BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Oriental.
Data corrente:  24/06/2013
Data da última atualização:  07/11/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  DELABONA, P. da S.; PIROTA, R. D. P. B.; CODIMA, C. A.; TREMACOLDI, C. R.; RODRIGUES, A.; FARINAS, C. S.
Afiliação:  PRISCILA DA SILVA DELABONA, CNPDIA/UFSCAR; ROSANGELA DONIZETE PERPETUA BUZON PIROTA, CNPDIA/UFSCAR; CARLA ALOIA CODIMA, CNPDIA/UFSCAR; CELIA REGINA TREMACOLDI, CPATU; ANDRÉ RODRIGUES, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE SANTA CRUZ; CRISTIANE SANCHEZ FARINAS, CNPDIA.
Título:  Effect of initial moisture content on two Amazon rainforest Aspergillus strains cultivated on agro-industrial residues: Biomass-degrading enzymes production and characterization.
Ano de publicação:  2013
Fonte/Imprenta:  Industrial Crops and Products, v. 42, p. 236-242, 2013.
DOI:  http://dx.doi.org/10.1016/j.indcrop.2012.05.035
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Production of biomass-degrading enzymes using inexpensive and readily available agricultural residues as substrates for solid-state fermentation (SSF) can contribute to a broader application of enzymes for the conversion of biomass into biofuels and chemicals. Among the operational parameters that affect SSF process efficiency, moisture content is one of the most important. This work evaluates the effect of initial moisture content on two Aspergillus strains (Aspergillus niger P47C3 and Aspergillus fumigatus P40M2), isolated from the Amazon rainforest and grown under SSF. Analyses were made of the biomass-degrading enzymes produced using different agro-industrial residues as carbon sources (wheat bran, sugar cane bagasse, soybean bran, and orange bagasse). The enzymatic complex produced by a selected strain of A. fumigatus was characterized in terms of optimum pH and temperature, and thermal stability. The most effective carbon sources for multienzyme production during Aspergillus cultivation were wheat and soybean bran, as well as a 1:1 mixture of sugar cane bagasse and wheat bran. Much higher activity values were achieved for β-glucosidase (105.8 IU/g) and xylanase (1055.6 IU/g) when wheat bran with 50% initial moisture content was used as substrate. Under this condition, endoglucanase and total cellulase activity values were 56.6 IU/g and 5.0 FPU/g, respectively. Characterization of the crude enzymatic complex showed that the A. fumigatus P40M2 enzymes were active in... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Resíduo agroindustrial.
Thesagro:  Biomassa.
Thesaurus Nal:  Amazonia.
Categoria do assunto:  K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Oriental (CPATU)
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CPATU47773 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoMAGALHÃES, A. M. de. Eficácia de limpeza durante o beneficiamento de tomate de mesa. Campinas, 2007. 84 f. Dissertação (Mestrado) - Universidade Estadual de Campinas, Campinas. Orientador: Prof. Dr. Marcos David Ferreira.
Tipo: Orientação de Tese de Pós-Graduação
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação.
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2.Imagem marcado/desmarcadoMAGALHÃES, A. M. de; FERREIRA, M. D. Avaliação da etapa de limpeza em sistemas de beneficiamento e classificação. In: FERREIRA, M. D. (Ed.). Colheita e beneficiamento de frutas e hortaliças. São Carlos, SP: Embrapa Instrumentação Agropecuária, 2008. p. 63-66.
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação.
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3.Imagem marcado/desmarcadoMAGALHÃES, A. M. de; FERREIRA, M. D. Effectiveness of cleaning during post harvest handling of fresh market tomatoes. In: INTERNATIONAL CONFERENCE OF AGRICULTURAL ENGINEERING; BRAZILIAN CONGRESS OF AGRICULTURAL ENGINEERING, 37.; INTERNATIONAL LIVESTOCK ENVIRONMENT SYMPOSIUM - ILES, 8., 2008, Foz do Iguaçu. Technology for all: sharing the knowledge for development. Proceedings... Foz do Iguaçu: SBEA, 2008. não paginado. 1 CD-ROM.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação.
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4.Imagem marcado/desmarcadoMAGALHÃES, A. M. de; FERREIRA, M. D.; MORETTI, C. L. Eficácia de limpeza durante o beneficiamento do tomate de mesa. Ciência rural, Santa Maria, v. 39, n. 9, p. 2431-2438, 2009.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças; Embrapa Instrumentação.
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5.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, M. C.; FERREIRA, M. D.; TESTEZLAF, R.; MAGALHÃES, A. M. de; FRANCO, A. T. O. Optimizing cleaning efficiency at a fresh market tomato packing line. In: INTERNATIONAL CONFERENCE OF AGRICULTURAL ENGINEERING; BRAZILIAN CONGRESS OF AGRICULTURAL ENGINEERING, 37.; INTERNATIONAL LIVESTOCK ENVIRONMENT SYMPOSIUM - ILES, 8., 2008, Foz do Iguaçu. Technology for all: sharing the knowledge for development. Proceedings... Foz do Iguaçu: SBEA, 2008. não paginado. 1 CD-ROM.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação.
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6.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, M. C. da; FRANCO, A. T. O.; FERREIRA, M. D.; MAGALHÃES, A. M. de; TESTEZLAF, R. Otimização da eficiência de limpeza em equipamento de beneficiamento de tomate de mesa. Engenharia Agrícola, Jaboticabal, v. 28, n. 4, p. 750-758, 2008.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: Nacional - A
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação.
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7.Imagem marcado/desmarcadoFRANCO, D. F.; MAGALHÃES, A. M. de; TERRES, A. L.; VERNETTI JÚNIOR, F. J.; RANGEL, P. H.; PINHEIRO, B.; CUTRIM, V.; MOURA NETO, F. P. Ensaio estadual de valor de cultivo e uso de linhagens promissoras de arroz irrigado da Embrapa-Clima Temperado, Rio Grande do Sul, safra 2001/2001. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ARROZ IRRIGADO, 2.; REUNIÃO DA CULTURA DO ARROZ IRRIGADO, 24., 2001, Porto Alegre. Anais... Porto Alegre: IRGA, 2001. p. 69-71.
Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão.
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