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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Florestas. |
Data corrente: |
30/07/2013 |
Data da última atualização: |
30/07/2013 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
WELKE, J. E.; MANFROI, V.; ZANUS, M.; LAZZAROTTO, M.; ZINI, C. A. |
Afiliação: |
JULIANE ELISA WELKE, UFRGS; VITOR MANFROI, UFRGS; MAURO CELSO ZANUS, CNPUV; MARCELO LAZZAROTTO, CNPF; CLÁUDIA ALCARAZ ZINI, UFRGS. |
Título: |
Differentiation of wines according to grape variety using multivariate analysis of comprehensive two-dimensional gas chromatography with time-of-flight mass spectrometric detection data. |
Ano de publicação: |
2013 |
Fonte/Imprenta: |
Food Chemistry, n. 141, p. 3897-3905, 2013. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Headspace solid-phase microextraction (HS-SPME) combined with comprehensive two-dimensional gas chromatography with time-of-flight mass spectrometry detection (GCÂGC/TOFMS) was used to analyse the volatiles in five types of wines elaborated with grapes of Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay, Sauvignon Blanc and Pinot Noir varieties. Fisher ratio, principal component analysis (PCA) and stepwise linear discriminant analysis (SLDA) were used to develop a discriminant model and, as a result, 12 volatile compounds enabled differentiation and classification of wines according to grape cultivars. A detailed examination of GCÂGC/TOFMS data showed that the use of one-dimensional gas chromatography with a mass spectrometric detector (1D-GC/MS) would probably result in misidentification of some of these 12 compounds, as they showed partial coelution with other components in the first chromatographic dimension. |
Palavras-Chave: |
Brasil; Composto volátil; Espectofotometria; Fisher ratio; PCA; Rio grande do sul; Serra gaúcha; Volatie compound; Wine. |
Thesagro: |
Cromatografia Gasosa; Vinho. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Florestas (CNPF) |
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Origem |
Tipo/Formato |
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Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registros recuperados : 115 | |
2. | | BERTUCCI NETO, V.; FONSECA, R. F.; FARINAS, C. S.; RAMOS, R. A. Automação de processos de fermentação sólida para produção de enzimas com uso de resíduos. In: MILORI, D. M. B. P.; MARCONCINI, J. M.; MARTIN NETO, L.; BERTUCCI NETO, V.; SILVA, W. T. L. da (Ed.). Caracterização, Aproveitamento e Geração de Novos Produtos de Resíduos Agrícolas, Agroindustriais e Urbanos. São Carlos: Embrapa Instrumentação, 2010. p. 150-154.Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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4. | | CECCON, G.; CARNIEL, L. N. X.; DECIAN, M.; NUNES, D. P.; RAMOS, R. E. Avaliação de cultivares de aveia branca, em Mato Grosso do Sul, 2006. In: REUNIÃO DA COMISSÃO BRASILEIRA DE PESQUISA DE AVEIA, 27., 2007, Passo Fundo. Resultados experimentais. Passo Fundo: Universidade de Passo Fundo, 2007. p. 337-340. Organizado por Elmar Luiz Floss.Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica | Circulação/Nível: -- - -- |
Biblioteca(s): Embrapa Agropecuária Oeste. |
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7. | | BERTUCCI NETO, V.; FONSECA, R. F.; FARINAS, C. S.; RAMOS, R. A. Instrumentação para processos de fermentação sólida visando à produção de enzimas. In: SIMPÓSIO SOBRE INOVAÇÃO E CRIATIVIDADE CIENTÍFICA NA EMBRAPA, 2., 2010, Brasília, DF. Comunicações... Brasília, DF: Embrapa, 2010.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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11. | | RAMOS, N. P.; VIDAL, T. A.; RAMOS, R.; ROSSETTO, R.; NECHET, K. de L. Carbon dioxide enrichment effects on the decomposition of sugarcane residues. In: INTERNATIONAL SOCIETY OF SUGAR CANE TECHNOLOGISTS CONGRESS, 29., 2016, Chiang Mai, Thailand. Proceedings... Chiang Mai: International Society of Sugar Cane Technologists, v. 29, p. 28-33, 2016.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
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14. | | GEBLER, L.; BERTOL, I.; RAMOS, R. R.; LOUZADA, J. A. S.; MIQUELLUTI, D. J. Fósforo reativo: arraste superficial sob chuvas simuladas para diferentes coberturas vegetais. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, Campina Grande, v. 16, n. 1, p. 99-107, jan. 2012.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
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15. | | CECCON, G.; NUNES, D. P.; RAMOS, R. E.; MARIANI, J. A.; COLMAN, O. P. Crescimento e produtividade de milho safrinha, em dois espaçamentos entre linhas, em Dourados, MS, em 2006 e 2007. In: SEMINÁRIO NACIONAL MILHO SAFRINHA, 9., 2007, Dourados. Milho safrinha: rumo a estabilidade: anais. Dourados: Embrapa Agropecuária Oeste, 2007. p. 338-344. (Embrapa Agropecuária Oeste. Documentos, 89). Organizado por Gessi Ceccon e Luiz Alberto Staut.Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica | Circulação/Nível: -- - -- |
Biblioteca(s): Embrapa Agropecuária Oeste. |
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17. | | FONSECA, R. F.; BERTUCCI NETO, V.; FARINAS, C. S.; RAMOS, R. A. Desenvolvimento de sistema de aeração de biorreatores de fermentação em estado sólido. In: JORNADA CIENTÍFICA - EMBRAPA SÃO CARLOS, 2., 2010, São Carlos, SP. Anais... São Carlos: Embrapa Instrumentação Agropecuária: Embrapa Pecuária Sudeste, 2010. p. 66. (Embrapa Instrumentação Agropecuária. Documentos, 50).Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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18. | | COSTA, A. L. S.; RAMOS, R. A. L.; COSTA, J. B. P.; LIRA-GUEDES, A. C. Morfologia de frutos e sementes de Garcinia Macrophylla Mart. (Clusiaceae) em Floresta de Várzea do Estuário Amazônico Informativo ABRATES, Brasília, DF, v. 25, n. 2, set. 2015. Edição de Anais do XIX Congresso Brasileiro de Sementes, Foz do Iguaçu, 2015. 1 CD-ROM.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Amapá. |
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19. | | ROBBS, C. F.; RODRIGUES NETO, R. S.; RAMOS, R. S.; SIGIGAGLIA, C. Mancha bacteriana de melancia no Estado de Sao Paulo, causada por Pseudomonas pseudoalcaligenes. Subsp. Citrulli. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FITOPATOLOGIA, 24., Rio de Janeiro, 1991. Resumo... Fitopatologia Brasileira, Campinas, v. 16, n. 2, p. 48, 1991.Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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