Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br.
Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  16/09/2013
Data da última atualização:  16/09/2013
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  BARROSO, M. V.; CARVALHO, C. V. A. de; ANTONIASSI, R.; CERQUEIRA, V. R.
Afiliação:  M. V. BARROSO, INCAPER; C. V. A. DE CARVALHO, UFSC; ROSEMAR ANTONIASSI, CTAA; V. R. CERQUEIRA, UFSC.
Título:  Use of the copepod Acartia tonsa as the first live food for larvae of the fat snook Centropomus parallelus.
Ano de publicação:  2013
Fonte/Imprenta:  Aquaculture, v. 388-391, p. 153-158, Apr. 2013.
DOI:  10.1016/j.aquaculture.2013.01.022
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  High-quality live food is essential for reducing the frequent high mortality of newly hatched fat snook (Centropomus parallelus) larvae in hatcheries. Copepods, a rich nutrition source, cultivated with the microalgae Chaetoceros muelleri and Isochrysis galbana, were evaluated as food for 0?14-day-old larvae. Two experiments were performed using nine 50-L tanks stocked with 2500 embryonated fat snook eggs. Three different dietary (treatments) were tested in triplicate: Experiment 1, Treatment 1 (Control), using rotifers Brachionus rotundiformis (20 mL? 1); Treatment 2 (Copepod), larvae were fed with Acartia tonsa (nauplii and copepodits, 0.1 mL? 1); and Treatment 3 (Mixed), larvae were fed with A. tonsa (0.05 mL? 1) and rotifers (10 mL? 1). In Experiment 2 to increase the density of live food, food organisms and the phytoplankton were introduced into the experimental tanks with the embryonated eggs and were stocked: Treatment 1, 20 rotifers mL? 1; Treatment 2, 0.5 copepods mL? 1; and Treatment 3, 10 rotifers mL? 1 and 0.25 copepods mL? 1. In Experiment 1, the Mixed Treatment increased significantly the survival rate (16.0% ± 7.5%) and mean larval weight (0.84 ± 0.05 mg) in relation to the other treatments. In Experiment 2, we observed significant improvements in larval notochord flexion in the Copepod and Mixed Treatment. The essential fatty acid profile of fat snook eggs had a DHA:EPA:ARA ratio of 11.4:2.4:1.0 while larvae in the Mixed and Copepods Treatments had ratios of 2... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Incubadora.
Thesagro:  Ácido graxo; Lipídio; Peixe marinho; Robalo.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CTAA11884 - 1UPCAP - PP2013/0642013.00064
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Caprinos e Ovinos.
Data corrente:  10/11/2010
Data da última atualização:  23/09/2019
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  GUERRA, I. C. D.; MADRUGA, M. S.; MOREIRA, R. T.; MEIRELES, B. R. L. A.; FÉLEX, S. S. S.; BENEVIDES, S. D.
Afiliação:  Pós-Graduando, UFPB; UFPB; UFPB; Graduando UFPB; Graduando, UFPB; SELENE DAIHA BENEVIDES, CNPC.
Título:  Efeito da adição de gordura suína na aceitação de mortadelas elaboradas com carne de ovinos de descarte.
Ano de publicação:  2010
Fonte/Imprenta:  In: SIMPÓSIO IBERO-AMERICANO EM ANÁLISE SENSORIAL, 6., 2010, São Paulo. Anais do simpósio. São Paulo: Associação Brasileira de Ciências Sensoriais, 2010. 1 f. 1 CD-ROM.
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Análise sensorial; Avaliação sensorial; Embutido cozido; Gordura suína.
Thesagro:  Carne; Mortadela; Ovino; Tecnologia de alimento.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/28475/1/rac-Efeito-da-adicao-de-gordura-suina-na-aceitacao-de-mortadelas-elaboradas-com-carne.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPC23567 - 1UPCRA - DD
Fechar
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional