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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria Tropical. |
Data corrente: |
15/05/2012 |
Data da última atualização: |
01/03/2013 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
LIMA, J. R.; GARRUTI, D. dos S.; BRUNO, L. M. |
Afiliação: |
JANICE RIBEIRO LIMA, CNPAT; DEBORAH DOS SANTOS GARRUTI, CNPAT; LAURA MARIA BRUNO, CNPAT. |
Título: |
Physicochemical, microbiological and sensory characteristics of cashew nut butter made from different kernel grades-quality. |
Ano de publicação: |
2012 |
Fonte/Imprenta: |
Lebensmittel-Wissenschaft + Technologie / Food Science + Technology, v. 45, n. 2, p. 180-185, 2012. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
This work aimed at evaluating the influence of cashew nut kernel grades and qualities in the characteristics of butter obtained by grinding kernels (89.9 g/100 g) with sugar (8.0 g/100 g), salt (0.1 g/100 g) and soy lecithin (2.0 g/100 g). Kernels and butter were analyzed for physical chemical characteristics (water activity, acid value, pH, moisture, ash, protein and fat contents) and microbiological quality (total and fecal coliforms, Escherichia coli, Salmonella sp., Staphylococcus, mesophilic count, yeast and mold).Minor differences were observed among the different grades and qualities. Nut kernels and corresponding butter showed high nutritive food value containing 18.3e26.9 g/100 g of protein and 35.7e52.6 g/100 g of oil. Fecal coliforms, E. coli, Salmonella sp. or coagulase positive Staphylococcus, were not detected. Sensory acceptability and sensory profile of the butter were also performed. Fourteen sensory descriptors were developed: appearance (caramel color, shiny, visual graininess and visual thickness), aroma (nutty, roasted and rancidity), flavor (nutty, sweet, salty, roasted and rancidity) and texture (consistency and graininess). Although all scores of sensory acceptability were among the acceptance range of the scale, the descriptive analysis found the butter made from B (butts), S (splits) and P (pieces) kernel grades to be of better quality. |
Palavras-Chave: |
Composition; Nut paste; Nut spread; Quality. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria Tropical (CNPAT) |
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Registros recuperados : 15 | |
3. |  | WOORD, A. C.; BARCELLOS, M.; MELLO, M. A. de; BASSOI, L. H. Desempenho do trigo e sem restrição hídrica e com e sem aplicação de hidrogel ao solo. In: JORNADA CIENTÍFICA - EMBRAPA SÃO CARLOS, 14., 2022, São Carlos, SP. Anais... São Carlos: Embrapa Instrumentação: Embrapa Pecuária Sudeste, 2022. Editores técnicos: Cristiane Sanchez Farinas, Daniel Souza Corrêa, Maria Alice Martins, Maria Fernanda Berlingieri Durigan, Paulo Sérgio de Paula Herrmann Júnior. 15 p.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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6. |  | MELLO, M. A. de; ABREU, P. A. da S.; SILVA, W. T. L. da; BASSOI, L. H. Índice de área foliar do milho irrigado em função da aplicação de biofertilizante e de fertilizantes minerais. In: JORNADA CIENTÍFICA - EMBRAPA SÃO CARLOS, 14., 2022, São Carlos, SP. Anais... São Carlos: Embrapa Instrumentação: Embrapa Pecuária Sudeste, 2022. Editores técnicos: Cristiane Sanchez Farinas, Daniel Souza Corrêa, Maria Alice Martins, Maria Fernanda Berlingieri Durigan, Paulo Sérgio de Paula Herrmann Júnior. 60Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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7. |  | SOARES, C. D.; PELEGRINI, M. D. B; MELLO, M. A. M. de M.; PAULA, V. J. de; JONSSON, C. M. Toxicidade aguda dos herbicidas Ametrina, Tebuthiuron e Velpar K para alevinos de tilápia (Oreochromis niloticus). In: CONGRESSO INTERINSTITUCIONAL DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 6., 2012, Jaguariúna. [Anais...] Jaguariúna: Embrapa Meio Ambiente, 2012. 1 CD ROM. Nº 12415.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
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9. |  | OLIVEIRA, A. A. F.; CHAPAVAL, L.; OLIVINDO, C. S.; MELLO, M. A.; FROTA, I. M. A.; LIMA, L. A.; MACIEL, M. S. Avaliação da citologia de expressão e sua relação com o California Mastitis Test (CMT) no diagnóstico da mastite caprina. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MEDICINA VETERINÁRIA, 31., 2004, São luis. A medicina veterinária no novo milênio: transformação social, preservação ambiental e segurança alimentar: resumos. São Luis: Sociedade Brasileira de Medicina Veterinária, 2004. 1 f. 1 CD-ROM.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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12. |  | CASTRO, V. L. S. S. de; MELLO, M. A. de; DINIZ, C. A. R.; MORITA, L. H. M.; ZUCCHI, T.; POLI, P. Neurodevelopmental effects of perinatal fenarimol exposure on rats. Reproductive Toxicology, Elmsford, v. 23, n. 1, p. 98-105, 2007.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: Internacional - A |
Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
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13. |  | POLI, P.; MELLO, M. A. de; BUSCHINI, A.; CASTRO, V. L. S. S. de; RESTIVO, F. M.; ROSSI, C.; ZUCCHI, T. M. A. D. Evaluation of the genotoxicity induced by the fungicide fenarimol in mammalian and plant cells by use of the single-cell gel electrophoresis assay. Mutation Research, Amsterdam, v. 540, p. 57-66, 2003.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: Internacional - A |
Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
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14. |  | SANTOS, S. A.; SILVA, R. A. M. S.; AZEVEDO, J. R. M.; MELLO, M. A. R.; SOARES, A. C.; SIBUYA, C. Y.; ANARUMA, C. A. Serum electrolyte and total protein alterations in Pantaneiro horse during long distance exercise. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinaria e Zootecnia, Belo Horizonte, v.53, n.3, p.351-357, jun., 2001. Titulo em portugues: Alteracoes sericas de proteina total e eletrolitos em cavalo Pantaneiro durante exercicio de longa distancia.Biblioteca(s): Embrapa Pantanal. |
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15. |  | SANTOS, S. A.; AZEVEDO, J. R. M.; YOSHIKO, C. S.; MELLO, M. A. R.; SILVA, R. A. M. S.; SOARES, A. C.; ANARUMA, C. Variações nos níveis séricos de glucose e ácidos graxos de cavalos pantaneiros durante uma prova de resistência. In: REUNIAO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 34., 1997, Juiz de Fora. Anais... Juiz de Fora: SBZ, 1997. p.167-169 Vol.4.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Pantanal. |
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