BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Pecuária Sudeste.
Data corrente:  06/12/2011
Data da última atualização:  17/02/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  PEZZOPANE, J. R. M.; SALVA, T. de J. G.; LIMA, V. B. de; FAZUOLI, L. C.
Afiliação:  JOSE RICARDO MACEDO PEZZOPANE, CPPSE; TEREZINHA DE JESUS GARCIA SALVA, IAC/CAMPINAS; VALÉRIA BITTENCOURT DE LIMA, IAC/CAMPINAS; LUIZ CARLOS FAZUOLI, IAC/CAMPINAS.
Título:  Agrometeorological parameters for prediction of the maturation period of Arabica coffee cultivars.
Ano de publicação:  2012
Fonte/Imprenta:  International Journal of Biometeorology v. 56, n. 5, p. 843-851, aug. 2012.
DOI:  10.1007/s00484-011-0486-6
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The objective of this study was to determine the harvest period of coffee fruits based on the relationship between agrometeorological parameters and sucrose accumulation in the seeds. Over the crop years 2004/2005 and 2006/2007, from 150 days after flowering (DAF) onwards, samples of 50 fruits of cultivars Mundo Novo IAC 376?4, Obatã IAC 1669?20 and Catuaí Vermelho IAC 144 were collected from coffee trees located in Campinas, Brazil. The endosperm of the fruits was freeze-dried, ground and analyzed for sucrose content by high-performance liquid chromatography. A weather station provided data to calculate the accumulated growing degree-day (GDD) units, and the reference (ETo) and actual (ETr) evapotranspiration rates. The results showed that the highest rates of sucrose accumulation occurred at the transition from the cane-green to the cherry phenological stage. Models for the estimation of sucrose content during maturation based on meteorological variables exhibited similar or better performance than the DAF variable, with better results for the variables GDD and ETo. The Mundo Novo cultivar reached the highest sucrose level in the endosperm after 2,790 GDD, while cultivar Catuaí attained its maximum sucrose concentration after the accumulated evapotranspiration rate has reached a value of 870 mm. As for cultivar Obatã, the maximum sucrose concentration was predicted with the same degree of accuracy using any of the parameters investigated. For the Obatã cultivar, the values... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Cup quality; Degree days.
Thesaurus Nal:  air temperature; sucrose.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Pecuária Sudeste (CPPSE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPPSE20752 - 1UPCAP - DDPROCI-2011.00184PEZ2011.00184
CPPSE21540 - 1UPCAP - DDPROCI-2012.00271PEZ2012.00271
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1.Imagem marcado/desmarcadoALMEIDA, K. M. de. Obtenção de misturas de óleos vegetais: otimização, caracterização e predição de propriedades físicas e químicas. 2012. 76 f. Tese (Doutorado em Engenharia Agrícola) - Universidade Federal de Campina Grande, Centro de Tecnologia e Recursos Naturais, Campina Grande, PB. Orientador: Everaldo Paulo de Medeiros - Embrapa Algodão; Orientadora: Josivanda Palmeira...
Tipo: Orientação de Tese de Pós-Graduação
Biblioteca(s): Embrapa Algodão.
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2.Imagem marcado/desmarcadoALMEIDA, K. M. de. Propriedades fisico-químicas e termofísicas do óleo de sementes de genótipos de mamoneira. 2009. 60 f. Dissertação (Mestrado em Engenharia Agrícola) - Universidade Federal de Campina Grande, Centro de Tecnologia e Recursos Naturais, Campina Grande, PB. Orientador: Juarez Paz Pedroza; Orientador: Napoleão Esberard de Macêdo Beltrão -...
Tipo: Orientação de Tese de Pós-Graduação
Biblioteca(s): Embrapa Algodão.
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3.Imagem marcado/desmarcadoALMEIDA, K. M. de; MEDEIROS, E. P. de; GOMES, J. P.; SOUSA, E. P. de; SANTOS, J. W. dos. Caracterização físico-química de misturas de óleos vegetais para fins alimentares. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, v. 8, n. 1, p. 218-222, jan./mar. 2013.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 4
Biblioteca(s): Embrapa Algodão.
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