  Cereal Chemistry, St. Paul, v. 91, n. 2, p. 201-206, Mar./Apr. 2014.
DOI:  http://dx.doi.org/10.1094/CCHEM-08-13-0152-R
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The evaluation of culinary and sensory characteristics of a particular cultivar is an important trait for rice grain quality because it guides decisions for breeding programs and allows the prediction of rice market acceptance. The aim of this study was to apply direct and indirect tests for the characterization of the grain quality in a segregating rice population under different treatments (2 × 2). A methodology was proposed from the data based on mathematical equations to aid rice breeding programs in the preselection of promising genotypes. Grain samples were evaluated for apparent amylose content, gelatinization temperature, and viscoamylographic profile. In addition, the samples were subjected to a cooking test. The evaluated parameters were weighted and grouped into two linear equations, yielding scores that were subjected to the selection criteria. Using this methodology, families of the studied population were preselected, which reduced the number of samples for final selection by at least 76%. The physical-chemical analysis did not indicate a direct positive correlation to accurately infer the culinary and sensorial quality of the rice for human consumption, but this analysis was shown to be useful in the preselection of lineages through the proposed strategy.
Palavras-Chave:  Qualidade do grão.
Thesagro:  Amilose; Análise organoleptica; Arroz.
Thesaurus Nal:  Amylose; Sensory properties.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAF32544 - 1UPCAP - DD2014.0262014.026
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1.Imagem marcado/desmarcadoGOES, L. H. S. Produtividade, composição bromatológica e características de fermentação da silagem da rama de cultivares de mandioca. 2015. Dissertação (Mestrado) - Universidade Federal de Sergipe, São Cristóvão, Sergipe. 45 p. Orientador: Prof. Dr. Evandro Neves Muniz, Embrapa Tabuleiros Costeiros.
Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros.
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2.Imagem marcado/desmarcadoSOUZA, E. Y. B.; SOBRAL, A. J. S.; MUNIZ, E. N.; RANGEL, J. H. de A.; CASTRO FILHO, E. S.; OLIVEIRA, D. S.; ANDRADE, C. de O.; NASCIMENTO, I. M. R.; GOES, L. H. S. Avaliação da composição química da silagem da parte aérea de 29 diferentes genótipos de mandioca. In: SEMINÁRIO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA E PÓS-GRADUAÇÃO DA EMBRAPA TABULEIROS COSTEIROS, 5., 2015, Aracaju. Anais... Brasília, DF: Embrapa, 2015. p. 280, ref. 236-243. 1 CD-ROM. Editor Técnico: Marcelo Ferreira Fernandes.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros.
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3.Imagem marcado/desmarcadoSOBRAL, A. J. S.; SOUZA, E. Y. B.; MUNIZ, E. N.; RANGEL, J. H. de A.; CASTRO FILHO, E. S.; OLIVEIRA, D. S.; ANDRADE, C. de O.; NASCIMENTO, I. M. R.; GOES, L. H. S. Digestibilidade in vitro e características da fermentação da silagem da parte aérea de 29 cultivares de mandioca. In: SEMINÁRIO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA E PÓS-GRADUAÇÃO DA EMBRAPA TABULEIROS COSTEIROS, 5., 2015, Aracaju. Anais... Brasília, DF: Embrapa, 2015. p. 280, ref. 266-272. 1 CD-ROM. Editor Técnico: Marcelo Ferreira Fernandes.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros.
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