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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria Tropical. |
Data corrente: |
15/05/2012 |
Data da última atualização: |
01/03/2013 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
LIMA, J. R.; GARRUTI, D. dos S.; BRUNO, L. M. |
Afiliação: |
JANICE RIBEIRO LIMA, CNPAT; DEBORAH DOS SANTOS GARRUTI, CNPAT; LAURA MARIA BRUNO, CNPAT. |
Título: |
Physicochemical, microbiological and sensory characteristics of cashew nut butter made from different kernel grades-quality. |
Ano de publicação: |
2012 |
Fonte/Imprenta: |
Lebensmittel-Wissenschaft + Technologie / Food Science + Technology, v. 45, n. 2, p. 180-185, 2012. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
This work aimed at evaluating the influence of cashew nut kernel grades and qualities in the characteristics of butter obtained by grinding kernels (89.9 g/100 g) with sugar (8.0 g/100 g), salt (0.1 g/100 g) and soy lecithin (2.0 g/100 g). Kernels and butter were analyzed for physical chemical characteristics (water activity, acid value, pH, moisture, ash, protein and fat contents) and microbiological quality (total and fecal coliforms, Escherichia coli, Salmonella sp., Staphylococcus, mesophilic count, yeast and mold).Minor differences were observed among the different grades and qualities. Nut kernels and corresponding butter showed high nutritive food value containing 18.3e26.9 g/100 g of protein and 35.7e52.6 g/100 g of oil. Fecal coliforms, E. coli, Salmonella sp. or coagulase positive Staphylococcus, were not detected. Sensory acceptability and sensory profile of the butter were also performed. Fourteen sensory descriptors were developed: appearance (caramel color, shiny, visual graininess and visual thickness), aroma (nutty, roasted and rancidity), flavor (nutty, sweet, salty, roasted and rancidity) and texture (consistency and graininess). Although all scores of sensory acceptability were among the acceptance range of the scale, the descriptive analysis found the butter made from B (butts), S (splits) and P (pieces) kernel grades to be of better quality. |
Palavras-Chave: |
Composition; Nut paste; Nut spread; Quality. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria Tropical (CNPAT) |
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URL |
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Registros recuperados : 18 | |
6. |  | VIEIRA JUNIOR, J. R.; GARCIA, F. A. O.; ROMEIRO, R. S.; FERRAZ, H. G. M. Controle biológico da ferrugem do feijoeiro em dois cultivares de feijão pela co-dispensa de um residente de filoplano e uma rizobactéria. Summa Phytopathologica, Botucatu, v. 33, supl., p. S.19, 2007. Resumo 039. Suplemento do CONGRESSO PAULISTA DE FITOPATOLOGIA, 30., Jaboticabal, SP.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Rondônia. |
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7. |  | ROMEIRO, R. S.; LANNA FILHO, R.; MACAGNAN, D.; GARCIA, F. A. O.; SILVA, H. S. A. Evidence that the biocontrol agent Bacillus cereus synthesizes protein that can elicit increased resistance of tomato leaves to Corynespora cassiicola. Tropical Plant Pathology, Brasília, DF, v. 35, n. 1, p. 11-15, jan./fev. 2010.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 2 |
Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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10. |  | VIEIRA JÚNIOR, J. R.; GARCIA, F. A. O.; ROMEIRO, R. S.; FERRAZ, H. G. M. Promoção de crescimento em dois cultivares de feijão pela co-dispensa de um residente de filoplano e uma rizobactéria. Summa Phytopathologica, Botucatu, v. 33, supl., p. S.19, 2007. Suplemento do CONGRESSO PAULISTA DE FITOPATOLOGIA, 30., Jaboticabal, SP.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Rondônia. |
