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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Clima Temperado.
Data corrente:  11/12/2012
Data da última atualização:  11/12/2012
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  PEREIRA, M. C.; STEFFENS, R. S.; JABLONSKI, A.; HERTZ, P. F.; RIOS, A. O.; VIZZOTTO, M.; FLÔRES, S. H.
Afiliação:  MARINA C. PEREIRA; ROSANA S. STEFFENS; ANDRÉ JABLONSKI; PLINIO F. HERTZ; ALESSANDRO O. RIOS; MARCIA VIZZOTTO, CPACT; SIMONE H. FLÔRES.
Título:  Characterization, bioactive compounds and antioxidant potential of three Brazilian fruits.
Ano de publicação:  2012
Fonte/Imprenta:  Journal of Food Composition and Analysis, v. 29, p. 19-24, 2012.
ISSN:  0889-1575
DOI:  http://dx.doi.org/10.1016/j.jfca.2012.07.013
Idioma:  Português
Conteúdo:  With the objective of stimulating the cultivation and consumption of native Brazilian fruits, the physicochemical composition and antioxidant potential of three native species, namely the araticu-do-mato (Rollinia sylvatica A. St.-Hil.), pindo palm (Butia capitata (Mart.) Becc.) and mandacaru-de-três-quinas (Cereus hildmannianus K. Schum.) were determined in this study. The pindo palm fruit stood out because of its elevated carotenoid content (39.6 mg/g) and greater antioxidant capacity (26 mM trolox/g of fresh sample) by the ABTS (2,2-azino-bis-3-ethylbenzothiazoline-6-sulfonic) method, although by the DPPH (2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl) method, the pindo palm fruit (3847.5 g of fresh sample/g DPPH) and mandacaru-de-tre?s-quinas fruit (3249.8 g of fresh sample/g DPPH) were considered to have the same antioxidant potential with no difference between them. The mandacaru-de-tre?s-quinas fruit also showed the highest total phenolic compound content (1337.3 mg/100 g). Although the araticu-do-mato presented the highest vitamin C content (0.32 mg/g), it did not differ statistically from the mandacaru-de-tre?s-quinas fruit (0.25 mg/g); on the other hand, it was considered to be equal to the pindo palm fruit (0.23 mg/g). The araticu-do-mato also showed the best result for the TSS/TTA (total soluble solids/total titratable acidity) ratio (41.92), thus it was adequate for in natura consumption and for processing as well.
Palavras-Chave:  Antioxidant; Biodiversity and nutrition; Brasil; Fruta Nativa; Native fruits.
Thesagro:  Analise de Alimento; Antioxidante; Biodiversidade; Carotenoide; Composição de Alimento; Composição Quimica; Fruta; Nutrição.
Thesaurus Nal:  Brazil; Carotenoids; Chemical composition; Food analysis; Food composition.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Clima Temperado (CPACT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPACT16085 - 1UPCAP - DD002282012.00228
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Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido.
Data corrente:  25/07/2017
Data da última atualização:  16/04/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  ALMEIDA NETO, M. A.; SANTOS, J. M. B. dos; BASTOS, D. C.; CALGARO, M.; CARVALHO, I. R. B. de.
Afiliação:  MANOEL ALVES DE ALMEIDA NETO, UNIVERSIDADE DE PERNAMBUCO; JÉSSICA MEDEIROS BARBOSA DOS SANTOS, UNIVERSIDADE DE PERNAMBUCO; DEBORA COSTA BASTOS, CPATSA; MARCELO CALGARO, CPATSA; ITAMARA RAYANNY BESSA DE CARVALHO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO VALE DO SÃO FRANCISCO.
Título:  Características físico-químicas do pomelo Star Ruby (Citrus paradisi Macfad) sobre os porta-enxertos Limão Cravo e Índio.
Ano de publicação:  2017
Fonte/Imprenta:  In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA SEMIÁRIDO, 12., 2017, Petrolina. Anais... Petrolina: Embrapa Semiárido, 2017.
Páginas:  p. 63-68
Série:  (Embrapa Semiárido. Documentos, 279).
Idioma:  Português
Conteúdo:  Esse trabalho tem como objetivo realizar a caracterização físico-química do pomelo Star Ruby sobre os porta-enxertos Limão Cravo e Índio no estádio de maturação maduro.
Palavras-Chave:  Caracterização físico-química; Citros; Grapefruit; Star Ruby.
Thesagro:  Limão; Limão Cravo; Maturação; Pomelo; Porta Enxerto.
Thesaurus NAL:  Citrus.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/162073/1/Artigo-8.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPATSA56718 - 1UMTAA - DD
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