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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Caprinos e Ovinos.
Data corrente:  10/09/2013
Data da última atualização:  05/04/2019
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  BURITI, F. C. A.; SANTOS, K. M. O. dos; SOMBRA, V. G.; MACIEL, J. S.; SÁ, D. M. A. T.; SALLES, H. O.; OLIVEIRA, G.; PAULA, R. C. M. de; FEITOSA, J. P. A.; MOREIRA, A. C. O. M.; MOREIRA, R. A.; EGITO, A. S. do.
Afiliação:  Flávia C. A. Buriti, Universidade Estadual da Paraíba, Departamento de Farmácia - Campina Grande, Paraíba, Brazil; KARINA MARIA OLBRICH DOS SANTOS, CNPC; Venícios G. Sombra, Universidade Federal do Ceará (UFC), Departamento de Química Orgânica e Inorgânica - Fortaleza, Ceará, Brazil; Jeanny S. Maciel, UFC - Fortaleza, Ceará, Brazil; Daniele M. A. Teixeira Sá, Instituto Federal de Educação Ciência e Tecnologia do Ceará, Campus de Sobral - Sobral, Ceará, Brazil; HEVILA OLIVEIRA SALLES, CNPC; Gilcenara Oliveira, Universidade de Fortaleza (Unifor), Centro de Ciências Tecnológicas - Fortaleza, Ceará, Brazil; Regina C. M. de Paula, UFC - Fortaleza, Ceará, Brazil; Judith P. A. Feitosa, UFC - Fortaleza, Ceará, Brazil; Ana C. O. Monteiro Moreira, Universidade de Fortaleza (Unifor), Centro de Ciências da Saúde - Fortaleza, Ceará, Brazil; Renato A. Moreira, Universidade de Fortaleza (Unifor), Centro de Ciências da Saúde - Fortaleza, Ceará, Brazil; ANTONIO SILVIO DO EGITO VASCONCELOS, CNPC.
Título:  Characterisation of partially hydrolysed galactomannan from Caesalpinia pulcherrima seeds as a potential dietary fibre.
Ano de publicação:  2014
Fonte/Imprenta:  Food Hydrocolloids, v. 35, p. 512-521, March, 2014.
DOI:  10.1016/j.foodhyd.2013.07.015
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: A galactomannan extracted from the endosperm of Caesalpinia pulcherrima seeds was submitted to partial enzymatic hydrolysis to overcome the limitation of use of this polysaccharide as a dietary fibre ingredient, since the intact galactomannan may promote a considerable increase in the viscosity of food products, even when added at low concentrations. The total dietary fibre recovered from the partially hydrolysed galactomannan (PHGM) was 78.27%. The molar mass of PHGM and the absolute viscosity of aqueous solutions were reduced in relation to the intact galactomannan. Nevertheless, their structural characteristics were very similar when evaluated by thermogravimetric analysis, infrared spectroscopy, and also by 1 H and 13C nuclear magnetic resonance. A lack of growth promotion in the food-grade strains tested using PHGM during a preliminary in vitro fermentation assay suggests that the metabolism of these microorganisms most likely would not affect the galactomannan content in products during their production and storage. PHGM presented suitable properties to be added as an alternative dietary fibre source in a wide range of food products, particularly in beverages.
Palavras-Chave:  Absolute viscosity; Dietary fibre; Enzima hidrolizada; Fibra dietética; Flamboyanzinho; Galactomanano; Guar substitute; Gum.
Thesagro:  Galactose; Goma; Polissacarídeo; Viscosidade.
Thesaurus Nal:  Caesalpinia pulcherrima; Enzymatic hydrolysis; Galactomannans.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPC27525 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Soja.
Data corrente:  17/07/2003
Data da última atualização:  24/06/2005
Autoria:  GAUDENCIO, C. de A.; COSTA, J. M.
Título:  Rotação de culturas com a soja, para a recuperação biológica de Latossolos roxos distróficos no Planalto Paranaense de Campo Mourão (04.0.94.326-11).
Ano de publicação:  2000
Fonte/Imprenta:  In: EMBRAPA SOJA. Resultados de pesquisa da Embrapa Soja, 1999. Londrina, 2000.
Páginas:  p. 114-118.
Série:  (Embrapa Soja. Documentos, 142).
Idioma:  Português
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Soja (CNPSO)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPSO20721 - 1UMTPL - --LV 633.340981E53r
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