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11. |  | ROMEIRO, R. S.; COSTA, J. L. S.; SOARES, F. M. P.; OKUYAMA, M. H.; MORGADO, H. S.; OLIVEIRA, J. R. Uma bacteriose de arroz transmitida pela semente. Fitopatologia Brasileira, v. 14, n. 2, p. 120, jul. 1989. Suplemento, ref. 046. Edição de Resumos do XXII Congresso Brasileiro de Fitopatologia, Recife, PE, jul. 1989.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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12. |  | FERRAZ, H. G. M.; GARCIA, F. A. O.; ROMEIRO, R. S.; BARBOSA, A. M. C.; FREITAS, M. A.; BONON, K.; LANNA FILHO, R.; HALFELD-VIEIRA, B. A. Monitoramento das tendências populacionais do agente de biocontrole Pseudomonas putida em filoplano de tomateiro, I Método in vitro. In: CONGRESSO PAULISTA DE FITOPATOLOGIA, 30., Jaboticabal, SP, 2007.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Roraima. |
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13. |  | BARRA, V. R.; FERRAZ, H. G. M.; GARCIA, F. A. O.; ROMEIRO, R. S.; OLIVARES, F.; VIEIRA JUNIOR, J. R.; FREITAS, M. A.; SOUZA, A. N. Potencialidade para fixação não-simbiótica de nitrogênio por procariotas agentes de biocontrole. Fitopatologia Brasileira, v. 32, supl., p. S209-S210, ago 2007. Resumo 0500. Suplemento do CONGRESSO BRASILEIRO DE FITOPATOLOGIA, 40., 2007, Maringá, PR.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Rondônia. |
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14. |  | FREITAS, M. A.; GARCIA, F. A. O.; SOUZA, A. N.; LANNA FILHO, R.; VIEIRA JUNIOR, J. R.; FERRAZ, H. G. M.; ROMEIRO, R. S. Indução de síntese de gliceolina em cotilédones de soja por metabólitos e extratos de células de procariotas residentes de filoplano selecionados como agentes de controle biológico. Fitopatologia Brasileira, v. 32, supl., p. S168, ago 2007. Resumo 0290. Suplemento do CONGRESSO BRASILEIRO DE FITOPATOLOGIA, 40., 2007, Maringá, PR.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Rondônia. |
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15. |  | FERRAZ, H. G. M.; LANNA FILHO, R.; SOUZA, A. N.; GARCIA, F. A. O.; FREITAS, M. A.; ROMEIRO, R. S.; HALFELD-VIEIRA, B. A. Sobrenadante de cultura de Pseudomonas putida (UFV-0073) promove o biocontrole experimental do crestamento bacteriano do tomateiro. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FITOPATOLOGIA, 40., Maringá, PR, 2007.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Roraima. |
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16. |  | FERRAZ, H. G. M.; ROMEIRO, R. S.; GARCIA, F. A. O.; LANNA FILHO, R.; BARRA, V. R.; BARBOSA, A. M. C.; BONON, K.; FREITAS, M. A.; HALFELD-VIEIRA, B. de A. Monitoramento das tendências populacionais do agente de biocontrole Pseudomonas putida em filoplano de tomateiro, II Método in vivo. In: CONGRESSO PAULISTA DE FITOPATOLOGIA, 30., Jaboticabal, SP, 2007.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Roraima. |
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17. |  | FERRAZ, H. G. M.; BARRA, V. R.; BARBOSA, A. M. C.; GARCIA, F. A. O.; FREITAS, M. A.; LANNA FILHO, R.; ROMEIRO, R. S.; BONON, K.; HALFELD-VIEIRA, B. de A. Desenvolvimento e teste de um meio seletivo para o agente de biocontrole Pseudomonas putida com base na resistência múltipla constitutiva a antibióticos. In: CONGRESSO PAULISTA DE FITOPATOLOGIA, 30., Jaboticabal, SP, 2007.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Roraima. |
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18. |  | BARRA, V. R.; ROMEIRO, R. S.; FERRAZ, H. G. M.; LANNA FILHO, R.; GARCIA, F. A. O.; FREITAS, M. A.; SOUZA, A. N.; BITTENCOURT, A. B.; SILVA, H. S. A.; MENDONÇA, H. L.; HALFELD-VIEIRA, B. A. Biocontrole experimental da podridão mole do tomateiro pelo uso de procariotas previamente selecionados. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FITOPATOLOGIA, 40., Maringá, PR, 2007.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Roraima. |
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