BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Caprinos e Ovinos. Para informações adicionais entre em contato com cnpc.biblioteca@embrapa.br.
Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Caprinos e Ovinos.
Data corrente:  01/11/2012
Data da última atualização:  26/11/2018
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SCHNEIDER, S.; SIEGMUND-SCHULTZE, M.; HOLANDA JUNIOR, E. V.; ALVES, F. S. F.
Afiliação:  Sarah Schneider, Institute of Animal Production in the Tropics and Subtropics, Universität Hohenheim - Germany; Marianna Siegmund-Schultze, Institute of Animal Production in the Tropics and Subtropics, Universität Hohenheim - Germany; EVANDRO VASCONCELOS HOLANDA JUNIOR, CNPC; FRANCISCO SELMO FERNANDES ALVES, CNPC.
Título:  Is a geographical certification a promising production and commercialization strategy for smallholder sheep farming in Ceará, Brazil?
Ano de publicação:  2012
Fonte/Imprenta:  Journal of Agriculture, Food Systems, and Community Development, v. 2, n. 2, p. 107-127, 2012.
DOI:  http://dx.doi.org/10.5304/jafscd.2012.022.013
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: Producing a local sheep meat product under a geographical certification label may enhance market competitiveness of smallholder farmers. This study focused on sheep farms in Ceará (Northeast Brazil); we explored their potential for adopting such a strategy, described the production chain of the salted, dried sheep meat product, and evaluated its potential certification. The study built on an existing unpublished dataset about the socio-economic conditions, production techniques, and commercialization characteristics of 129 sheep producers in the Tauá municipality. Multiple correspondence analysis followed by a nonhierarchical cluster analysis resulted in five farm clusters. In-depth interviews about socio-economic and production characteristics were conducted with a subsample of 23 farmers. The production chain was evaluated by applying methodological and data triangulation. The dried mutton product showed potential for geographical certification. However, essential preconditions for establishing a successful and sustainable geographic certification system were currently lacking.
Palavras-Chave:  Brasil; Food value chain; Geographical indication; Indicação geográfica; Rastreabilidade; Socioeconomia.
Thesagro:  Certificação de produto; Ovinocultura; Rastreamento; Sistema de produção.
Thesaurus Nal:  Brazil; Certification; Farming systems; Semiarid zones; Sheep.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPC26177 - 1UPCAP - DD
Voltar






Ordenar por: RelevânciaAutorTítuloAnoImprime registros no formato resumido      Imprime registros no formato resumido
Registros recuperados : 1
Primeira ... 1 ... Última
1.Imagem marcado/desmarcadoMINELLA, E.; AMABILE, R. F.; HONORIO, F. de C.; IORA, C. J. Ocorrencia de brusone em cevada no cerrado. In: REUNIAO ANUAL DE PESQUISA DE CEVADA, 22., 2002, Passo Fundo. Anais e ata. Passo Fundo: Embrapa Trigo, 2002. p. 599-601.
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.
Visualizar detalhes do registroImprime registro no formato completo
Registros recuperados : 1
Primeira ... 1 ... Última
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional